StoryEditor

Nemocnice prídu o tisíce lôžok

21.12.2006, 23:00

Nemocnice prídu o zhruba šesť a pol tisíc lôžok. Analýza komisie ministerstva zdravotníctva totiž tvrdí, že sú zbytočné. O najviac postelí -- takmer dvetisíc -- by mali prísť nemocnice v Prešovskej župe. "Nemôžeme si dovoliť naďalej neefektívne vynakladať prostriedky," vyhlásil včera minister zdravotníctva Ivan Valentovič.
Zástupcovia rezortu zdravotníctva, zdravotných poisťovní a nemocníc hodnotili zdravotnícke zariadenia podľa ich obsadenosti, dĺžky hospitalizácie a počtu ľudí, ktorí dochádzajú za lekárom do iného regiónu. "Som presvedčený, že tento konsenzus je apolitický," dodáva Valentovič. Do 15. januára dal zástupcom žúp, miest a obcí čas, aby vypracovali svoje návrhy, ako sa chcú s navrhovanými zmenami vyrovnať. Po nich budú nasledovať rokovania so zdravotnými poisťovňami. O koľko lôžok v skutočnosti nemocnice prídu, a ktoré to budú, zatiaľ nie je známe. "Niekde sú lôžka viac využité, niekde menej. Tento systém nie je finančne udržateľný," tvrdí vedúci odboru sociálnych vecí a zdravotníctva prešovského VÚC Maroš Šatný.
Vlastné kritériá na diferenciáciu nemocníc podľa efektivity a kvality poskytovanej starostlivosti pripravuje aj Združenie zdravotných poisťovní. Má byť hotová koncom januára a predseda združenia Eduard Kováč verí, že môže ministerskú analýzu dobre dopĺňať. Dodáva, že zrušiť niekde dve či tri lôžka, je bezpredmetné. "Zmeny by sa mali diať aspoň na úrovni oddelení."
Predseda Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár verí, že v súvislosti s pripravovanými opatreniami sa čakacie lehoty na operačné výkony nebudú predlžovať. "Tam, kde je obsadenosť nízka, redukcia lôžok bude racionálnym opatrením, a teda prínosom."
Zníženie počtu lôžok by nemalo spôsobiť ani prepúšťanie pracovníkov nemocníc. Nemocnice by nemali prísť ani o peniaze za zrušené postele -- súčasný balík sa nezmení. Lôžka, ktoré zostanú, dostanú na seba viac peňazí. "Môže sa tak urobiť viac výkonov," hovorí prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 22:42