TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Parlament rozhodol: Pellegriniho vláda má dôveru

26.03.2018, 22:17
Autor:
klkl
Poslanci sa dostali k hlasovaniu po takmer 12 hodín trvajúcej rozprave.

Kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD) získal dôveru v parlamentne a môže tak začať naplno fungovať. Nový premiér predložil na schválenie takmer totožný dokument, akým sa riadil predchádzajúci kabinet. 

Vynechali z neho len časť o slovenskom predsedníctve z roku 2016.

Rozprava o programovom vyhlásení začala v piatok (23. marca 2018) a pokračovala v pondelok (26. marca 2018) od rána do neskorých večerných hodín.

K tajnému hlasovaniu poslanci pristúpili po 10-tej večer. Programové vyhlásenie získalo podporu 81 poslancov.

Rokovanie NR SR o dôvere vláde 00:18 Reakcie poslancov

23:32 Hodnotenie opozičnej poslankyne 23:30 Raši ďakuje poslancom 23:21 Pellegriniho vláda Nová vláda pod vedením Petra Pellegriniho (Smer-SD) môže začať naplno fungovať. TU si pozrite jej zloženie. 22:56 Za hlasovali aj odídenci od Borisa Kollára Okrem koaličných poslancov hlasovali za programové vyhlásenie vlády a teda aj za dôveru vláde dvaja odídenci zo strany Sme Rodina Borisa Kollára - Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Za hlasovala aj nezaradená poslankyňa Alena Bašistová, ktorá kandidovala za #Sieť. 22:52 Pellegrini nevie, či Fico zostane v parlamente. Povedal, že nemali čas sa o tom baviť. Bývalý premiér svojmu nástupcovi pogratuloval. 22:46 Ja nechcem robiť silné vyhlásenia ani veľké gestá, ale v prípade, že sa preukážu podozrenia, akonáhle budú ukazovať veci, že nejaký minister môže byť s vlastným vedomím zapletený v nejakej kauze, budem vyvodzovať personálnu zodpovednosť. 22:45 Ja sa budem snažiť doviezť našu krajinu k štandardným parlamentným voľbám v roku 2020. Ja teraz neviem, aká bude situácia, ako voliči vyhodnotia moju prácu alebo prácu strany Smer-SD. 22:44 Teraz je už čas, aby sme sa s týmito vecami vysporiadali a ministri a ministerky sa pustili do svojej práce. 22:43 Výjazdové rokovania Od začiatku apríla začne vláda výjazdové rokovania do najchudobnejších regiónov. 22:42 Už zajtra bude mať pani podpredsedníčka vlády jasné kroky a predstaví jasnú víziu ohľadne toho, ako bude riešiť situáciu na východnom Slovensku a kauzu zneužívania eurofondov. 22:41 Z diskusie som si zobral aj návrhy opozičných poslancov tam, kde sa niečo racionálne dalo nájsť. Tam kde, sa nájde možnosť riešiť problémy, tak ju využijem bez ohľadu na to, či príde z koaličných radov, alebo zo všetkých kútov Slovenskej republiky. 22:40 Chcem veľmi pekne poďakovať za dôveru, ktorú moja vláda teraz získala. 81 hlasov je jasná väčšina, nie krehká. 22:40 Pellegriniho vyhlásenie
22:37 Maďarič kritizuje opozíciu aj koalíciu Bývalý minister kultúry a aktuálne poslanec kritizuje poslancov aj koalície aj opozície. Tvrdí, že nie je nevyhnutné, aby koaliční poslanci hlasovali za každý návrh, ktorý opozícia považuje za dobrý. Keď sa však vyskytne nejaký skutočne dobrý, nebude mať problém zaň zahlasovať. Koalíciu zas kritizuje za to, že nie vždy jej poslanci hlasovali za návrhy ministrov, ktoré mali napĺňať programové vyhlásenie vlády. Maďarič pripomína, že sa to stalo jemu aj dnes už bývalej ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej. 22:34 "Ak by minister vnútra odstúpil krátko po tej vražde, tak by premiér Robert Fico nemusel podať demisiu," hovorí Marek Maďarič. 