StoryEditor

O Nitru sa pobije trinásť ľudí

19.11.2006, 23:00

V Nitre sa črtá vážny boj o primátorskú stoličku. Mesto pod Zoborom chce viesť až trinásť kandidátov, čo je v rámci krajských miest najviac. Pritom vôbec nie je jasné, kto z nich má najlepšie vyhliadky vyhrať voľby.
Opäť kandiduje má aj súčasný primátor Ferdinand Vítek -- ako nezávislý. Vítek sa do primátorského kresla dostal cez SDKÚ-DS. Pre tieto voľby si však materská strana zvolila iného kandidáta -- Františka Halása.
Všetko pre mesto?
Nádej, že primátorom sa stane kandidát vládneho Smeru-SD Jozef Dvonč, neskrýva poslanec mestského zastupiteľstva a zároveň zástupca súčasného primátora František Baláž (KDH). Práve KDH, na parlamentnej úrovni opozičná strana, sa spolu so Smerom, SNS, HZD a Slobodným fórom podpísalo pod Dvončovu kandidatúru. "Mohli sme sa zlúčiť s opozičnými stranami, ktoré v Nitre podporu majú -- a Smer by tak prehral. Ale nechceme zabrzdiť rozvoj mesta."
To by sa podľa neho mohlo stať, ak by primátor nebol zo súčasnej koalície. Napriek tomu, že Baláž takto "opustí" svojho primátora, hovorí o ňom, že urobil pre mesto veľa dobrého. "Vďaka priemyselnému parku, ktorý vybudoval, by nám nezamestnanosť mala klesnúť na štyri percentá."
V mestskom parlamente sa proti Vítekovi postavili aj ďalší ľudia. Poslankyňa nitrianskeho parlamentu Lýdia Forrová (ĽS-HZDS) nám potvrdila, že "až štyria poslanci odišli z SDKÚ, lebo sa nestotožňovali s jeho politikou". Hovorí, že dnes niektorí z nich kandidujú za Smer. Ona sama verí, že primátorom sa stane ich kandidát -- Jozef Prokeš. "Už tu bol pred Vítekom a urobil veľa dobrého. Mesto potiahne dopredu aj teraz."
Predčasná kampaň
Aj keď sa očakáva tvrdý boj, Baláž hovorí, že predvolebná situácia je zatiaľ pokojná. "Nezaznamenali sme žiadne porušenia pravidiel." Práve kandidát Smeru Dvonč však už mal rozmiestnených 20 bilbordov ešte pre začiatkom oficiálnej kampane. Obhajoval to tým, že na plagátoch nie sú volebné informácie ani výzvy.
Nový primátor sa bude musieť vyrovnať s dopravnou situáciou v meste. Treba dostavať juhovýchodný obchvat mesta, vyriešiť dopravné zápchy v meste, stavať byty pre sociálne slabších a vyriešiť situáciu s bezdomovcami.
V Nitrianskom kraji bola špecifická situácia pred vlaňajšími župnými voľbami. Smer, KDH, SDKÚ, HZDS a SNS vytvorili tzv. slovenskú koalíciu. Reagovali tak na "vládnutie" SMK v predchádzajúcom volebnom období. Pri voľbách do orgánov mesta takéto koalície nevznikli.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:23