TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Čižnár kritizoval politikov aj políciu: Odteraz budeme o vyšetrovaní Kuciakovej vraždy informovať my

04.03.2018, 11:41
Autor:
klkl
Generálny prokurátor v diskusnej relácii televízie TA3 informoval o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Generálny prokurátor v diskusnej relácii televízie TA3 informoval o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Rozhovor s Čižnárom televízia natočila v piatok dopoludnia. 

Genrerálny prokurátor zopakoval odhodlanie, ktoré má pri vyšetrovaní tohto prípadu. "Ak sa toto stalo u nás, nastal čas dokázať, či sa to niekomu páči, alebo nie, že tento štát má silu a vie udrieť v takýchto prípadoch a dokázať tým, ak sa ten motív potvrdí, že sa to v tomto štáte viac nezopakuje,” povedal generálny prokurátor a dodal, že v tom prípade im nezostane nič iné "ako využiť všetky zákonné prostriedky drastickou silou," aby vyslali jasný signál, že takéto niečo náš štát nebude tolerovať.

Informovanie verejnosti

Čižnár nepriamo kritizoval aj policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý podľa neho zbytočne informuje o nepotvrdených stopách. "Nepatrím k tým ľuďom, ktorí čo i len pri náznaku, že by sme mali informácie, ktoré by mohli ísť istým smerom s tým išiel do médií a potom behom dvoch dní máme tri verzie," zopakoval niekoľkokrát generálny prokurátor.

"Ja chcem informovať verejnosť, ale vtedy, keď budem mať zadokumentované, že toto je stopa, ktorá môže niekam viesť," povedal Čižnár. Podľa neho je dôležité informovať verejnosť. "Verejnosť si zaslúži, aby vedela, čo sa tu stalo. To ja budem podporovať," dodal generálny prokurátor s tým, že je však dôležité, aby bola verejnosť informovaná, až keď existujú dôkazy.

V inom prípade sa podľa neho vyšetrovatelia a prokurátori len zosmiešňujú a vzbudzujú nedôveru v očiach verejnosti. "Ja som embargo uvalil len preto, aby sme sa pred verejnosťou nezosmiešnili, že stále budeme prichádzať s novými informáciami, ktoré sa potom nepotvrdia."

Politici by sa mali ukludniť

Generálny prokurátor sa vyjadril aj k vyhláseniam politikov a informáciami, ktorými disponujú. "Nevidím dôvod, prečo by mali byť politici informovaní na vyššej úrovni ako verejnosť. Ja tento rozdiel odmietam. Politici majú len také právo ako verejnosť," povedal Čižnár a do radov politikov vyslovil ostrú kritiku.

"Rozpútavať vážne s politickým podtónom na vražde dvoch mladých nevinných ľudí je scestné a morbídne a preto prosím, nech sa to tu ukludní," vyhlásil Čižnár a dodal, že rôzne verzie prezentované politikmi len sťažujú prácu vyšetrovateľom.

Medzinárodná spolupráca

Reagoval aj na výzvy zriadiť medzinárodný vyšetrovací tím. Podľa generálneho prokurátora sa na tom už pracuje. Ako uviedol, doťahuje sa spolupráca minimálne s talianskymi orgánmi. Dohľad nad objektivitou vyšetrovania je však podľa Čižnára zaručený už dnes.

"Medzinárodná spolupráca je, my máme už tu ľudí, minimálne päť expertov z Europolu, máme spoluprácu so Scotland Yardom, spolupracuje sa s FBI," povedal generálny prokurátor s tým, že si nemyslí, že by si pod takým dohľadom niekto dovolil čokoľvek manipulovať.

"Dnes (v piatok, 2.3., pozn. red.) sme dorábali posledné požiadavky, oslovím štyri veľvyslanectvá o pomoc, ktorá by nám mohla veľmi pomôcť. Bude to vec, ktorá nám možno naozaj pomôže zmapovať krátko čas pred tým ako sa stal skutok, prípadne potom," prezradil ďalej Čižnár.

Kočnerove vyhrážky neboli prešetrené

Generálny prokurátor má už dosť informácií, aby sa mohol vyjadriť k tomu, či bolo trestné oznámenie, ktoré podal Ján Kuciak na Mariana Kočnera pre vyhrážanie sa dostatočne prešetrené. "Záver je taký, že to bolo posunuté predčasne," povedal Čižnár.

V tejto súvislosti vyjadril aj kritiku do vlastných radov. "Teraz už viem, že 44 dní nebola primeraná doba, keď sa tam spravilo pár úkonov, ktoré sa mohli spraviť rýchlejšie. Ja nekritizujem len prácu polície, ale aj pán prokurátor to mal vyhodnotiť, že mu tam niečo chýba," povedal a dodal, že rozhodne mal byť v tejto veci vypočutý aj Kočner.

"Jednou chybou bolo, že nebol vypočutý pán podozrivý, čo sa mi nepáči. Analýza dokumentovaných vecí je jedna vec, ale zavolať si ho a spýtať sa ho, prečo sa mu nepáčilo, čo chcel pán Kuciak písať," kritizoval generálny prokurátor s tým, že takéto vypočutie by mohlo priniesť nové informácie. 

Podľa neho však Kočner za vraždou novinára nestojí. "Ja si myslím, že toto nie je ani jedna z verzií, ale predsa urobím všetko preto, aby tam neostalo ani promile nejakej nedôvery, že sa tam spravilo niečo zlé."

Vyšetruje do vlastných radov

Čižnár priznal, že jednotlivé prokuratúry vedú 73 vecí, v ktorých figurujú talianski podnikatelia o ktorých písal Kuciak v súvislosti s napojeným na taliansku mafiu. Všetky si ich vyžiadal na generálnu prokuratúru a budú skúmať, či sa v daných veciach postupovalo dostatočne. "Ak zistím pochybenia, budú nielen padať hlavy, ale bude sa diať aj niečo s čím páni prokurátori nebudú spokojní," varoval Čižnár.

Priznal, že pochybenia prokuratúry sa v tejto chvíli nemôžu vylúčiť o výsledkoch prešetrovania však bude verejnosť informovať.

Informácie len od neho

Čižnár ďalej informoval, že vydal pokyn špeciálnemu prokurátorovi, aby ho na dvojdennej báze informoval. Zároveň sa stretol s policajným prezidentom a dohodli sa, že pri informovaní verejnosti budú postupovať spoločne. "Informovať sa má spoločne, po dohode nás a vyšetrovateľa a to odteraz tak aj bude. Odteraz budeme informovať my, informácie, ktoré sa vyhodnotia s vyšetrovateľom a dohodne sa, že áno toto môže verejnosť vedieť," povedal generálny prokurátor. 

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:38