StoryEditor

Šulaj sa nechce súdiť

24.10.2006, 00:00

Zrušenie miliardového tendra na infosystém pre daňovú správu nakoniec nebude mať dohru na súde. Nový šéf Daňového riaditeľstva Igor Šulaj stiahol žalobu na Úrad pre verejné obstarávanie, s ktorou prišlo ešte bývalé vedenie daňovej správy. Úrad totiž zrušil lukratívny tender po tom, čo Daňové riaditeľstvo chcelo informačný systém nakúpiť bez verejnej súťaže od spoločnosti CSC Computer Sciences. Riaditeľstvo vzápätí požiadalo súd, aby preskúmal, či bolo toto rozhodnutie v súlade so zákonom. Dnes je však všetko inak. "V snahe urýchliť potrebný výber dodávateľa IT technológií pre inováciu Daňového informačného systému sme vzali žiadosť späť," povedala pre HN hovorkyňa riaditeľstva Adriana Plešková.
Tentoraz cez súťaž
Bratislavský krajský súd na základe toho konanie v spore oboch štátnych inštitúcií zastavil. Plešková zdôraznila, že súčasný daňový systém sa používa už asi desať rokov a nezodpovedá dnešným potrebám. "Daňové úrady v Slovenskej republike potrebujú nový moderný systém, ktorý zabezpečí efektívne a dynamické služby pre klientov daňovej správy, ako aj pre lepší výber a správu daní." Nový systém chcú preto nakúpiť vo verejnej súťaži. Úrad pre verejné obstarávanie to víta. "Podporujeme transparentnejšie metódy," reagoval šéf úradu Béla Angyal.
Vnútro sa súdi
S Úradom pre verejné obstarávanie sa súdi aj rezort vnútra -- dokonca dvakrát. V jednom prípade je predmetom sporu 12-miliónová pokuta. Tú rezort dostal po tom, čo podľa úradu neoprávnene nakúpil bez súťaže hasičské striekačky za 200 miliónov. Na súd sa ministerstvo obrátilo aj pre zrušenie tendra na rekonštrukciu policajných budov na ukrajinskej hranici. Zmluvu s víťazom zrušenej súťaže podpísalo priamym zadaním. Ak ministerstvo na súde neuspeje, bude pravdepodobne musieť zaplatiť pokutu až 15 miliónov.
O ukončení súdnych sporov s úradom rezort podľa informácií HN zatiaľ neuvažuje. "Každý je povinný hájiť záujmy tímu, za ktorý hrá. Aj ja som v tejto chvíli povinný hájiť záujmy ministerstva vnútra a jeho záujmom akiste nie je zaplatenie tejto pokuty. To, čo si myslím súkromne, ako právnik, je v tejto chvíli vedľajšie," vyjadril sa pred časom minister vnútra Robert Kaliňák.

Priamych zadaní ubúda
Od 1. 2. 2006 do 24. 7. 2006 123
Od 1. 1. 2006 do 28. 2. 2006 1 002
Od 1. 1. 2005 do 24. 7. 2005 1 518
Zdroj: ÚVO

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:56