Premiér Peter PellegriniTASR/M. Baumann
StoryEditor

Pellegrini reaguje na správu o zapletení Slovenska do únosu: Preveríme, či nedošlo k zneužitiu údajov

29.04.2018, 15:24
Autor:
TASRTASR
​Predseda vlády zatiaľ bližšie informácie k prípadu nemá, situáciu momentálne preveruje rezort vnútra.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) bude vyžadovať veľmi detailnú správu o tom, či bolo Slovensko zapletené do únosu vietnamského podnikateľa vlani v lete v Nemecku.

"Lebo by som bol nerád, keby bolo na Slovensko zasa vrhnuté zlé svetlo s z titulu toho, že by mohlo byť zapletené do nejakej takejto aktivity," uviedol Pellegrini v nedeľnej 25-mimoriadnej relácii Televízie Markíza.

​Predseda vlády zatiaľ bližšie informácie k prípadu nemá, situáciu momentálne preveruje rezort vnútra. Ten podľa Pellegriniho musí overiť, či nedošlo k zneužitiu nejakých údajov, alebo k poskytnutiu mylných informácií z vietnamskej strany slovenskému ministerstvu vnútra.

"Ministerstvo momentálne komunikuje s vietnamskou stranou, aby sa overilo presné zloženie delegácie a či nebol na palube (vládneho špeciálnu, pozn. TASR) niekto, kto mohol byť vydávaný za niekoho iného a slovenská strana o tom ani nemusela vedieť," skonštatoval Pellegrini s tým, že o bližšie informácie sa bude zaujímať v nasledujúcich dňoch. Je však podľa neho dôležité, aby sme akékoľvek podozrenia vyvrátili. V súčasnosti nevie povedať, či bol unesený vietnamský občan na papule vládneho špeciálu, alebo nie.

Viaceré osoby podozrivé z tohto činu sa podľa zverejnených údajov presúvali 26. júla 2017, teda tri dni po tom, ako Trinha údajne násilím donútili nastúpiť do auta v centre Berlína, z Prahy do Bratislavy.

Zo sledovania polohy pomocou navigačného systému vyplýva, že prenajaté vozidlo odstavili na parkovisku bratislavského vládneho hotela Bôrik, kde sa práve v daný deň konalo pracovné stretnutie vysokopostavených vietnamských a slovenských politikov.

Podľa údajov FAZ boli medzi účastníkmi tohto stretnutia vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam, ako aj generál Duong Minh Hung, zástupca šéfa vietnamskej štátnej bezpečnostnej služby, označovaný v danom prípade za hlavného podozrivého. Slovensko podľa denníka zastupoval vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák.

"Vyšetrovatelia považovali za pravdepodobné, že sa unesený Trinh v tom čase stále nachádzal v Európe. Prečo sa teda uskutočnilo toto stretnutie, na ktoré prišli hneď viaceré z hlavných vietnamských podozrivých? Vyjednávali Vietnam a Slovensko o tom, ako by bolo možné dostať Trinha z Európy? Pomáhalo pritom dokonca Slovensko? " pýta sa FAZ.

Vietnamcov prípad zaťažuje bilaterálne vzťahy medzi Hanojom a Berlínom, aj keď vietnamská vláda popiera, že by stála za podnikateľovým únosom a trvá na tom, že sa muž vrátil do vlasti a prihlásil sa tamojším úradom dobrovoľne. Trinha po návrate do vlasti odsúdili na doživotie za korupciu a zlé hospodárenie.

Ministerstvo vnútra (MV) SR je vážne znepokojené nad tým, že mohlo byť návštevou ministra pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu generála To Lama zneužité na iné ako pracovné a priateľské stretnutie.

Reaguje tak na informácie, ktoré sa objavili v nemeckých médiách a ktoré spájajú pracovnú návštevu generála To Lama s možnou akciou vietnamskej tajnej služby v Nemecku. TASR informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

„Máme za to, že takéto veci sa riešia iným, štandardným spôsobom. Ministerstvo vnútra SR od augusta minulého roku intenzívne spolupracuje s partnermi v Nemecku pri objasnení tejto záležitosti, pričom cestou medzinárodnej právnej pomoci poskytuje maximálnu súčinnosť,“ uviedol tlačový odbor. Podľa MV SR bez ohľadu na to, že ide o prípad človeka, ktorý je vo Vietname trestne stíhaný za spreneveru 130 miliónov dolárov a korupciu.

„V prípade, že sa potvrdia informácie nemeckých orgánov, budeme to vnímať ako prejav hrubej nekorektnosti zo strany partnera z Vietnamu, zneužitie našej pohostinnosti na iné ako priateľské vzťahy a naštrbenie doteraz dobre sa rozvíjajúcich bilaterálnych vzťahov medzi obidvoma krajinami,“ zareagoval rezort vnútra.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:16