StoryEditor

Kočner vyhral prvý spor. Rusko mu musí zaplatiť vyše osem miliónov

26.04.2018, 10:29
Ak mu ich nezaplatí, sumu musí vyplatiť Markíza, rozhodol súd.

Bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade aj samotná televízna spoločnosť sú povinní preplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur spoločnosti Správa a inkaso zmeniek Mariána Kočnera.

Rozhodla o tom vo štvrtok sudkyňa Okresného súdu Bratislava V Zuzana Maruniaková. Rozsudok nie je právoplatný.

Reakcia Kočnera

"Rozsudok sa nekomentuje, rozhodnutie sa prijíma," povedal Kočner novinárom.

Rozsudok hodnotíme nie ako spravodlivý a sme za to, že súd uprel žalovanému v druhom rade možnosť konať pred súdom. Bez zjavného dôvodu ignoroval dôkazy, ktoré sú v spise a poukazoval čisto na tvrdenia Pavla Ruska o tom, že on tú zmenku podpísal v roku 2000. Máme za to, že výlučne tvrdenie Pavla Ruska a Mariána Kočnera nemôže byť korunou dôkazov, ak všetky ostatné okolnosti svedčia o tom, že táto zmenka v danom období podpísaná nebola, nikde sa nevyskytla a objavila sa zázračne až po šestnástich rokoch," povedal právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec.

Advokát v záverečnej reči naznačil, že mohlo ísť o vopred pripravený podvod. "Usudzujem tak z toho, že sám žalovaný (Pavol Rusko, pozn. red.) v prvom rade sa snaží všemožne dosiahnúť toho, aby zaviazal súd jeho na zaplatenie 8,3 milióna. Bežne žalovaný, ktorý by mal platiť na základe rozhodnutia súdu, sa nechová tak, že by ten nárok v celom rozsahu uznával a snažil sa všemožne podporiť v dokazovaní žalobcu, ktorý uplatňuje nárok," vysvetlil Kamenec svoje podozrenia. 

Právnik hovorí o zinscenovanom podvode

Ako fakt, že súd ignoroval dôkazy Kamenec uviedol, že zmenka sa nenachádza v žiadnom účtovnícte firiem Mariána Kočnera. "Nenachádza sa v žiadnom účtovníctve Markízy. Tá zmenka napriek tomu, že údajne bola splatná, nebola uplatnená v roku 2015, kedy procesné predpisy im umožňovali postupovať oveľa rýchlejšie a oveľa drastickejšie, ale až v roku 2016, keď sa zmenila právna úprava," dodal advokát.

Rozsudok Maruniaková odôvodnila tým, že Kočnerova spoločnosť pred súdom preukázala, že je riadnym majiteľom zmenky a má právo požadovať zmenkovú sumu vrátane šesťpercentného úroku, ktorý začal plynúť k dátumu jej splatnosti – 11. júna 2015. Samotný Rusko pred súdom dosvedčil, že zmenku 11. júna 2000 podpísal a opísal aj okolnosti, za akých k tomu došlo. Pravosť zmenky a nárok Kočnera tak pred súdom namietala iba súkromná televízia, tej hrozí, že zmenku bude musieť v prípade nemajetnosti Ruska uhradiť.
Argumenty televízie sudkyňa označila na nedôvodné a nepreukázané, podľa nej neuniesla dôkazné bremeno svojich tvrdení.

"Žalovaný v druhom rade okrem všeobecne formulovanej procesnej obrany, ktorou poprel pravosť podpisu a dátum vystavenia zmenky, neposkytol súdu žiadne také konkrétne skutkové tvrdenia, ktorými by konkretizoval túto svoju procesnú obranu," uviedla v odôvodnení rozsudku. V konaní podľa Maruniakovej nebolo preukázané, že by žalovaní nemali povinnosť nesporný záväzok splniť.

Markíza neuspela

Televízia v priebehu procesu poukazovala na to, že zmenka sa nenachádza v jej účtovníctve, ani v účtovníctve Kočnerových firiem a nebola uplatnená v čase splatnosti v roku 2015, keď procesné predpisy umožňovali postupovať rýchlejšie. Súd neúspešne žiadala o pribratie zahraničného experta, ktorý by mohol analyzovať zloženie atramentu na zmenke a posúdiť, či nie je antedatovaná.

Predložila aj odborné vyjadrenie znalkyne, ktorá prehlásila, že podpisy Ruska z roku 2000 sa nepodobajú na súčasné. Podľa sudkyne však znalkyňa spochybnila samu seba, keď skonštatovala, že nemala k dispozícii originály. Kamenec tvrdí, že znalkyňa skonštatovala, že i z kópií je možné urobiť záver, keďže Ruskove podpisy z rôznych časových období sú natoľko odlišné.

Podpísaná zmenka mala byť podľa predložených dokladov v spise údajne súčasťou zmieru v kauze Gamatex, kauze z 90. rokov minulého storočia.

Zmenka mala byť údajne výsledkom dohody, ktorá mala od Pavla Ruska zabezpečovať ďalšiu platbu v sumách, ktoré sú uplatnené na súde. Zmenky mali byť splatné po 15 rokoch, teda k novembru 2015.

Oslovili sme aj Markíziu, televízia sa zatiaľ k rozhodnutiu súdu nevyjadrila.

01 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok 02 - Modified: 2023-10-02 09:21:14 - Feat.: - Title: Myslel som, že návrat Fica ľudia nedovolia, hovorí otec zavraždeného novinára Kuciaka 03 - Modified: 2023-05-17 17:33:28 - Feat.: - Title: Advokát Kamenec: Prokurátori pri doživotí pre Kočnera tvrdia, že je nebezpečný pre spoločnosť 04 - Modified: 2023-03-17 09:08:31 - Feat.: - Title: Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchmi. Predvolaní boli štyria svedkovia 05 - Modified: 2023-02-21 09:44:12 - Feat.: - Title: Päť rokov od vraždy: Politici nenaplnili očakávania, ale jedna vec sa predsa len splnila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:27