StoryEditor

Neustúpim nikomu. Pod tlakom reagujem veľmi tvrdo a nemám to rád, odkazuje Drucker

25.03.2018, 11:41
Autor:
TASRTASRlmlm
Nový minister vnútra Tomáš Drucker jasne deklaroval, že neustúpi nikomu a bude konať konzekventne v každej jednej veci.

Minister vnútra Tomáš Drucker dnes v diskusnej relácii na TA3 V politike prezentoval svoje plány na ďalšie obdobie. Hovoril aj o svojom vzťahu k Robertovi Kaliňákovi a o tom, či odvolá policajného šéfa Tibora Gašpara.

Drucker jasne deklaroval, že neustúpi nikomu a bude konať konzekventne v každej jednej veci.

​Na otázku, či Kaliňák nevyvíjal tlak na Druckera ohľadne Gašpara, nový minister reagoval, že na to nebol dôvod.

"Kaliňák má pozná, vie aký som. Nesmeruje ani nesmerovala naša debata k tomu, že by na mňa niekto vyvíjal tlak. Ja pod tlakom reagujem veľmi tvrdo a nemám to rád," zdôraznil Drucker.

Zopakoval, že s Kaliňákom sa na vláde dlhodobo stretával a nemá problém s ním debatovať. "Som svojprávny. Mám svoje meno a skúsenosti. Dokážem sa rozhodovať sám. Bavíme sa spolu aj v týchto dňoch. Pýtam sa ho na konkrétne veci projekty. Pýtal by som sa to kohokoľvek iného," hovorí Drucker.

Bývalý minister Drucker v relácii povedal, že v tejto chvíli nebude odvolávať Gašpara z postu policajného šéfa.

"Ak by sme pripustili úvahu o tom, že má odísť Gašpar hneď, tak sa pýtam čo bude potom? Ja neviem ešte ani jeho hodnotenie. Odvolám ho a kto mi ho odporučí nového policajného šéfa? Opozícia, koalícia?" pýta sa Drucker. Jeho prioritou je pripraviť legislatívu o novom spôsobe výberu šéfa Policajného zboru.

Drucker sa vrátil aj k motivácii, prečo prijal ponuku stať sa ministrom vnútra. "Mien bolo viacero, ktoré sa skloňovali. Keď ma Peter Pellegrini (Smer-SD) prvý raz oslovil, poprosil som ho, že by som veľmi rád dokončil prácu na ministerstve zdravotníctva, čo bolo logické aj uveriteľné. Potom však prišla situácia, kedy prezident Andrej Kiska nenachádzal zhodu s koalíciou. Tak ma Pellegrini opakovane požiadal o rozhovor. Dostal som aj z prezidentského paláca avízo, že na mojom mene by bola zhoda. Urobil som to, lebo som to považoval za štandardný spôsob udržania tejto vlády," vysvetlil.

Tomáš Drucker priznal, že s riadením silového rezortu skúsenosti nemá. "Ale je mnoho ministrov, ktorí prešli z jedného rezortu na druhý. Nepovažujem sa za vševedka, ktorý všetko dokáže, ale verím, že na ministerstve vnútra je mnoho skúsených a schopných ľudí," povedal.

Minister zopakoval, že chce veľmi rýchlo zmeniť spôsob výberu, voľby, menovania a odvolania policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie, vrátane verejného vypočutia kandidátov v parlamentnom výbore. "V koalícii je na tom takmer stopercentná politická zhoda. V priebehu týždňa-dvoch to pôjde do pripomienkového konania," dodal Drucker.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 00:29