StoryEditor

Boj o značku "Za slušné Slovensko". Je to snaha o zneužitie, reagujú organizátori protestov

05.04.2018, 10:24
Od stredy sa na ministerstve vnútra niekto pokúša zaregistrovať novú politickú stranu.

Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyšli do ulíc desiatky tisíc ľudí. Demonštrácie zastrešila iniciatíva, ktorá si dala názov Za slušné Slovensko.

Od stredy 4. apríla sa na ministerstve vnútra niekto pokúša zaregistrovať politickú stranu s rovnakým názvom – Za slušné Slovensko.

Z iniciatívy Za slušné Slovensko určite nevznikne politická strana, vyhlásila včera v HNtelevízii jedna z organizátoriek protestov Karolína Farská (celý rozhovor si pozrite tu):

Organizátori protestov o tom nevedia

Organizátori demonštrácií však hovoria, že snaha o založenie politickej strany nevychádza z ich radov. „Nie je to vôbec naše, dištancujeme sa od toho a budeme to riešiť,“ hovorí Karolína Farská, jedna z usporiadateliek zhromaždení. Zároveň dodala, že celú vec začali konzultovať s právnikmi, „ktorí v krátkom čase podniknú právne kroky“.

​​Pod oznámením je podpísaný Radko Olej z Košíc, Magda Želeňáková z Bratislavy a Peter Hardoň z obce Vlkovce. Farskej tieto mená nič nehovorili.

"Nie je cieľ zneužiť meno, ale naopak, vytvoriť priestor pre to, aby bolo možné využiť pozitívnu silu verejných nálad," reaguje pre HN jedna zo signatáriek Magda Želeňáková, ktorá v minulosti pracovala ako hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka aj ako reportérka RTVS.

Oznámenie o začatí zberu podpisov sa zverejňuje na 180 dní. Počas tejto doby si nemôže nikto svoju stranu pomenovať Za slušné Slovensko, poprípade sa pokúsiť založiť stranu s takýmto názvom. Na založenie politickej strany je potrebné získať aspoň 10-tisíc podpisov.

Snaha zaevidovať značku „Za slušné Slovensko“

Značku „Za slušné Slovensko“ sa však nesnažia zaregistrovať len na ministerstve vnútra. Žiadosť o jej ochranu eviduje aj Úrad priemyselného vlastníctva. V jeho databáze je od 23. marca požiadavka na ochranu slovnej známky „Za slušné Slovensko“, o ktorú požiadala spoločnosť Aukčná a konzultačná z Košíc, ktorej jediným spoločníkom je advokát Branislav Granec.

wbr.indprop.gov.sk

​Farská hovorí, že ani v tomto prípade nejde o iniciatívu organizátorov demonštrácií Za slušné Slovensko. Priznáva, že začali kroky k registrácii, no táto prihláška nepatrila im.

„Podľa nás ide o snahu o zneužitie a celý popis tejto registrácie považujeme za účelový. Celú vec už takisto riešime s právnikmi, ktorí podniknú potrebné právne kroky na ochranu iniciatívy Za slušné Slovensko,“ dodala Farská.

"Potvrdzujem, že ide o iniciatívu prípravného výboru," reagoval pre HN Granec

01 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 02 - Modified: 2024-02-14 12:00:16 - Feat.: - Title: Nová politická strana na obzore. Volt Slovensko vznikla ako pobočka platformy, do eurovolieb pôjde samostatne 03 - Modified: 2023-01-17 12:03:39 - Feat.: - Title: Nicholsonová založila stranu, internet vybuchol. Pozri si výber tých najšťavnatejších mémov 04 - Modified: 2022-02-06 08:31:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku by malo vzniknúť šesť nových politických strán. Medzi nimi aj Vallova či Hattasova 05 - Modified: 2021-10-02 15:25:58 - Feat.: - Title: Maďarská Aliancia si zvolila vedenie. Predsedom bude doterajší šéf SMK
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:47