StoryEditor

Za úplatky u lekárov sa hanbím

20.04.2018, 00:00
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská odpovedala na otázky týkajúce sa najpálčivejších problémoch svojho rezortu.

Je všeobecne známe, že sa vám do ministerského kresla veľmi nechcelo. Zvykáte si?
Áno, zvykám si.


Ste v rezorte už vyše dvoch rokov, nemusíte sa dostávať do obrazu. Beriete to ako svoju výhodu?
Je to obrovská výhoda. Som tu už dva roky a skutočne beriem ako veľmi veľkú výhodu, že nezačínam od nuly. Na predchádzajúcej pozícii štátnej tajomníčky som mala vo svojej agende sekciu zdravia aj liekovej politiky, mám teda detailný prehľad. Aktuálne si zvykám najmä na to, že mám toho oveľa viac, ako som mala predtým.


Pri vašom nástupe do funkcie ste museli riešiť viacero vecí, vybuchla situácia v Národnom onkologickom ústave, listom sa ozvali zamestnanci Fakultnej nemocnice Nové Zámky, ktorí sa sťažovali, že riaditeľ napriek tomu, že neprešiel cez výberové konanie, stále pôsobí na jej čele. Čo považujete za najpálčivejší problém?
Je toho veľa a je ťažké vybrať, čo je viac či menej dôležité. Samozrejme, na prvom mieste pre mňa je a bude pacient, preto všetky kroky, ktoré budem robiť ako ministerka a robila som už aj ako štátna tajomníčka, sú tie, aby pacient reálne pocítil zmenu a zlepšenie poskytovania zdravotnej starostlivosti. A s tým súvisí aj Národný onkologický ústav v Bratislave. Keď sa obzriem späť, skutočne išlo všetko rýchlo. Vo štvrtok som bola vymenovaná za ministerku zdravotníctva, a hneď v pondelok som sa išla pozrieť na Klenovú, kde NOÚ sídli, pretože som dostala otvorený list, ale aj veľa anonymov a podnetov, že to tam nefunguje, ako má. Bolo mojou prioritou, aby špičkoví lekári z ústavu neodchádzali, pretože keď vám niekto ukáže tabuľku s tým, že má plný stav a nič sa nedeje, ja ako lekár s 20-ročnou praxou predsa viem, že sestra na ARO s 20-ročnou praxou nie je v praxi to isté ako sestra bez nej, i keď v tabuľke sa jedna rovná jednej. A to isté bolo aj v Nových Zámkoch. Komunikovali sme so zamestnancami aj s vedením, snažili sme sa situáciu stabilizovať. Samozrejme, nebudem môcť chodiť len po nemocniciach, ale som ochotná riešiť pracovné podmienky lekárov i sestier, aby boli vyhovujúce, aby tam lekári a sestry zostali a neodchádzali.


Nemáte pocit, že ste pri Valockom otáľali pridlho? Už samotné jeho vymenovanie do funkcie riaditeľa NOÚ vyvolalo otázniky, jeho odchod z Nitry nebol úplne bezproblémový, nakoniec priznal to aj Tomáš Drucker, ktorý ho tam ako vtedajší minister zdravotníctva dosadil. Nemali ste konať ráznejšie, Valockého odvolať vy a nečakať na jeho rezignáciu?
Vôbec si nemyslím, že som otáľala, práve naopak, riešila...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 08:24:16 - Feat.: - Title: Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa má kompletné vedenie 02 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-15 09:57:02 - Feat.: - Title: Vláda má rokovať o výstavbe novej vojenskej nemocnice v Prešove, vyhlásil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 13:45