Snímka: TASR/Marko Erd
StoryEditor

Kaliňák zavádzal o spolupráci s Talianmi. Polícia dostala informácie o Vadalovi pred piatimi rokmi

06.03.2018, 07:53
Autor:
TASRTASRlmlm
Tieto informácie dokazuje korešpondencia medzi slovenským veľvyslanectvom v Ríme a talianskou organizáciou DIA.

Minister vnútra Robert Kaliňák zavádzal pri tvrdení, že slovenská polícia požiadala taliansku stranu o pomoc v roku 2014 a informácie dostala až v októbri 2015.

Portál Aktuality.sk priniesol informáciu, že taliansky úrad boja proti mafii už v roku 2013 informoval slovenskú políciu o tom, že podnikateľ Antonino Vadala pozná navyšších predstaviteľov organizovaného zločinu.

Informovali nás v roku 2013

Tieto informácie podľa portálu dokazuje korešpondencia medzi slovenským veľvyslanectvom v Ríme a talianskou organizáciou DIA. V informáciách malo byť aj to, že sa Vadala pravidelne stretával v rodnej Kalábrii s poprednými predstaviteľmi mafie.

Slovenská polícia v tom čase vykonávala „vyšetrovanie spojené s využívaním zdrojov Európskej únie, v ktorom sú zahrnutí aj talianski občania, napísala pocilajná pridelenkyňa v Taliansku v marci 2013.

Dala k dispozícii zoznam ôsmich mužov, ktorých slovenská polícia podozrievala so spolupráce s ´Ndranghetou. Druhá strana odpovedala, že Vadala mal v Taliansku rozsudok za napomáhanie mafii.

Informácie o Vadalovi

Slovenská polícia mala mať k dispozícii informácie, že Vadala zakúpil niekoľko poľnohospodárskych družstiev a žiadal nenávratné pôžičky od EÚ. Pridelenkyňa pripojila zoznam množstva Vadalových firiem, ktoré sa dostali k peniazom EÚ.

Slovenská polícia predpokladá, že Vadala na území Slovenska založil klan ndrinu, do ktorej patria nasledujúci ľudia,“ píše sa podľa portálu aktuality.sk v slovenskej žiadosti z roku 2013, kde policajná pridelenkyňa uviedla zoznam dvanástich ľudí.

Z úradných záznamov vyplýva, že sa Antonino Vadala počas svojich občasných návštev v Bova Marina stretával s pochybnými osobami a s najvyššími predstaviteľmi organizovaného zločinu, napojenými hlavne na mafiánske skupiny Vadala – Talia z Bova Marina a Libri – Zindato z Reggio Calabria,“ tvrdí DIA. Kaliňák tvrdil, že žiadne varovanie o talianskej mafii nedostali, ale že slovenská polícia požiadala o spoluprácu taliansku stranu.

Reakcia ministra Kaliňáka

"Ja som dostal od polície informáciu, že si vyžiadala niekedy začiatkom roku 2014 informácie a po troch urgenciách sme ich po roku a pol dostali. Bola tam jediná veta o Vadalovi. Ešte v roku 2013 nám došla odpoveď, kde je napísané, že Vadala bol zatknutý na letisku a odovzdaný talianskym orgánom. To je celá odpoveď talianskej strany, ďalšie veci sa v registroch preverujú," uviedol minister.

01 - Modified: 2023-11-25 18:30:00 - Feat.: - Title: Minister Takáč pre HN: Zvažujeme odvod pre reťazce. Majú brutálne zisky, zúžme im mantinely 02 - Modified: 2023-11-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Taiwanský minister životného prostredia: spolupracujeme so svetom na budúcnosti s nulovými čistými emisiami 03 - Modified: 2023-11-05 14:05:41 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejšia krajina pre novinárov: Na Filipínach počas vysielania zastrelili rozhlasového moderátora 04 - Modified: 2023-10-20 11:10:03 - Feat.: - Title: Príde po Bírešovi, podnikal s nábytkom a musí vyriešiť ceny potravín. Kto je nádejný minister Takáč zo Smeru? 05 - Modified: 2023-10-09 06:00:40 - Feat.: - Title: Prezidentský palác môže ovplyvniť kreovanie novej vlády. Zuzana Čaputová má v rukáve tajný tromf
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:53