František ŠebejTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Šebej: Fico prekročil všetky hranice, ovplyvní môj postoj k budúcnosti koalície

06.03.2018, 14:46
V pondelok čaká Most Republiková rada, na ktorej sa má rozhodnúť, či strana zotrvá v koalícii.

Keď včera premiér Robert Fico vytiahol na prezidenta Andreja Kisku stretnutie s finančníkom Georgeom Sorosom, pobúril tým koaličných partnerov zo strany Most. Tí mu dokonca odkázali, že sa vydáva na cestu, ktorá môže znemožniť rekonštrukciu vlády a povedie k jej pádu. Dnes to Fico napriek tomu zopakoval.

Včera na to poslanec Mosta František Šebej reagoval s tým, že je šokovaný a rozmýšľa, ako sa s tým má vysporiadať. Po najnovšom premiérovom vyjadrení už bol jednoznačnejší.

Pozrite si aj dnešný brífing premiéra:

Je to otvorenie Pandorinej skrinky
"Pre mňa sú prekročené všetky akceptovateľné hranice," povedal dnes pre HNonline.sk Šebej. Vyjadrenia Fica o Sorosovi totiž považuje za otvorenie Pandorinej skrinky, keďže ide o antisemitskú konšpiračnú teóriu, ktorá bola navyše až do vystúpenia Fica vytesnená do kruhov konšpiračných teoretikov v podobe časopisu Zem a vek či kotlebovcov. 

V pondelok čaká Most Republiková rada, na ktorej sa má rozhodnúť, či strana zotrvá v koalícii. Šebej na otázku, či ovplyvnia Ficove vyhlásenia o Sorosovi jeho postoj k budúcnosti vládnej koalície, znela: "Celkom určite áno." Poslanec Mosta sa však odmietol konkrétnejšie vyjadriť s tým, že si to nechá na začiatok budúceho týždňa.

"Neviem si predstaviť, aby naša strana bola súčasťou takéhoto mechanizmu, nehovoriac o tom, že je to hlúposť na n-tú," komentoval premiérove vyjadrenia na sociálnej sieti výkonný riaditeľ Inštitútu Mateja Bela a predseda mládežníckej organizácie Mostu Péter Morvay. "Toto je úplne dno. Vyťahovať veľké zbrane typu "Soros", je nielen neakceptovateľné, ale aj nebezpečné," tvrdí.

Žitňanská trvá na svojom stanovisku
Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta Lucia Žitňanská ďalej trvá na svojom včerajšom stanovisku. 

“V demokratickej krajine to považujem za absolútne neprípustný a neakceptovateľný prejav premiéra. Pre mňa osobne je to absolútne neprijateľné,“ povedala v pondelok Žitňanská. Ako ďalej uviedla, premiér sa rozhodol, "že bude cieliť na najnižšie pudy, ktoré sú atakované konšpiračnými teóriami."

Včera tvrdé slová adresovala premiérovi aj samotná strana Most, médiám ich poskytla hovorkyňa Klára Debnár. "Premiér zvolil nebezpečnú cestu, z ktorej už nemusí byť návratu. Preto vyzývame premiéra Fica, aby svojimi slovami neznemožnil ďalšie rokovania o rekonštrukcii vlády."

"Kto mu má veriť?"
Fico na dnešnom brífingu zopakoval svoju otázku týkajúcu sa stretnutia prezidenta a miliardára Sorosa.

Premiér okomentoval aj fakt, že americký finančník židovského pôvodu na jeho včerajšiu tlačovú besedu zareagoval. "Ak spoločne, inak tá odpoveď bola rýchla, asi si zavolali pán prezident a pán Soros, ak pán Soros a pán prezident hovoria, že sa bavili o postavení Rómov na Slovensku, musím sa smiať," povedal Fico s tým, že na stretnutí neboli predstavitelia ministerstva zahraničných vecí. "Kto mu má veriť?" pýtal sa.

Na pondelňajšom brífingu totiž Fico dal do súvisu politickú krízu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej so stretnutím Kisku so Sorosom. 

Na Sorosovi si postavil kampaň Orbán
O stretnutí so Sorosom v rámci pracovnej cesty v USA informoval sám prezident na svojom oficiálnom facebookovom účte 25. septembra 2017.

V statuse stojí: "Krátku diskusiu o rómskej problematike sme mali aj s podnikateľom a filantropom Georgeom Sorosom. Stretnutie inicioval na základe minulotýždňovej titulky v New York Times, kde písali o úspešnom príbehu Rómov v Spišskom Hrhove. Už roky sa jeho nadácia venuje práve rómskej problematike."

Miliardár Soros je tŕňom v oku konšpiračných teoretikov, ktorí ho vinia z toho, že v zákulisí ovplyvňuje dianie vo svete. Zodpovedným ho robia napríklad aj za migračnú krízu. Na protisorosovskej rétorike si postavil svoju kampaň pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami aj súčasný maďarský premiér Viktor Orbán.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:10