facebookovský profil Magdy Želeňákovej
StoryEditor

Bývalá Jahnátkova hovorkyňa, ktorá zakladá stranu Za slušné Slovensko: Žiadne meno nezneužívame

05.04.2018, 16:55
Nová strana sa chce zúčastniť najbližších parlamentných volieb.

Na Slovensku vzniká nová politická strana. Ponesie rovnaký názov, ako iniciatíva organizátorov protestov po vražde Jána Kuciaka. Za slušné Slovensko. Podľa Magdy Želeňákovej, jednej zo zakladateliek strany, ktorá v minulosti pracovala ako hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka, nejde o zneužitie názvu. Povedala to v rozhovore pre HN.

Na ministerstve vnútra ste ohlásili vznik novej strany s názvom Za Slušné Slovensko, je to pravda?
Áno, potvrdzujem, že vzniká nová politická strana s názvom Za slušné Slovensko.

Viete o tom, že práve názov „Za slušné Slovensko“ sa skloňuje s iniciatívou, ktorá organizuje najväčšie demonštrácie na námestiach po smrti novinára Jána Kuciaka?
Vieme o tom, že státisíce ľudí sú za slušné Slovensko a žiadali odstúpenie Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara a predčasné voľby. Z vyjadrení organizátorov pochodov sme nadobudli pocit, že nechcú zakladať politickú stranu. Myslíme si, že bez politickej angažovanosti slušných ľudí sa nedá urobiť žiadna skutočná zmena, ale len výmena figúrok. A tej sme dnes svedkom.

Myslíte si, že je morálne správne, aby ste si tento názov privlastnili ako meno strany, aj keď je toto slovné spojenie známe práve pod touto iniciatívou?
Nie je cieľ zneužiť meno, ale naopak, vytvoriť priestor pre to, aby bolo možné využiť pozitívnu silu verejných nálad. A na to, že je cítiť potrebu zúfalo riešiť aktuálnu politickú situáciu, čo najskôr ponúknuť alternatívne a vecné riešenia zdola, za účasti slušných ľudí, odborníkov a hlavne bez vplyvu oligarchov. Chceme týmto osloviť všetkých, čo bojovali posledné roky proti korupcii a arogancii aktuálnej politickej moci a prizvať ich na spojenie síl v rámci nášho živelného hnutia, hnutia zdola.

Žiadne meno nezneužívame, slovné spojenie Za slušné Slovensko je identifikátor státisícov bežných ľudí. Prízvukujem, že podporujeme verejné zhromaždenia.

Predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko už na vznik vašej strany reagovali tým, že sa od Vás dištancujú a že to budú riešiť. Aká bude Vaša odozva?
Plne podporujeme predstaviteľov iniciatívy Za slušné Slovensko v ich činnosti, ktorá aktivovala státisíce ľudí a dúfame, že v ich snažení budú pokračovať, aby naplnili sľub, ktorý dali občanom Slovenskej republiky, že budú poctivo monitorovať dianie v spoločnosti. Je nám ľúto nedorozumenia, ale cítili sme potrebu rýchlo reagovať najmä kvôli nejasným správam o ukončení či presunoch protestných pochodov. Nechceme, aby mocní tejto krajiny mali pocit, že z námestí a ulíc niekam odchádzame. Chceli politickú oponentúru, doprajme im ju.

Uvítame organizátorov verejných zhromaždení, ako aj každého iného slušného občana v našej strane, či už ako sympatizanta alebo člena. Novo vznikajúca strana nebude stranou pár jednotlivcov, ale stranou občanov a my, členovia prípravného výboru strany, iba podávame pomocnú ruku spoločenskej objednávke a veľmi radi privítame v našich radoch slušných ľudí.

Ako sa staviate k tejto iniciatíve?
Plne ju podporujeme.

Aké sú Vaše politické ambície?
Chceme mať slušné Slovensko, kde budeme môcť znovu dôverovať politikom. Detailné priority našej strany predstavíme v priebehu pár dní, každopádne nám ide hlavne o poriadok v polícii, prokuratúre, súdnictve a verejných financiách, keďže všetka zloba je motivovaná peniazmi.

Chcete sa zúčastniť najbližších parlamentných volieb?
Áno.

01 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 02 - Modified: 2024-02-14 12:00:16 - Feat.: - Title: Nová politická strana na obzore. Volt Slovensko vznikla ako pobočka platformy, do eurovolieb pôjde samostatne 03 - Modified: 2023-01-17 12:03:39 - Feat.: - Title: Nicholsonová založila stranu, internet vybuchol. Pozri si výber tých najšťavnatejších mémov 04 - Modified: 2022-02-06 08:31:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku by malo vzniknúť šesť nových politických strán. Medzi nimi aj Vallova či Hattasova 05 - Modified: 2021-10-02 15:25:58 - Feat.: - Title: Maďarská Aliancia si zvolila vedenie. Predsedom bude doterajší šéf SMK
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:35