StoryEditor

Súdy čaká ťažký rok: Rozhodne sa o Kováčikovi, Bödörovi, Kvietikovi, Brhelovi a ďalších

24.12.2021, 23:00
Miliónové korupčné aféry siahajú až na najvyššie miesta. Budúci rok bude v mnohých kauzách zásadný.

Od začiatku roku 2021 uplynuli len dva týždne a už bol na svete verdikt v najväčšej ekonomickej kauze v dejinách slovenskej kriminalistiky. Definitívne odsúdili Mariana Kočnera a Pavla Ruska za falšovanie zmeniek, ktorými chceli z Markízy vymámiť 69 miliónov eur. Prokurátor Ján Šanta len skonštatoval, že tresty sú skutočne exemplárne, hoci zákonné a spravodlivé.

Napokon sa v podobnom duchu niesol celý rok. A to v znamení početných vyšetrovaní a ekonomických káuz, pričom mnoho z nich má presah ešte z minulého roka. HN sa na niektoré z nich pozreli spolu s odborníkmi z nadácie Zastavme korupciu a Transparency International Slovakia.

„Na ekonomické kauzy sa pozerám optikou neefektívne minutých peňazí nás všetkých, respektíve ich nedostatočnej kontroly,“ reaguje na otázku HN Xénia Makarová z nadácie Zastavme korupciu. Preto tento rok považuje za najväčšie prípady tie, ktoré odhaľujú zlyhanie štátu pri míňaní peňazí.

„Tu ani nejde o konkrétne kauzy, ale o systém. Je úplne jedno, či v jednej prišiel štát o milión alebo päťsto miliónov. Dôležité je, že tu bol vytvorený systém, ktorý umožnil tunelovať verejné financie. A to je na tom to najdesivejšie,“ hodnotí početné zatýkania a medializované procesy v uplynulom roku politológ Radoslav Štefančík.

Mýtnik

Ako jednu z top ekonomických káuz z prostredia Finančnej správy hodnotí Xénia Makarová aféru Mýtnik, v rámci ktorej došlo k zadržaniu veľkej časti bývalého vedenia. Ide o obstarávanie IT na Finančnej správe za desiatky miliónov eur, v prípade sa spomína suma 65 miliónov.

„Viac ako pre lepší výber daní sa zdá, že vedenie daniarov tieto tendre šilo na mieru a potreby IT firiem. Hoci vyšetrovanie Mýtnika sa rozbehlo už vlani, tento rok sa kauza dotiahla až k politickým špičkám,“ upozorní Makarová.

Kriminalisti postupne zadržali takmer celé bývalé vedenie Finančnej správy. V raziách Mýtnik 1 až 3 figurujú obaja jej bývalí prezidenti, šéf kriminálneho úradu, generálny riaditeľ sekcie daní, šéf IT, šéfka obstarávania, ale aj dlhoročná šéfka právneho oddelenia. Polícia zasiahla aj do radov podnikateľov, vo väzbe skončil oligarcha Jozef Brhel, ktorého napokon začiatkom decembra prepustili, a to v čase, keď malo byť vyšetrovanie už na konci.

Obvinenia...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-20 09:59:45 - Feat.: - Title: Kľúčový svedok voči Bödörovi čelil podľa polície hrozbe úkladnej vraždy a musel mať zabezpečenú ochranu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:43