StoryEditor

Podiel v družstve nemôže zaniknúť

02.06.2005, 00:00
Posledným májovým dňom vypršal termín, dokedy mali poľnohospodárske družstvá vydať podielnické listy svojim majiteľom. Táto povinnosť sa týkala približne 120 podnikov, ktoré tak doteraz neurobili.

Posledným májovým dňom vypršal termín, dokedy mali poľnohospodárske družstvá vydať podielnické listy svojim majiteľom. Táto povinnosť sa týkala približne 120 podnikov, ktoré tak doteraz neurobili. Nárok na listy malo vyše 10-tisíc ľudí.
"Podľa prvotných zistení všetky fungujúce družstvá vydali podielnické listy tým, ktorí o ne požiadali," povedal predseda Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností Václav Fabrici. Právo na tieto cenné papiere majú ľudia, ktorí vlastnia v konkrétnom družstve majetkový podiel, uplatnili si naň nárok a majú ho vyčíslený a schválený v transformačnom projekte z roku 1992. Musia mať tiež otvorený účet v Centrálnom depozitári cenných papierov. Pokiaľ však družstvo nevydalo do stanoveného termínu podielnické listy z vlastnej viny, má občan nárok na vrátenie majetku. To znamená, že môže podať návrh na konkurz družstva a vymáhať si pohľadávku súdnou cestou.
Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca, pri vydávaní podielnických listov nastali skôr problémy na strane ľudí, ktorí si nesplnili svoje povinnosti. "Niektorí žiadatelia si neotvorili účet v depozitári, pretože na poplatkoch by zaplatili viac, ako by dostali za podielnické listy. Iní zasa ani nemali informácie, že družstvá vydávajú tieto cenné papiere," tvrdí Nemec. Ani tak však neprichádzajú o svoj majetok, pretože podiel v družstve nemôže zaniknúť. "Môžu požiadať družstvá aj neskôr o dovydanie podielnických listov," hovorí Fabrici. Pokiaľ však ľudia tieto cenné papiere nechcú, môžu sa dohodnúť tiež na odkúpení podielu. Tým však strácajú možnosť zúčastňovať sa na členskej schôdzi, ako aj právo na podiel zo zisku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 20:11