StoryEditor

Kategorizácia liekov nie je ani po oprave v súlade so zákonom

31.05.2007, 14:11
Autor:
TASRTASR

Kategorizácia liekov nie je ani po oprave Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR z 21. mája v súlade so Zákonom o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Podľa neho má byť v každej skupine liekov aspoň jeden liek bez doplatku.
Napriek vydanej oprave na odstránenie nesúladu s uvedeným zákonom sú v kategorizácii tri skupiny, kde sa liek bez doplatku nenachádza. Podľa hovorkyne MZ SR Silvie Balázsikovej stalo sa tak chybou softvéru, ktorý prepočítaval ceny liekov. Rezort zdravotníctva urobí potrebné kroky, aby chybu napravil.
Ide o skupiny organických nitrátov, benzotiazepínové deriváty a glukokortikoidy. V skupine uvedených derivátov je liekom s najnižším doplatkom Blocalcin za šesť korún. Vo zvyšných dvoch skupinách sú lieky s najnižším doplatkom desať halierov. Podľa Andrey Szalayovej z Health policy institute je aj desať halierov doplatok, ktorý by podľa zákona nemal byť. Podľa právnika Mareka Kalavského tým, že kategorizácia liekov nie je v súlade so Zákonom o rozsahu zdravotnej starostlivosti, je protiústavná.
MZ SR vydalo opatrenie na novú kategorizáciu liekov s účinnosťou k 1. aprílu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 03:47