Ministerka pôdohospodárstva Gabriela MatečnáTASR/M. Svítok
StoryEditor

Matečná odmieta vyvodiť zodpovednosť voči vedeniu agentúry, na ktorú sa sťažujú podvedení farmári

08.04.2018, 12:30
Autor:
tbatbaTASRTASR
Matečná údajne nemala až do ich medializácie informácie, o možnom nedodržiavaní podmienok.

Súčasná ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) si v tejto chvíli nedovolí hodnotiť, či pôsobenie firmy Agro Porúbka bývalej poslankyne Smeru-SD Ľubice Roškovej malo aj "politické zázemie".

Celú kauzu možného neoprávneného poberania agrodotácií musia podľa nej objasniť orgány činné v trestnom konaní.

"Ak sa ukáže, že to tak bolo, tie dôsledky budú určite, aj pre stranu Smer-SD aj pre mňa ako ministra, vyvodenie zodpovednosti so všetkým, čo k tomu patrí," uviedla Matečná v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

"Ja mám v tomto plnú podporu pána premiéra aj SNS, ak orgány činné v trestnom konaní ukážu, že tam boli takéto praktiky, budeme musieť vyvodiť zodpovednosť," doplnila.

Informácie mala až z médií

Upozornila, že zatiaľ nemohla vyvodiť personálnu zodpovednosť voči Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), pretože až do ich medializácie nemali v tomto prípade informácie o možnom nedodržiavaní podmienok.

Poľnohospodárske príspevky sa podľa Matečnej vyplácajú a kontroly vykonávajú plne v súlade s európskymi predpismi.

"Ak žiadateľ splní podmienky a nedostane sa do sita kontrol, neurobí nejakú nezrovnalosť, ktorú vieme odhaliť administratívnou kontrolou, nie je dôvod, aby sme mu to nevyplatili. Platíme všetkým žiadateľom, ktorí podajú žiadosť, ak spĺňa podmienky a kritéria tejto platby," vysvetlila ministerka.

Ak sa následne zistí chyba, príspevky sa krátia, prípadne sa uplatňujú sankcie. V tejto súvislosti vyzvala všetkých občanov, ak vedia o možných neprávostiach, aby ich nahlasovali priamo na ministerstvo pôdohospodárstva.

Nevyhodila skutočných vinníkov

Matečná po prevalení aféry so zneužívaním dotácií nevyhodila skutočných vinníkov. Odvolali človeka, ktorý sa snažil na problémy upozorňovať, povedal exminister Zsolt Simon v relácii O 5 minút 12 v RTVS. 

Ide o bývalého riaditeľa Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy Miroslava Kromku, ktorého odvolali koncom marca.

„Pán Kromka nebol zodpovedný za úniky citlivých informácií, k tým došlo pred jeho nástupom. On sa, naopak, snažil kompetentných upozorňovať na zneužívanie dotácií. A takéhoto človeka ideme vyhodiť,“ povedal exminister Simon. 

Ďalej dodal, že ministerka Matečná by mala riešiť vedúcich pracovníkov PPA, ktorá priame dotácie vypláca. „PPA je však pre pani Matečnú ako svätá krava,“ povedal SImon.

Matečná jeho tvrdenia odmietla a dodala, že jej ľudia podali trestné oznámenia. Pokiaľ sa objavia nejaké podozrenia, tak bude na to reagovať. 

 

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 03 - Modified: 2024-04-03 11:59:11 - Feat.: - Title: Opozícia bude pre omeškanie priamych platieb žiadať poslanecký prieskum v Pôdohospodárskej platobnej agentúre 04 - Modified: 2024-03-22 17:24:57 - Feat.: - Title: Priame platby budú poľnohospodárom vyplatené do konca júna, avizuje Takáč 05 - Modified: 2024-03-20 10:57:16 - Feat.: - Title: Kapacity Pôdohospodárskej platobnej agentúry sa zvýšia aj pre oblasť kontroly verejného obstarávania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:55