StoryEditor

Štát zníži rozdiely medzi dôchodcami

09.02.2006, 23:00
Dôchodky priznané v rokoch 1988 až 2003 sa budú prehodnocovať. Oznámila to ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová, ktorá túto zmenu dosiahne cez novelu zákona o sociálnom poistení.
Dôchodky priznané v rokoch 1988 až 2003 sa budú prehodnocovať. Oznámila to ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová, ktorá túto zmenu dosiahne cez novelu zákona o sociálnom poistení. Malo by ísť o 80-tisíc dôchodcov, ktorých sa v čase priznania dávky negatívne dotkla maximálna výmera dôchodku. Starobné dôchodky by sa mali zvýšiť v priemere o tisíc korún na každého "starodôchodcu." U niekoho to môže byť pár stoviek, u iného aj niekoľko tisícok.

Rok 1998: bod zlomu
"Nerovnosti medzi dôchodkami začali vznikať v roku 1988 zákonom o sociálnom zabezpečení, nový zákon o sociálnom poistení z roku 2004 ich ešte znásobil. Najvážnejšia bola redukcia dôchodku z hľadiska výšky príjmu. Každý rok bol stanovený maximálny strop," vysvetlila Radičová. Napríklad v roku 2003 bol maximálny dôchodok 9 219 Sk - ak by mal niekto nárok na vyššiu sumu (podľa výšky príjmu a odpracovaných rokov), jednoducho viac nedostal. Mal by sa tak zmierniť rozdiel medzi "starými" a "novými" dôchodkami, keďže tie druhé už po roku 2004 neboli obmedzované žiadnym stropom.

Iba vymeriavací základ
Radičová dodala, že ak by sa prepočítavali všetky dôchodky, mnohým by sa museli znížiť. To však nie je cieľom zákona. Ten má len odškodniť tých, čo boli diskriminovaní. "V novom systéme je jediným stropom vymeriavací základ." Dôchodky by sa mali zvýšiť od júla 2006. Ak Sociálna poisťovňa rozhodne o zvýšení po tomto termíne, novú výšku dôchodku uzná spätne a chýbajúcu sumu doplatí. O prehodnotenie dôchodku nie je potrebné poisťovňu požiadať - bude to robiť automaticky a sama občanov, ktorých sa to týka, upozorní.

Štát to "utiahne"
Celý proces by sa mal ukončiť do roku 2007. V tomto roku si to vyžiada o 880 miliónov korún zo štátneho rozpočtu viac. V nasledujúcich troch rokoch budú náklady približne dve miliardy korún ročne. "Finančné krytie máme na tento rok zabezpečené a na ďalšie obdobie dohodnuté s ministerstvom financií," ubezpečila Radičová. Podľa nej ušetrili zhruba 700 miliónov korún tým, že prvý návrh novely stiahli, asi 1,6 miliardy usporili v kapitole rezortu vlani - tiež príjmy štátneho rozpočtu sú vyššie ako sa pôvodne plánovalo. Rovnako politická podpora by nemala byť problémom. S týmto zákonom nemá problém koalícia ani opozícia, pôjde dokonca ako spoločný návrh všetkých poslaneckých klubov.
Radičová pripomenula, že novela zákona o sociálnom poistení je "poslednou a zrejme aj jedinou legislatívnou iniciatívou do volieb".

Výška dôchodku v starom a novom systéme
Príklad:
- občan 1 (nar. 31. 12. 1936)
- občan 2 (nar. 1. 1. 1937)
- rovnako študovali, pracovali a boli chorí
- zárobky mali vždy rovnaké, a to na úrovni priemernej mesačnej mzdy
- obdobie dôchodkového poistenia je 38 rokov
- do dôchodku odišli sedem rokov po dosiahnutí dôchodkového veku

Výsledok:
Starobný dôchodok občana 1, ktorý odišiel v starom systéme, je 9 219 Sk
Starobný dôchodok občana 2, ktorý odišiel v novom systéme, je 11 775 Sk
Rozdiel 2 556 Sk

Aké ďalšie okruhy rieši novela zákona
- nárok na vdovecký dôchodok má vzniknúť aj tým vdovcom, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004, a to v pevnej sume 2 960 Sk
- zruší sa obmedzenie výšky vdovských a vdoveckých dôchodkov, priznaných do konca roka 2003, kvôli súbehu s inými dôchodkami
- zavádza sa nový systém prehodnotenia invalidných dôchodcov, ktorí boli zo systému vyradení, založený výlučne na funkčnosti
- zvýšia sa sirotské dôchodky z 30 na 40 percent pre jedno osirelé dieťa a bude možné ich vymerať aj tým, ktorí boli poistený menej ako rok
- štát bude platiť poistné aj za tých, ktorí opatrujú starých ľudí a zdravotne postihnutých, maximálne však 12 rokov
- minimálny príjem dôchodcu bude na úrovni životného minima, priznané dôchodky sa budú dopĺňať dávkou v hmotnej núdzi
Zdroj: MPSVR SR

Odhad celkových dopadov na štátny rozpočet (v mil. Sk)

2006

2007

2008

2009

880

2 025

2 045

2 065

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. máj 2024 07:13