bašternák náš človekYouTube
StoryEditor

Bašternákovi nepomohlo, že vrátil štátu dva milióny. Prokurátor naňho aj tak podal obžalobu

29.03.2018, 10:02
Autor:
TASRTASRchocho
Ide o vyplatenie DPH vo výške takmer dva milióny eur spoločnosti BL 202.

Ladislavovi Bašternákovi uplatnenie účinnej ľútosti nepomohlo. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry naňho napriek tomu podal obžalobu. Informoval o tom portál Aktuality.sk.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry neakceptoval návrh obvineného na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti. Prokurátor ÚŠP dňa 23. 3. 2018 podal na obvineného Ladislava B. obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného na Okresný súd Bratislava II," informovala v stanovisku hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Pozrite si aj krátke video HNtelevízie, ktoré vysvetľuje, o čo ide v kauze Bašternák:

​Ide o vyplatenie DPH vo výške takmer dva milióny eur spoločnosti BL 202 v súvislosti s kúpou bytov v komplexe Five Star Residence, doplnila hovorkyňa. 

Bašternák si v tomto prípade uplatnil účinnú ľútosť a taktiež zaplatil dlžnú sumu dva milióny eur. Na rade je teraz súd, ktorý rozhodne, či uzná podnikateľovo uplatnenie účinnej ľútosti alebo sa vo veci začne súdne konanie.

Obvinili ho v marci 2017

Pri účinnej ľútosti musí obvinený svoj skutok nielen priznať a oľutovať, ale aj do 24 hodín od zverejnenia výsledkov vyšetrovania doplatiť spornú sumu.

Exminister vnútra a advokát Daniel Lipšic v minulosti upozornil na verdikt Ústavného súdu, ktorý mal v inej daňovej kauze rozhodnúť, že v prípade vratiek DPH nie je možné uplatniť si účinnú ľútosť.

Bašternáka v marci 2017 obvinili z krátenia dane. V apríli 2012 si mal kontroverzný podnikateľ od štátu vypýtať vratky DPH vo výške dva milióny eur, na ktoré nemal nárok.

Čižnár: Je to z núdze cnosť

K inštitútu účinnej ľútosti sa vyjadril generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý neskrýval svoj kritický postoj. Účinnú ľútosť, ako na Slovensku funguje v súčasnosti, Čižnár považuje "za niečo, čo zodpovedá pojmu z núdze cnosť.“ Dôvodom je, že páchateľ "ľutuje" až po tom, keď je odhalený a hrozí mu trest. "Potom nastupuje otázka o akú ľútosť vlastne ide?" pýta sa.

Generálny prokurátor preto navrhuje, aby absolútnu beztrestnosť páchateľ získal len vtedy, "ak sa k svojmu skutku sám dobrovoľne prizná a iniciatívne vykoná kroky k odstráneniu škodlivého následku." 

"Ak sa tento inštitút má uplatňovať aj v prípadoch, ak trestná činnosť páchateľa bola odhalená orgánmi činnými v trestnom konaní, tak podľa môjho názoru by jeho účinná ľútosť mala byť zohľadnená iba pri určovaní druhu a výmere trestu. V tomto štádiu by mu už nemala účinná ľútosť zaručovať beztrestnosť,“ uzavrel Čižnár.

SaS: Došlo k tomu súčinnosťou viacerých osôb

Podanie obžaloby na Bašternáka potvrdilo podozrenia, že kontroverzný podnikateľ podvodom vylákal od štátu neoprávnené vratky DPH, tvrdí v reakcii SaS.

"K tomuto podvodu došlo s vysokou pravdepodobnosťou na základe súčinnosti viacerých osôb, a to vo finančnej správe i polícii, a preto by tento skutok mal byť posudzovaný ako konanie organizovanej zločineckej skupiny," píše sa v stanovisku najsilnejšej opozičnej strany. Od prokuratúry liberáli preto očakávajú, že to zohľadní vo vyšetrovaní.

V tomto kontexte sa podľa SaS zotrvávanie expremiéra Roberta Fica v Bašternákovom byte "presúva do ďalšej fázy trápnosti tohto skrachovaného politika".

01 - Modified: 2024-04-12 11:56:53 - Feat.: - Title: Krajský súd v Bratislave odobril obnovu konania v prípade prepadnutia majetku Bašternáka 02 - Modified: 2024-04-11 07:48:54 - Feat.: - Title: Otvorili súdny proces s Ladislavom Bašternákom v kauze Bonaparte. Na tretí pokus 03 - Modified: 2024-01-12 12:58:54 - Feat.: - Title: Bašternák dostal od súdu pokutu 1000 eur. Kauza Bonaparte? Je to ako proces s Majským, tvrdí Šanta 04 - Modified: 2024-01-12 09:58:53 - Feat.: - Title: Proces v kauze Bonaparte neotvorili ani na druhý pokus, Bašternák sa na súd nedostavil 05 - Modified: 2023-12-13 13:00:35 - Feat.: - Title: Súd vyhovel Bašternákovi, obnoví sa konanie v časti prepadnutia majetku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:04