22:32 Reakcia Mareka Maďariča "Ľudia z umeleckej oblasti sú vždy senzitívnejší, kritickejší ako ľudia z iných oblastí a je veľmi ťažké získať si ich rešpekt. Ja si myslím, že v tejto chvíli je škoda, že pani ministerka nedostala čas pracovať na inovovanom programovom vyhlásení vlády. Možno by dokázala presvedčiť verejnosť, že je toho rešpektu hodná. Určite by som sa na jej mieste sústredil na mediálnu oblasť," radí novej ministerke kultúry Marek Maďarič. Vládu podporil z niekoľkých dôvodov. "Boli tu dve možnosti - buď zásadná rekonštrukcia alebo predčasné voľby. Koalícia prejavila vôľu vládu zásadne rekonštruovať. Je to vláda bez bývalého premiéra a bývalého ministra vnútra, to je zásadná rekonštrukcia. K môjmu hlasovaniu prispelo aj to, že ju odobril aj pán prezident. Určite je dôležitým argumentom aj to, že to bol jediný návrh vlády, ktorý má za sebou v parlamente väčšinu," hovorí Maďarič s tým, že predčasné voľby by neboli riešením, lebo ani koalícia ani opozícia by neboli schopné dať voličom odpoveď. 22:29 Hrnko hodnotí Fica "Robert Fico výrazne ovplyvnil slovenskú politiku. Až história zhodnotí jednotlivé vlády od roku 94, pretože všetky mali svoje pozitíva a negatíva," myslí si poslanec Anton Hrnko (SNS). Hrnko reagoval aj na otázku, že mu Fico v parlamentne hovoril. "Že je unavený a že sa potrebuje regenerovať," odpovedal poslanec SNS. 22:25 "Toto naozaj je vláda kontinuity. Aj na základe vyjadrení pána Pellegriniho, keď neustále útočil na opozíciu a nijak nereagoval na vecné pripomienky sa ukazuje, že Peter Pellegrini je vlastne klon Roberta Fica, alebo je to jeho poslušný žiak, alebo je to jeho bábka," hodnotí hlasovanie Ľubomír Galko (SaS). 22:17 Vláda má dôveru Poslanci vyjadrili vláde dôveru.
Zdroj: reprofoto
22:14 Doplňujúce návrhy neschválili Parlament neschválil ani jeden z doplňujúcich návrhov, ktoré predniesol Miroslav Beblavý. 22:11 Poslanci najprv schvaľujú doplňujúce návrhy, ktoré predstavil poslanec Miroslav Beblavý. 22:11 Hlasovanie začína. 22:08 Prestávka Béla Bugár vyhlásil kráku prestávku do 22:10. Následne začne hlasovanie. 22:03 "Ja som sa snažil a v dobrom úmysle robiť si poznámky, lebo som čakal, že tu vystúpia s konštruktívnou kritikou a dobrými poznámkami. Ale bolo ich žalostne málo. Ale ten zvyšok bolo pojednávaniach filozofických, o čítaní článkov, blogov a mailov. Žiadne vlastné myšlienky, prázdnota." 22:02 Pellegriniho kritika "Sedel som tu poctivo celé dva dni, ako prebiehala rozprava. Prepáčte, ale teraz poviem niečo, ako človek, ktorý bol predseda Národnej rady Slovenskej republiky. Aj z tohto miesta sa chcem tým ľuďom, ktorí túto rozpravu dva dni pozerali, za to, čo si museli a akým spôsobom vypočuť od niektorých kolegov tu v pléne." 22:01 Koniec rozpravy Béla Bugár ukončil rozpravu. Slovo dostal Pellegrini. 21:46 Danko pripustil predčasné voľby Líder SNS a predseda Národnej rady SR Andrej Danko bol pripravený aj na predčasné parlamentné voľby, ak by sa nenašlo iné riešenie. Povedal to novinárom po tom, ako prijal organizátorov pondelkovej demonštrácie pred parlamentom. Ich hlavnou požiadavkou bolo odmietnutie dôvery vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) a predčasné voľby.
"Ja som zaviedol tradíciu, že nech pred parlamentom demonštruje ktokoľvek, stretávam sa s nimi a vypočujem si ich. Nehovorím, že cieľom je vzájomne sa presvedčiť o svojich pravdách, ale vzájomne sa vypočuť," poznamenal. Danko tvrdí, že počas politickej krízy, ktorá nastala po dvojnásobnej úkladnej vražde, sa snažil, aby spoločnosť rozlišovala medzi vyšetrením vraždy a problémami, ktoré ju trápia. "Som rád, že sme ukázali vyspelosť. Rešpektujú sa výsledky volieb a verím, že veľmi rýchlo si začneme aj na medzinárodnej scéne plniť ako štát povinnosti, a to s novou vládou," odkázal.
