archív HN Peter Mayer
StoryEditor

Bratislavské Staré Mesto začalo s najväčšou obnovou ulíc za posledných 30 rokov

10.03.2018, 11:09
Autor:
TASRTASR
Mestská časť má na to v tomto roku vyčlenené tri milióny eur.

Bratislavské Staré Mesto začalo s prvými rekonštrukciami ulíc v rámci najväčšej obnovy chodníkov a ciest vo svojej správe za posledných 30 rokov. Mestská časť má na to v tomto roku vyčlenené tri milióny eur.

Milión eur je dotácia, ktorú mestskej časti odsúhlasila vláda na svojom zasadnutí vlani v decembri, ďalšie dva milióny eur predstavuje vládny návratný finančný príspevok, ktorého prijatie schválili miestni poslanci vo februári.

Ako prvé prišli na rad ulice Povraznícka a Kýčerského. "V oboch prípadoch ide o úpravu profilu ulice, aby vznikli bezpečné a pohodlné chodníky, parkovacie miesta na ceste, opravené budú obrubníky, kanalizačné vpusty. Všetky priechody budú bezbariérové," informuje mestská časť na svojom profile na sociálnej sieti.

Novou úpravou sa má "prísne" oddeliť priestor pre chodcov a pre autá. Zároveň sa rozšíria chodníky, ktoré majú v súčasnosti na niektorých miestach okolo 70 centimetrov.

"Ozvala sa kritika, podľa ktorej je aj 150 cm široký chodník úzky. My však nestaviame na zelenej lúke, ale snažíme sa nanovo nadizajnovať priestor daný doterajšou výstavbou a spôsobom užívania," podotkol staromestský starosta Radoslav Števčík. Nového dizajnu by sa tento rok malo dočkať okolo 20 ulíc.

Mestská časť má v správe viac ako 64,25 kilometra miestnych komunikácií III. a IV. triedy. Mnohé z nich sú v nevyhovujúcom a zlom technickom stave, na niektorých sú ešte pôvodné asfaltové vrstvy spred 50 rokov. Nebezpečné sú tiež viaceré chodníky s chýbajúcim bezbariérovým napojením na cesty.

Na komplexnú opravu všetkých ulíc by samospráva potrebovala okolo 24 miliónov eur, ktoré však nemá. Rozpočtové možnosti mestskej časti umožňujú vyčleniť na rozsiahlejšiu rekonštrukciu komunikácií maximálne 500 tisíc eur ročne. Miestny úrad v tejto súvislosti už niekoľkokrát predložil poslancom návrh na zobratie úveru, dostatočnú podporu medzi nimi však nenašiel.

Nakoniec sa samospráva dočkala pomoci vo forme dotácie jedného milióna eur, ktorý jej vlani na svojom zasadnutí koncom decembra odklepla vláda. Tá mestskej časti zároveň ponúkla pôžičku splatnú do konca roka 2023 vo výške ďalších dvoch miliónov eur.

Začiatkom februára tohto roka ju odsúhlasili staromestskí poslanci, keď zároveň schválili v predmetnej veci uzatvorenie zmluvy medzi mestskou časťou a ministerstvom financií.

01 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 02 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 03 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 04 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 05 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 09:19