StoryEditor

Nech sa venuje Nemecku a nekomentuje Slovensko, reagoval podpredseda Smeru na kritiku od šéfa ľudovcov Webera

11.03.2018, 14:01
Peter Pellegrini odkázal predsedovi najvplyvnejšej politickej frakcie v Európskom parlamente, nech nekomentuje dianie na Slovensku.

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 poznamenal, že Slováci si nikdy nedovolili komentovať vnútropolitické dianie v inej krajine.

Reagoval na  predsedu Európskej ľudovej strany (EĽS/EPP), najvplyvnejšej politickej frakcie v Európskom parlamente Manfreda Webera. Ten vyhlásil, že premiér Robert Fico by mal odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Pellegrini: Weber nech nekometuje Slovensko

"Pán poslanec nech sa venuje svojim záležitostiam v Nemecku a nech nekomentuje Slovensko, lebo my mu tiež nekomentujeme tie obrovské bezpečnostné incidenty, ktoré sa tam dejú vďaka tomu, že do Nemecka prišli státisíce migrantov," povedal Pellegrini.

Podľa europoslancov za Smer Moniky Smolkovej, Moniky Beňovej, Vladimíra Maňku a Borisa Zala, je zarážajúce to, čo žiada Weber ešte pred zverejnením záverov komisie Európskeho parlamentu.

"Je zarážajúce, že ešte pred zverejnením záverov komisie EP vyzval premiéra členského štátu EÚ, aby odvolal jedného zo svojich ministrov. Takáto výzva ide ďaleko nad rámec slušnosti a vyvoláva oprávnený dojem politického zasahovania do vnútorných záležitostí zvrchovaného štátu EÚ," myslia si europoslanci.

"Weber eskaluje napätie"

Podľa ich slov žiaden poslanec EP nemá právo požadovať personálne výmeny vo vláde iného členského štátu.

"Všetci traja najvyšší ústavní činitelia na Slovensku sa zhodli na tom, že treba situáciu upokojiť. Weber namiesto toho eskaluje napätie a vytvára dojem bruselskej nadradenosti voči členským štátom," uvádzajú europoslanci vo svojom stanovisku.

Manfred Weber Manfred Weber

Líder EPP zároveň spresnil, že je neuveriteľné, že minister vnútra ako nadriadený polície, ktorá by spolu s prokuratúrou mala objasniť obe vraždy a ich okolnosti, je stále vo funkcii.

"Ak chce premiér Fico ukázať, že má ešte štipku slušnosti a dôveryhodnosti, musí odvolať ministra vnútra," odkázal Weber do Bratislavy.

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 05 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:41