StoryEditor

Tóth kontra umelci: pat pokračuje

19.01.2006, 23:00
Stretnutie ministra kultúry Františka Tótha s umelcami neprinieslo žiadny výsledok. Tóth si zástupcov kultúrnej obce pozval s cieľom prediskutovať výhrady, na základe ktorých žiadajú jeho odstúpenie.

Stretnutie ministra kultúry Františka Tótha s umelcami neprinieslo žiadny výsledok. Tóth si zástupcov kultúrnej obce pozval s cieľom prediskutovať výhrady, na základe ktorých žiadajú jeho odstúpenie. "Umelci odmietli všetky ústretové kroky ministerstva, bolo jasné vopred, že majú len svoje alternatívy," reagoval Tóth. Anton Popovič, jeden z predkladateľov výzvy, naopak, označil vystupovanie ministra za demagogické. Uviedol, že umelecká obec trvá na všetkých svojich pôvodných výhradách voči ministrovi. Naďalej žiadajú zrušiť rozhodnutie o zúžení Pamiatkovej zóny Bratislava - centrálna oblasť na pôvodnú úroveň, zrušenie správcovskej spoločnosti pre novostavbu SND, zachovanie pôvodnej funkcie Divadla Pavla Orságha Hviezdoslava na prezentáciu divadelných predstavení, zastavenie odpredaja majetku ministerstva kultúry. Tóth k výhrade pamiatkovej zóny argumentuje, že minister kultúry nemá právo meniť rozhodnutie Pamiatkového úradu SR, keďže správne konanie revízie pamiatkovej zóny úrad ukončil. Signatári výzvy by podľa neho museli požiadať pamiatkový úrad o obnovu konania, čo neurobili. Minister umelcom navrhol, aby bola správcovská spoločnosť SND dočasne zmrazená, kým pracovná skupina nedospeje k novému riešeniu. Vyše štvormiliardový majetok divadla musí podľa neho niekto spravovať a samotné divadlo to nedokáže. "Ani túto alternatívu umelci neprijali," uviedol Tóth. Nevie si predstaviť, kto by mal byť správnym ministrom. Tóthov verdikt: neodstúpim. Popovič pripomína, že podpisy pod výzvu na jeho odstúpenie narastajú. Včera ich bolo zhruba 220. "Budeme v dialógu pokračovať," avizuje minister. "Neviem, k čomu by to viedlo, dnes to nemalo zmysel," odkazuje mu Popovič. Minister podľa neho trpí nepochopením zmyslu kultúry a odmieta vyvodiť osobnú zodpovednosť.

01 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo 02 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Wiersma je sklamaný
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:06