Napriek tomu Danko pripúšťa, že voľby môžu prísť aj skôr ako v marci 2020. "Je osudom politika, že nevyhovie vždy každému. Ale Slovensko túto skúšku demokracie zvládlo," dodal.
21:44 Hádka v pléne Počas vystúpenia poslanca Petra Marčeka, odídenca od Borisa Kollára, sa ozvali viacerí opoziční poslanci a začali po sebe s rečníkom vykrikovať.  Vedúci schôdze Béla Bugár musel rozpravu na chvíľu prerušiť. 21:40 Predosledný rečník Svoje 10-minútové vystúpenie začal práve predposledný rečník prihlásený do rozpravy. 21:35 "Keďže sa bude hlasovať o vláde pravdepodobne o nejakých pár desiatok minút, tak ďalšie protesty už nebudú," hovoria organizátori. 21:27 Organizátori protestov po rokovaní s Dankom "Viedli sme úprimný a konštruktívny dialóg," povedali organizátori demonštrácie po stretnutí so šéfom parlamentu Andrejom Dankom. 20:46 Tlačová beseda organizátorov protestov po rokovaní s Andrejom Dankom
20:34 Rozprava trvá už 10 hodín Diskusia o programovom vyhlásení, s ktorým sa vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) uchádza o dôveru parlamentu, pokračuje aj po doterajších desiatich hodinách rokovania.
Po tom, ako vystúpilo viac ako 20 poslancov prihlásených písomne, prišla možnosť hlásiť sa do ústnej rozpravy. Tú využilo desať zákonodarcov, ktorí môžu rečniť každý 10 minút.
V debate opäť vystúpia výlučne opoziční poslanci. Pokiaľ sa budú chcieť vyjadriť koaliční, majú na to dvojminútové faktické poznámky. Tie využívali aj v doterajšej diskusii.
20:29 Krajniak verí, že sa Pellegrini zapíše v dobrom Opozičný poslanec Národnej rady SR z hnutia Sme rodina Milan Krajniak praje premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), aby sa do dejín zapísal niečím, čo pomôže ľuďom. "Chcem očakávať od Petra Pellegriniho niečo dobré," povedal Krajniak v rozprave k programovému vyhláseniu, ktorým žiada Pellegriniho vláda parlament o dôveru.
"Sú ľudia, ktorých vrcholným výkonom je nejakú funkciu zastávať, nesnažia sa nič meniť. Sú takí, ktorí sa vo funkcii zopsuli. Ale sú ľudia, ktorí do funkcie vyrastú. A tu je príbeh Petra Pellegriniho ešte stále otvoreným príbehom," uviedol. Krajniak zdôraznil, že dnes sa dajú veci meniť k lepšiemu a je na Pellegrinim, ako sa k tomu postaví, pretože on na to má moc.
20:28 Tlieskajú vám len fašisti "Dnes ste sa dostali do situácie, že jediní, ktorí vám tlieskajú a súhlasia, sú fašisti," odkazuje poslanec Martin Poliačik členom vlády v reakcii na to, že Slovensko ako jediný štát V4 nevyhostil ruských diplomatov. 20:24 Danko stále rokuje Šéf parlamentu a SNS stále rokuje s predstaviteľmi dnešnej demonštrácie. 20:11 Podľa informácií z NR SR by mali vystúpiť ešte desiati poslanci. 20:04 Bez štipky elementárnej slušnosti 19:57 32. rečník Do rozpravy sa zapojil poslanec Marek Krajčí. Je to 32. poslanec, ktorý dnes vystúpil ako prihlásený rečník do rozpravy.  Celkovo ich dnes na svoje vystúpenie čakalo 34.  Po písomne prihlásených rečníkoch však budú mať ešte poslanci možnosť prihlásiť sa ústne a schôdza sa tak môže natiahnuť do noci. 19:38 Demonštrácia bola pokojná Pondelková demonštrácia pred budovou Národnej rady SR v Bratislave mala pokojný priebeh, policajti nezaznamenali narušenie verejného poriadku. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.
Policajti nemuseli vykonať ani žiadny služobný zákrok a zhromaždenie si nakoniec nevyžiadalo ani dopravné obmedzenia.
