Dlhoročný tandem Smeru Kaliňák – Počiatek tiež ovplyvnili marcové parlamentné voľby. Hoci bývalý dvojnásobný minister Počiatek figuroval na kandidátke vládnej strany a napokon bol zvolený do parlamentu, mandátu sa nečakane vzdal bez bližšieho vysvetlenia. Jeho stranícky kolega Kaliňák je v politike dodnes, no pre kauzu Bašternák prišiel o titul korunného princa Smeru. Keď prípad vratiek DPH prepukol, Kaliňáka podozrievala opozícia, že zasahuje do vyšetrovania, lebo má blízko k podnikateľovi Bašternákovi. To minister vnútra odmietal. Napokon priznal, že od Bašternáka kúpil podiel vo firme B. A.Haus. Istý čas sa dokonca hovorilo, že Kaliňák môže skončiť ako minister. Pre kauzu organizovala opozícia pod oknami premiéra v bytovom komplexe Bonaparte protesty. Samotný Fico sa za svojho ministra postavil. Kauza Bašternák rezonuje aj po niekoľkých mesiacoch, hoci nie tak intenzívne. Podľa politológa Kusého to Kaliňákovi poškodilo povesť. „Fico za Kaliňáka vedie márny boj. Politicky sa to nedá rozumne vysvetliť. Musia za tým byť iné pocity alebo nešváry, ktoré treba ukryť,“ dodáva Kusý.TASR/M. Baumann
StoryEditor

Trestné stíhania a disciplinárka. Čím prešiel Špirko, kým vytiahol vážne obvinenia na Kaliňáka?

08.03.2018, 17:42
Autor:
chocho
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko okrem iného dozoroval vyšetrovanie ministra vnútra.

Komplikovanou legalizačnou schémou mali minister vnútra Robert Kaliňák a exminister financií a dopravy Ján Počiatek získať zo zdrojov rezortu vnútra dvesto miliónov eur. Tvrdí to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko.

Ten ešte donedávna čelil v súvislosti s touto kauzou trestným stíhaniam a disciplinárnemu konaniu. Prečítajte si, ako sa jeho prípad vyvíjal.

Pozrite si aj brífing Vasiľa Špirka, na ktorom vzniesol vážne obvinenia:

Na jeho stranu sa postavil známy sudca
NAKA Špirka z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa obvinila v júli 2016. Obvinenia Špirka sa týkali prípadu podnikateľa Ľuboša Vargu, ktorý je odsúdený za daňové podvody. U Špirka bola vykonaná aj razia a bol zaistený jeho počítač.

​Reagoval sťažnosťou, ktorej v auguste 2016 generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyhovel. No stíhanie pokračovalo a v októbri toho istého roka bol Špirko opäť obvinený, na čo upozornil známy sudca a bývalý prokurátor Peter Šamko.

Špirko začal mať problémy po tom, ako od Vargu získal informácie o možných trestných činoch na ministerstve vnútra. Spísal ich ako Vargove trestné oznámenie a Varga sa pod dokument aj podpísal. Následne však podal trestné oznámenie s tým, že ho Špirko podviedol.

Na Špirkovu stranu sa postavil Šamko, bratislavský krajský sudca, ktorý obvinenia spochybnil. Vo svojom stanovisku na internetovej stránke pravnelisty.sk uviedol, že skutok Špirka nebol trestným činom.

"Z odôvodnenia uznesenia o vznesení obvinenia je zrejmé, že bolo vydané len na podklade trestného oznámenia obvineného a jeho obhajcu. Táto okolnosť stojí za povšimnutie, pretože bežne sa v praxi takéto trestné oznámenia na dozorových prokurátorov najskôr preverujú v rámci predprípravného konania, prípadne po začatí trestného stíhania vo veci," skonštatoval Šamko vo svojom stanovisku.

Dozoroval aj vyšetrovanie Kaliňáka
Rovnako sa Špirka zastali aj predstavitelia opozície.

"Obvinenie prokurátora, ktorý riešil podozrenia voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), má z hľadiska právneho rovnakú úroveň ako zametenie kauzy Bašternák pod koberec. Absentujú tam akékoľvek právne úvahy. Z uznesenia je zrejmé, že bolo vydané len na základe trestného oznámenia podaného odsúdeným daňovým podvodníkom Ľubošom Vargom a jeho obhajcom. Nezačali trestné stíhanie vo veci, hneď vypálili obvinenie prokurátorovi. Národná kriminálna agentúra (NAKA) viac dôveruje odsúdenému daňovému podvodníkovi ako elitnému prokurátorovi," povedal v auguste 2016 Daniel Lipšic.

Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici vo februári tohto roka zrušila obvinenie voči Špirkovi a vec posunula disciplinárnej komisii Generálnej prokuratúry. Tá začiatkom marca Špirka spod všetkých obvinení oslobodila.

Špirko okrem iného dozoroval vyšetrovanie Kaliňáka, ktoré sa zaoberalo tým, či to, akým spôsobom kúpil minister vnútra podiel vo firme B. A. Haus od kontrovezného podnikateľa Ladislava Bašternáka, nebolo trestným činom.

01 - Modified: 2022-04-28 08:34:53 - Feat.: - Title: Petková zo Zastavme Korupciu: Fico nie je whistleblower. Vyšetrovatelia majú v prípade Kaliňáka silnejšie dôkazy 02 - Modified: 2022-04-27 07:25:56 - Feat.: - Title: Kaliňákov blízky človek: pracoval na vnútre a od firmy obvineného exministra si prenajíma luxusný byt 03 - Modified: 2022-04-26 10:22:57 - Feat.: - Title: Čaputová o Ficovi: Takéhoto ho poznáme. Jeho hru však odmietam, je založená na lži 04 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry 05 - Modified: 2022-04-24 14:54:49 - Feat.: - Title: Ficovi sa kráti čas
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:12