StoryEditor

Adelku zachránila operácia

05.03.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Prvé slovenské dieťa zachránila ešte pred narodením unikátna operácia v tele matky. Dieťaťu v 18. týždni tehotenstva diagnostikovali nevyvinutú ľavú stranu pľúc, pod ktorými chýbala bránica. Dva zákroky v tele prvorodičky Kataríny Karaffovej realizovali na belgickej gynekologicko-pôrodníckej klinike v meste Leuven. V Európe sa doteraz vykonalo 80 podobných zákrokov v tele matky.
Záchranu nenarodeného dieťaťa odštartovala na sklonku minulého roka správna diagnostika na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v Prešove a následné odoslanie prvorodičky na odborné vyšetrenia na kliniku neonatológie Detskej fakultnej nemocnice Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. Prednosta kliniky Peter Krcho sa okamžite skontaktoval so špeciálnym pracoviskom v Belgicku: "Šance na prežitie dieťaťa bez vnútromaternicovej operácie boli minimálne. Dočasným vsadením umelej zátky do dýchacích ciest došlo k zväčšeniu nevyvinutého pľúcneho laloka."
Mamička Katarína Karaffová strávila v Belgicku šesť týždňov, po ktorých sa vrátila na kliniku neonatológie v Košiciach, kde 17. februára v 34. týždni tehotenstva priviedla na svet Adelku. "Lekári nás informovali o všetkých rizikách, počnúc tým, že dcérka nemusela zákrok prežiť. Myslím si, že moje dieťa za to určite stálo. Som veľmi vďačná všetkým, ktorí nám pomohli," dodala šťastná mamička.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:49