19:37 Pohľad Veroniky Remišovej Čo urobila opozícia pre predčasné voľby? Je detinské myslieť si, že by som poslancov koalície presvedčila, tvrdí Remišová Celý rozhovor si pozrite TU. 19:24 Rozprava pokračuje V pléne NR SR stále pokračuje schôdza o vyslovení dôvery vláde. Rečníkov počúva aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), na ktorom už badať únavu. 19:11 Rozkol spolusediacich "Richard ty si zabudol na to, prečo je na Slovensku politická kríza, ty si zabudol na vraždu dvoch mladých ľudí. Ty si bol prvý dnes, kto sa postavil a išiel vytĺkať politické body," kritizuje vystúpenie Richarda Vašečku poslanec Martin Poliačik. Vašečka vo svojom prejave hovoril najmä o podpore rodiny a o tom, že Slovensko by malo stiahnuť svoj podpis z Istanbulského dohovoru. Vašečka a Poliačik sedia pri tom v laviciach priamo pri sebe. 18:55 Stretnutie s Dankom Organizátori protestu sú na stretnutí so šéfom NR SR, po ňom bude nasledovať brífing, ktorý vám prinesieme naživo. 18:53 Danko spomína Slotu "Budem apelovať na týchto ľudí, aby vstúpili do politického ringu a aby vytlačili tých ľudí, ktorých tam nechcú," hovorí Danko. "Chcel by som, aby ste zažili ten pocit, ako som zažil ja, keď som zo SNS vyhnal Jána Slotu." 18:52 Danko prijal organizátorov protestov Predseda NR SR prijal zástupcov študentov, ktorí zorganizovali dnešný protest. "Chcel by som oceniť slušnosť protestu, ktorý je za nami. Som pripravený počúvať odkaz ľudí, ktorí tu boli," hovorí Andrej Danko. 18:50 Brífing organizátorov protestu 18:26 Koniec protestu Organizátori demonštráciu pred parlamentom oficiálne ukončili. Časť ľudí odchádza ale iní zostávajú, a ďakujú organizátorom. 18:24 Táto vláda by mala skončiť čo najskôr V záujme celého Slovenska je, aby táto vláda skončila čo najskôr. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová v diskusii k programovému vyhláseniu, s ktorým sa kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD) uchádza o dôveru parlamentu.
"Smer nie je žiadna sociálna demokracia. Je to perfídna kleptokratická štruktúra a v záujme celého Slovenska je, aby táto vláda skončila čo najskôr," povedala v pléne Blahová. SaS podľa jej slov neverí, že minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smer-SD) bude bdieť nad nestranným vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
18:22 Na záver hymna Dav na záver protestu spieva slovenskú hymnu. Na rozdiel od protestov Za slušné Slovensko ju nespieva žiadny hlavný spevák, ale len ľudia v dave. 18:21 Straka vyzval poslancov, aby nevyjadrili dôveru vláde Organizátor protestu Dávid Straka žiada štyroch poslancov, aby nevyjadrili dôveru vláde. Menoval Mareka Maďariča, Luciu Žitňanskú, Petra Kresáka a Karola Farkašovského. 18:20 "Ešte prídeme," odkazujú účastníci protestu mohutným skandovaním na záver protestu.  18:15 Organizátori vyzývajú ľudí k podpisu petície Organizátori vyzývajú ľudí k podpisu petície na vyhlásenie predčasných volieb, ktorá je dostupná aj na internete 18:14 Dosť bolo Fica "Myslíte si, že pán expremiér Fico tak skoro odíde?" pýta sa rečník na pódiu protestujúcich. Dav v odpovedi skanduje "Do basy" a "Dosť bolo Fica." 18:10 Protest pred parlamentom
Zdroj: Katarína Haršányová
18:08 "Dosť bolo Smeru" Ľudia sa opäť otočili smerom k parlamentu a dávajú hlasne najavo, že chcú predčasné voľby. "Dosť bolo Smeru, kričí dav," 17:48
17:47
Zdroj: TASR/Martin Baumann
17:44 Absolventi VŠMÚ hrajú soundtrack z filmu Titanic s vierou, že sa v koalícii nájdu štyria statoční, ktorí vláde nevyslovia dôveru.
