Pixabay
StoryEditor

Ak počas mája poriadne nezaprší, môže sa zopakovať situácia z minulého roka, varujú potravinári

19.05.2018, 17:08
Autor:
TASRTASR
Zrážky sa síce na niektorých miestach vyskytli takmer každý deň, ale boli len v podobe lokálnych búrok a prehánok. ad

Ak počas mája poriadne nezaprší, môže sa zopakovať situácia so suchom z minulého roka. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"V posledných dňoch naši poľnohospodári zaznamenali plošne veľmi nerovnomerne rozložené zrážky, preto aj v rámci regiónov v tejto súvislosti evidujeme veľké rozdiely," priblížil.

Upozornil, že na väčšine územia SR neprišlo k zásadnej zmene vlahovej bilancie.

Zrážky sa síce na niektorých miestach vyskytli takmer každý deň, ale boli len v podobe lokálnych búrok a prehánok.

Po teplotnej stránke bolo opäť veľmi teplo, čo pomohlo pri príprave pôdy a samotnej sejbe.

"V severnejších okresoch našej krajiny búrky z posledných dní výrazne pomohli k vývoju porastov. Na severovýchode Slovenska boli zrážky len v malom rozsahu. Napríklad v okrese Galanta sú aj naďalej bez vlahy najviac ohrozené mak, cukrová repa, úroda kukurice, slnečnice a krmovín. V okresoch Lučenec a Poltár sú poľnohospodári pre extrémne sucho nútení po vyorávkach zverou zničených porastov repky ozimnej robiť aj vyorávky jarných plodín, najmä jačmeňa jarného," spresnil.

Doplnil, že v produkčných oblastiach Slovenska už poľnohospodári ukončili jarné práce. Ak počas mája ešte poriadne nezaprší, môže sa zopakovať situácia z minulého roka, keď prišlo k značnému výpadku produkcie.

Pre niektoré poľnohospodárske podniky to znamenalo existenčné problémy. "Aktuálne poľnohospodári pokračujú s prihnojovaním cukrovej repy a aplikáciou prípravkov na ochranu rastlín," dodal Korpáš.

01 - Modified: 2024-03-10 15:59:43 - Feat.: - Title: Rekordné sucho ničí Stredomorie. Situácia je tragická, hovoria Sicílčania 02 - Modified: 2024-02-01 14:51:09 - Feat.: - Title: V Barcelone a okolí vyhlásili pre nedostatok vody núdzový stav 03 - Modified: 2023-10-25 15:08:39 - Feat.: - Title: Rekordné sucho v Brazílii odhalilo skalné rytiny staré až dvetisíc rokov 04 - Modified: 2023-10-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Bez vody nie je život. Kvôli suchu v Amazónii zmizli rieky, domáci sa boja o budúcnosť a oblasť sa mení na peklo na Zemi 05 - Modified: 2023-08-24 07:01:04 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond uvoľnil Argentíne takmer sedem miliárd eur. Viac než polovica pôjde veriteľom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:51