StoryEditor

Remišová: Problém s funkciami má Sulík. Otvorenia koaličnej zmluvy sa vôbec nebojím

30.12.2021, 18:00
Konflikt v strane Za ľudí by som dnes riešila inak, tvrdí vicepremiérka Veronika Remišová.

Koncom roka sme opäť videli chaos pri prijímaní pandemických opatrení. Ako si vysvetľujete, že sa koalícia ani po roku a veľkej kríze nevie poučiť?
Za stranu Za ľudí som nástojila, aby pravidlá boli predvídateľné. To, čo dohodneme, aby platilo minimálne do 9. januára, lebo aj podnikatelia a prevádzky si musia vedieť nastaviť režim. Neistota bola spojená s variantom omikron. Konzílium odborníkov hovorilo o novej hrozbe, na ktorú sa budeme musieť pripraviť. Aj Holandsko, na veľké prekvapenie, zaviedlo tvrdý lockdown zo dňa na deň. My chceme, aby pravidlá boli predvídateľné, ale nie vždy to aj pre situáciu vo svete dokážu kolegovia nastaviť.

Vy v rámci koalície najviac bojujete za povinné očkovanie. Prečo ste podporili finančné motivácie pre seniorov, ak je podľa vás nariadenie vakcinácie správna cesta?
V prvom rade sme podporovali zavádzanie a uvoľňovanie pravidiel pre očkovaných a prekonaných. Keď takáto motivácia nie je dostatočná, povedali sme, že podporíme akékoľvek opatrenie, ktoré zvýši zaočkovanosť aj treťou dávkou, lebo tá bude pri omikrone zvlášť dôležitá. A podporili sme to aj ako kompenzáciu pre ľudí pri zvyšovaní niektorých cien. Motivácia na vakcináciu je pre nás veľmi dôležitá, lebo lockdown nie je riešenie a stojí nás násobne viac. Prevádzky a služby, ktoré sú zatvorené zo zákona, treba spravodlivo odškodniť, a to stojí stovky miliónov eur.

V každom prípade asi smerujeme k povinnému očkovaniu, ako je to aj v iných krajinách. Preto sa pýtam, či práve toto nie je riešenie, ak nám ušetrí desiatky až stovky miliónov eur, ktoré minieme na motivačné odmeny?

Povinné očkovanie máme pred detskými chorobami a Smer ho zaviedol aj pre ľudí v domovoch dôchodcov a pre žiakov niektorých stredných škôl. Keďže vidíme, že iné riešenie ako vakcína nie je, jednoznačne podporujeme zavedenie povinného očkovania, ale s tým, že ľudia by mali mať možnosť sa na to pripraviť. Minister zdravotníctva by mal povedať presný dátum, od ktorého sa to zavedie. Myslíme si, že by to malo byť od 1. februára. Avšak cestu, že neočkovaným sa nebude poskytovať bezplatná zdravotná starostlivosť, nepovažujeme za dobrú. Mal by platiť presne taký systém, ako to urobil Smer v prípade povinného očkovania pre ľudí v domovoch dôchodcov, čiže pokuta.

Ako dnes prebiehajú v koalícii pandemické debaty? Je situácia lepšia ako pred marcovou krízou?
Myslím, že situácia je lepšia. Považujem však za problém, keď sa spochybňujú vedecké výdobytky. Nie je možné, aby politik povedal, že bude ignorovať konzílium odborníkov. Neustále podkopávanie autority vedcov vedie k relativizácii všetkého, to sa odráža aj na tom, že na sociálnych sieťach sa šíria dezinformácie. Platí to pre koaličných aj opozičných politikov. Nemali by sme takýmto spôsobom podkopávať Slovensku nohy. Ak by bol Robert Fico dnes premiérom, určite je najväčší propagátor očkovania. Spolu s Richardom Rašim zaviedli povinné očkovanie v zariadeniach pre seniorov a teraz profitujú na utrpení a smrti našich občanov. Je to protislovenské, nevlastenecké a ja to považujem za pokrytectvo.

Igor Matovič nedávno povedal, že Marek Krajčí bol lepší minister zdravotníctva. Vy to ako vnímate?
Nechcem zachádzať do hodnotení, kto mal aké silnejšie a slabšie stránky. Teraz je podstatné pandémiu zvládnuť, zaočkovať ľudí a nezneisťovať občanov rôznymi protichodnými vyhláseniami.

Vaša strana prakticky vyvolala koaličnú krízu. Je po rekonštrukcii situácia lepšia?
My sme nevyvolali koaličnú krízu. Hovorili sme vtedy, že by sa malo očkovať len vakcínami, ktoré sú schválené v Európe. Vývoj to napokon aj potvrdil. Ľudia, ktorí sú dnes očkovaní neregistrovanými vakcínami, majú a budú mať problémy s voľným pohybom v rámci Európskej únie. Čiže snažili sme sa o ochranu občanov. A či je situ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-12-05 16:56:50 - Feat.: 0 - Title: Škodoradosť núti Remišovú a Baránika brániť právny štát 02 - Modified: 2021-12-07 13:58:13 - Feat.: 0 - Title: Remišová vyzvala Čaputovú, aby priamo podporila povinné očkovanie. Za vzor jej dala aj Zemana 03 - Modified: 2021-12-20 12:39:34 - Feat.: 0 - Title: Veľká bilancia: Sulík ťažil z Remišovej neúspechov, najviac sa však teší Fico 04 - Modified: 2021-12-29 07:12:53 - Feat.: 0 - Title: Prečo sú Remišová a Kollár pre Matoviča nenahraditeľní
01 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:03