17:40 Pred parlamentom znie melódia z Titanicu Sláčikové kvarteto hrá melódiu zo známej pesničky z filmu Titanic My Heart Will Go On kanadskej speváčky Celine Dion. 17:35 Protest pred parlamentom
Protest pred parlamentom
Zdroj: HN/Viliam Göbl
17:31 Dav mohútne píska Dav ľudí sa otočil smerom k parlamentu a mohutne píska. "Hanba, hanba," znie pred Národnou radou 17:28 Landl kritizuje ministerku kultúry „Žiadame vás pani Laššáková, aby ste z postu ministerky kultúry, bezodkladne odstúpili," hovorí Landl pred parlamentom. Dav kričí "odstúpiť, odstúpiť." 17:26 Herec Landl: Nevysmievajte sa ulici do tváre Herec Matej Landl vyzýva politikov, aby sa nevysmievali ulici do tváre. "Prestaňte sa ulici vysmievať do tváre." 17:25 Danko navrhol organizátorom protestu, že sa s nimi stretne a vypočuje si ich požiadavky
17:22 Fotografia z protestu
Zdroj: HN/Martin Sliz
17:19 „Ukážme, že existuje aj iná cesta ako násilie. Lepšia a spravodlivejšia," číta Pauhofová z listu. 17:18 Táňa Pauhofová číta list od rodín Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Táňa Pauhofová číta list od rodín Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Ďakujeme, že tak ako my, ani vy nedôverujete tejto novej vláde, na ktorej nič nové nie je." 17:15 Budovu parlamentu obklopujú policajti Pred parlamentom rastie dav ľudí, ktorí skandujú "predčasné voľby", alebo "Gašpar dole". Budovu parlamentu obklopujú policajti. 17:15 "Máme obrovský rešpekt pred touto demonštráciou" Máme obrovský rešpekt pred touto demonštráciou. "Tak ako my cítime zodpovednosť usporiadať demonštráciu, tak aj vy cítite zodpovednosť a nebudeme sa musieť báť vulgárne správanie a hanlivé výrazy," hovorí organizátor na pódium pred parlamentom. 17:09 Pred parlamentom sa schádzajú ľudia Pred parlamentom sa schádzajú ľudia. V Národnej rade stále prebieha schôdza o vyslovení dôvery vlády. "Predčasné voľby," skandujú stovky ľudí.
16:56 Pellegrini verí v pozitívny výsledok 16:36 Fico s Kaliňákom v parlamente asi skončia Minister práce Ján Richter si myslí, že Robert Fico a Robert Kaliňák po vyslovení dôvery Petrovi Pellegrinimu už nebudú pokračovať v parlamente ako poslanci. Povedal to v rozhovore pred denník Sme.
Zdroj: TASR/Martin Baumann
16:25 Poslankyňa SaS: Nepodporím túto vládu Roberta Fica IV Novú vládu kritizovala aj poslankyňa SaS Anna Zemanová. "Nepodporím túto vládu Roberta Fica IV a verím, že nás bude toľko, že ak nie dnes, tak o niekoľko týždňov táto vláda skončí a príde k novým voľbám a k zmene na Slovensku," uviedla Zemanová. 15:59 Fraška v parlamente Rozprava v parlamente nikoho nezaujíma. V slále sa nachádza zhruba dvadsať poslancov. 15:36 Poslanec SaS: Kráter sa prehĺbil Kráter, ktorý tu zostal po Robertovi Ficovi, sa iba prehĺbil, hovorí v rozprave poslanec SaS Karol Galek. 15:33 Remišová žiada spravodlivosť 15:00 Reakcia poslancov Galka a Blanára na odhlasovanie nočného rokovania v parlamente
14:57 Drucker hovoril o budúcnosti policajného šéfa Tibora Gašpara
14:53 Kaliňák: Poslanci sú unavení 14:45 Raši sa vzdal funkcie primátora Košíc Nový podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) sa v pondelok vzdal mandátu primátora Košíc. Plnenie úloh primátora prevzal na základe jeho poverenia viceprimátor Martin Petruško. Túto činnosť bude vykonávať do zloženia sľubu nového primátora, ktorého zvolia v komunálnych voľbách v novembri 2018. 14:44 Schôdza bude pokračovať nepretržite Koalícia si odhlasovala, že o dôvere vlády sa bude rokovať v parlamente nepretržite, teda aj po 19.00 hod. 14:43 Parlament bude rokovať nepretržite Koaliční poslanci na poslaneckom grémiu odhlasovali, že plénum NR SR bude rokovať nepretržite a teda aj po 19:00. Pre vysoký počet prihlásených rečníkov sa očakáva, že sa rokovanie natiahne do noci. 14:18 Zdokumentovali pohyb páchateľa V súčasnosti je preverovaných viacero verzií a všetkým je venovaná rovnaká vážnosť, tvrdí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. "Vzhľadom na množstvo tém, je aj množstvo verzií," reagoval prokurátor na otázku, či vražda novinára súvisí s jeho prácou. Tvrdí, že bol zdokumentovaný pohyb možného páchateľa. 