StoryEditor

List učiteľom môže stáť ministra Tótha kreslo

30.03.2006, 00:00
O to, ako sa minulo 700-tisíc korún z pokladnice rezortu kultúry, sa zaujíma aj Najvyšší kontrolný úrad. Poslankyňa Beáta Brestenská (ANO) žiada aj policajné vyšetrovanie. Na ministra podala trestné oznámenie.

Pod ministrom kultúry Františkom Tóthom sa opäť trasie stolička. Premiér Mikuláš Dzurinda zvolal na dnes Koaličnú radu, na ktorej sa bude hovoriť o Tóthovom odvolaní. Dôvod? List, ktorý za štátne peniaze poslal 66-tisíc učiteľom. Koaličných partnerov to pobúrilo. "Nebolo to v poriadku," vyhlásil vicepremiér Ivan Mikloš (SDKÚ). Minister školstva László Szigeti (SMK) bol konkrétnejší - Tóth si z peňazí daňových poplatníkov urobil predvolebnú kampaň pre svoju stranu Nádej. "Už si zvykáme, že okolo pána ministra sa pomaly každý týždeň niečo deje." SDKÚ ani SMK však zatiaľ otvorene o Tóthovom odvolaní nehovoria. "Nedá sa to vylúčiť. Ale je to v rukách premiéra," skonštatoval pre HN šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. SDKÚ svoj postoj pred Koaličnou radou konkretizovať nechce. "Ani sliepka nekotkodáka pred tým, ako je vajco von," podotkol Mikloš. Ako však dodal, na celú vec má jasný a jednoznačný názor.

Kontrolóri v pozore
Tóth v liste poďakoval učiteľom, že sa zapojili do projektu tzv. kultúrnych poukazov pre žiakov. V texte im taktiež odkázal, že riešenie ich postavenia a ohodnotenia si vyžiada "politickú razanciu". Za rozoslanie listu rezort zaplatil 700-tisíc korún. Pár dní nato zvolala strana Nádej tlačovku na tému zlepšenie finančného postavenia učiteľov. Minister kultúry obvinenia odmieta. "Nemalo to žiadny politický podtón. Bolo správne sa učiteľom poďakovať." Podľa Tótha neexistuje jediný dôvod na jeho odvolanie. O kauzu "list učiteľom" sa však začal zaujímať aj Najvyšší kontrolný úrad. "Venujeme tomu pozornosť, snažíme sa získať viac informácií," potvrdil pre HN hovorca úradu Peter Tábory. Či budú prípad prešetrovať aj "hlbšie", to zatiaľ nevedel potvrdiť.

Bozky a prvý apríl
Poslankyňa ANO Beáta Brestenská je presvedčená, že Tóth porušil zákon a zneužil právomoci verejného činiteľa. Na ministra preto podala trestné oznámenie. "Takáto arogancia moci a drzosť je v politike neprípustná," tvrdí poslankyňa. Odmieta, že by trestné oznámenie bolo jej pomstou za Tóthov odchod z ANO. "Pani Brestenská? Myslíte tú poslankyňu, ktorá ma v piatok minulý týždeň pri našom stretnutí vybozkávala...? Myslel som si, že 1. apríl je až v sobotu, ale v niektorých stranách je už skôr," reagoval na autorku oznámenia Tóth. Opozíciu zatiaľ táto kauza necháva pokojnú - prípadný návrh na Tóthove odvolanie v parlamente nepripravuje. "Už to nemá význam. Keby bol premiér k niečomu, sám by ministra kultúry pustil k vode," povedal pre HN podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič.

Otrasy okolo Františka Tótha:
- januári 2006:
Minister sa dostal do sporu s hercami a umelcami kvôli príspevkovej organizácii Správcovská SND, ktorá mala prevádzkovať novostavbu SND. Premiér prišiel osobne umelcov ubezpečiť, že vláda ministra zaviazala zrušiť túto organizáciu.
- február 2006: Premiér koncom februára 2006 vyzval Tótha, aby zastavil plánovaný predaj budov a pozemkov rezortu kultúry. Ten chcel získané peniaze použiť na dostavbu SND. Pohrozil mu, že ak tak neurobí, odvolá ho. Minister nakoniec ustúpil.
- február 2006: Opozícii sa nepodarilo v parlamente odvolať Tótha, hoci toho podporilo iba 9 poslancov koalície. Opozícia aj umelci Tóthovi vyčítali, že nenapĺňa programové vyhlásenie vlády, znížil vierohodnosť, transparentnosť a odbornosť rozhodovania o grantoch, účelovo zúžil pamiatkové zóny v Bratislave, pripravil nekoordinovaný odpredaj množstva nehnuteľností.
- marec 2006: V neskolaudovanej budove SND sa uskutočnilo predstavenie pre 900 ľudí, medzi nimi boli aj zdravotne postihnutí. Podľa ministra išlo len o skúšku techniky. Dočasný riaditeľ divadla to však označil za "veľký morálny problém".
- apríl 2005: V čase, keď bol Tóth štátnym tajomníkom ministerstva školstva, tvrdo kritizoval školský zákon z dielne ministra Martina Fronca (KDH). Fronc mu na oplátku odobral časť právomocí a dal ich druhému vtedajšiemu tajomníkovi Lászlóovi Szigetimu. Fronc následne vyzval Tótha, aby odstúpil. Jeho vtedajšia strana ANO ho vzápätí z postu štátneho tajomníka stiahla a dosadila za ministra kultúry.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:58