14:12 Vyše 200 výsluchov Na základe ponuky milióna eur prijala prokuratúra a polícia niekoľko desiatok podaní. Nie všetky boli podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry seriózne, ale všetky sú dôkladne preverované. Vykonaných bolo vyše 200 výsluchov a boli získané prvé výstupy z nosičov informácií, ktoré boli nájdené na mieste činu. 14:08 K vražde došlo 21. februára Objavilo sa veľké množstvo protichodných a nepresných informácií, hovorí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zdôraznil, že ide o ojedinelé vyhlásenie, ktoré má objasniť nepresnosti, ktoré sa v súvislosti s prípadom objavili. Konkretizoval, že k vražde došlo 21. februára 2018. Tvár prokurátora zakázali médiám snímať, rovnako nemôžu uviesť jeho meno. 13:52 Ministerka Kalavská chce preveriť situáciu v NOÚ Nová ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) chce osobne preveriť situáciu v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave. Avizuje stretnutia s vedením NOÚ a tiež s prednostami, primármi a vrchnými sestrami. "Rada by som počula ich pohľad na vec," tvrdí Kalavská po tom, čo sa nedávno na fungovanie NOÚ zdvihla vlna kritiky. "Pôjdem sa tam pozrieť aj osobne," povedala 13:51 Skúter pred parlamentom 13:28 Drucker: Zatiaľ nemám dôveryhodnú náhradu za Gašpara. Ale nad Spišiakom neuvažujem Minister vnútra Tomáš Drucker hovorí, že neuvažuje nad Jaroslavom Spišiakom na post policajného šéfa namiesto Tibora Gašpara.  Celý článok nájdete TU. 13:07 Schôdza po obede pokračuje Po obedňajšej prestávke pokračuje schôdza v parlamente.
13:01 My potrebujeme robiť a plniť, čo v programe máme, tvrdí Bugár Líder Mosta-Híd Béla Bugár uviedol, že predstavitelia koalície obhajovali vládny program už pred dvoma rokmi a dokument, ktorý predložil premiér Pellegrini, je identický. "Pred dvoma rokmi sme si povedali všetko a pokračujeme v tom. Vy si myslíte, že si potrebujeme vytĺcť nejaké politické body z tejto rozpravy? Ja si to nemyslím. My potrebujeme robiť a plniť, čo v programe máme napísané," zdôraznil. Viac si prečítajte TU. 12:57 Jarjabek: Nemám sa prečo zapájať do rozpravy Koalícia sa nezapája vystúpeniami v rozprave do debaty o vládnom programe aj preto, lebo nechce stupňovať napätie reakciami na opozičné invektívy. Povedal to podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Dušan Jarjabek, ktorý považuje nadávanie zo strany opozície za účelové a bezpredmetné. "Všetko je jasné. Čo sme chceli, to sme si povedali aj v diskusných reláciách. Nemám sa prečo zapájať do rozpravy, lebo je to rozprava o vládnom programe, ktorý je pokračovaním dvojročného obdobia prvej vlády, na ktorú táto nadväzuje," upozornil. 12:41 Umelci nechcú Laššákovú za ministerku Vyše tristo osobností kultúrnej obce si neželá mať za ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú (Smer-SD). Na tomto poste chcú vidieť osobu, "ktorá sa svojou kvalifikovanosťou bude môcť uchádzať o dôveru verejnosti", píše sa v ich výzve. "Kultúra je vždy na chvoste politického záujmu. Nominácia na tento post to opäť potvrdila... Prestaňte predstierať, že veci meníte, len aby sa ulica upokojila. Ona je pokojná. Dokážte kvalifikovanou nomináciou na post ministra kultúry, že ste pochopili, o čo ide," odkázali signatári novému premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). Žiadajú, "aby na tento post navrhol kvalifikovanú osobnosť".
Celý text výzvy možno nájsť na webe kulturnyreparat.sk. Signatári tejto výzvy pôsobia v kultúre v celom spektre jej oblastí. Iniciátormi sú Barbara Janišová Feglová, Juraj Janiš, Ivan Gaža, Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská a Katarína Štrbová Bieliková.
12:23 Drucker u Braňa Závodského „Ak mám vôbec uvažovať nad tým, že ho vymením skôr, tak musím vedieť, koho poveriť. Nie, že po dvoch týždňoch bude táto osoba nedôveryhodná," povedal minister vnútra Tomáš Drucker u Braňa Závodského v rádiu Expres. 12:02 Bugár: Ak minister nebude konať, vieme čo máme robiť „To je zodpovednosť ministra. Ak minister nebude konať, samozrejme my vieme čo máme robiť," reagoval Bugár na otázku, či by nemal policajný šéf Tibor Gašpar skončiť. 11:50 Matovičovci vyzvali Druckera na konkrétne zmeny 11:48 Poliačik chce výbor pre vyšetrenie dvojnásobnej vraždy 11:43 Heger: Pellegrini je iba tieň Fica „Pellegrini je je ani symbol zásadnej zmeny, ani rekonštrukcie vlády. Môžeme to vidieť na samotnom Programovom vyhlásení. Pre mňa je Pellegrini iba tieň Roberta Fica," hovorí v rozprave Matovičom poslanec Eduard Heger. 11:40 Mimovládky vysvetľujú svoje financovanie Slovenské mimovládne organizácie (MVO) odmietajú tvrdenia o ich netransparentnom financovaní a vplyvu zahraničia na ich fungovanie. Uvádza to vyše 30 predstaviteľov tretieho sektora v písomnom stanovisku s tým, že sa ohradzujú voči takýmto informáciám zo strany niektorých politikov či konšpiračných médií.
"Podiel zahraničných zdrojov na celkovom financovaní tretieho sektora na Slovensku je však v súčasnosti vo výške okolo šiestich percent. Väčšinu z toho tvoria zdroje Európskych spoločenstiev, takzvané Nórske fondy, a zdroje Európskeho združenia voľného obchodu," píše iniciatíva Chceme veriť.
Predstavitelia iniciatívy tiež upozornili, že "všetky druhy mimovládnych organizácií podliehajú slovenskej legislatíve a ich činnosť je regulovaná a kontrolovaná". "Musia dodržiavať zákon o účtovníctve a niektoré majú povinnosť poskytnuté financie transparentne zverejňovať vo svojich výročných správach. V prípade nadácií sú tieto výročné správy povinne auditované nezávislými certifikovanými audítormi," dodali.
11:17 Laššáková: Vyjadrenie osobností kultúry je neseriózne a neférové
11:16 Gaborčáková: Na Slovensku iba predstierame zmenu Nová vláda nepredstavuje nové smerovanie krajiny. Poslankyňa OĽaNO Soňa Gaborčáková upozornila na to, že na tvorbe programového vyhlásenia sa podieľali ľudia, ktorí z vládneho kabinetu odišli. "Na Slovensku iba predstierame zmenu smerovania krajiny, a to cez nové tváre. Predkladáte nám staré programové vyhlásenie, ktoré nielenže nereflektuje nové skutočnosti v ostatných dvoch rokov, ale ani skutočnosti nasledujúcich rokov," myslí si Gaborčáková. 11:10 Školstvo je rozpadnuté Poliačik kritizuje ministerku školstva Martinu Lubyovú. "Je to úplne rozpadnuté. Nič s tým neviete urobiť." 
11:08 Poliačik: Chcete si len nasýtiť zadky „Jediný spôsob, ako to prežiť, je udržať si nedotknuteľných a nasýtiť svoje zadky. Programové vyhlásenie, ktoré ste sem priniesli je zdrapom papiera," pokračuje nezaradený poslanec Poliačik.
11:05 Emotívny prejav Poliačika „Nič nie je rovnaké, Ján Kuciak už nežije, Martina Kušnírová už nežije. Nič nie je rovnaké ako v roku 2016, pán Pellegrini. Vec, na ktorú doplácate, je vaša politika Smeru za posledných 10 rokov," hovorí v emotívnom prejave v pléne Martin Poliačik. 11:01 Remišová kritizuje Bugára 10:52 Rečníci na proteste Na dnešnom proteste pred parlamentnom vystúpia: - Táňa Pauhofová prečíta aktuálny list, ktorý poslali rodiny Kuciaková a Kušnírová, - Raffael Janíček poukáže na prepojenie štátnej tajomníčky za SMER, Moniky Jankovskej, na mafiu Čongrádyovcov, - sláčikové kvinteto ex-študentov z VŠMU, - zástupcovia iniciatívy „nedôverujem.sk“, pod ktorú sa podpísalo viac ako 62-tisíc ľudí, - zástupcovia iniciatívy „Hnevám sa“ ktorá zbiera podpisy pod referendum (už majú viac ako 20-tisíc podpisov), - Július Banda – mladý zástupca rómskej menšiny. 10:46 Poliačik kritizuje nedodržiavanie rokovacieho poriadku Nezaradený poslanec Martin Poliačik kritizoval Bugára, ktorý schôdzu vedie, že pri zástupcoch opozície bazíruje na dodržiavanie rokovacieho poriadku, členovia vlády ho však sami porušujú tým, že na mieste predkladateľa nikto nesedí. 10:39 Roztržka v parlamente Opozičná poslankyňa Jana Cigániková nazvala podpredsedu parlamentu Bélu Bugára "kreténom." Ten sa voči tomu ostro ohradil. "Vy ma nebudete nazývať kreténom ani nijako inak," odkázal jej rozčúlený Bugár.  10:31 Martin Fecko kritizuje obhospodárovanie pôdy Poslanec OĽaNO kritizuje prerozdeľovanie dotácií v pôdohospodárstve. Ministerke Gabriele Matečnej vyčíta najmä to, že na pridelenie dotácie stačí čestné prehlásenie o tom, že žiadateľ obhospodáruje pôdu.  10:05 "Sú to staré kádre, staré štruktúry so starým myslením," hodnotí novú vládu Anna Verešová. 10:04 Verešová kritizuje Richtera "Je zodpovedný za celú tú armádu dlhodobo nezamestnaných, ktorí už stratili aj pracovné návyky," hovorí opozičná poslankyňa. "Chváli sa znižovaním nezamestnanosti, ktorá však klesá v celej Európe. Iba na Slovensku za to môže minister," dodáva Anna Verešová. 10:03 Členovia vlády sledujú rozpravu
Zdroj: TASR - Martin Baumann
10:02 Obmedzenia dopravy V súvislosti s pondelkovou demonštráciou proti vysloveniu dôvery vláde bude na niektorých miestach v Bratislave obmedzená osobná aj mestská hromadná doprava. Obmedzenia budú trvať od 15.00 h do ukončenia verejného zhromaždenia.
Podľa hovorkyne bratislavského Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Lucie Mihalíkovej pôjde najmä o ulice Mudroňova, Palisády, Zochova, Hodžovo námestie, ako aj priľahlé ulice Starého mesta.
"Dopravu v uvedených úsekoch budú usmerňovať a regulovať hliadky dopravnej polície podľa vzniknutej dopravno-bezpečnostnej situácie. V tejto súvislosti vyzývame vodičov, aby rešpektovali pokyny polície a pokiaľ je to možné, aby na prejazd použili inú trasu," informovala Mihalíková.
09:59 Výsmech a kamufláž Predloženie staro-nového programového vyhlásenia vlády je podľa poslankyne OĽaNO Anny Verešovej výsmech a kamufláž.  Tomáša Druckera zároveň nazvala ministrom pre všetko. 09:49 Kritika zdravotníctva Poslankyňa OĽaNO Elena Červeňáková vo svojom prejave kritizuje stav zdravotníctva a pôsobenie Tomáša Druckera na čele tohto rezortu. 09:43 V pléne sedí aj nový premiér
Zdroj: TASR - Martin Baumann
09:42 Prvá vystúpila Remišová Ako prvá sa do schôdze zapojila poslankyňa opozičného hnutia OĽaNO Veronika Remišová. Podľa nej si nová vláda dôveru nezaslúži.  "Po vražde novinára a jeho snúbenice nás zaplavil pocit smútku, beznádeje a pochybností, kde sa to Slovensko ocitlo. Istota, že novinár môže slobodne a bez obáv písať, sa rozplynula a v takýchto chvíľach potrebuje krajina človeka, ktorý ju cez takéto ťažké situácie prevedie. Potrebuje políciu a súdy, ktorým môže dôverovať a oprieť sa o nich," povedala Remišová. 09:40 Pokračovanie schôdze Od rána pokračuje mimoriadna schôdza, ktorej jediným bodom je vyslovenie dôvery vláde Petra Pellegriniho. Ráno bolo prihlásených do rozpravy ešte 34 poslancov.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:12