StoryEditor

Danko: Verím, že problémy Slovákov v Rakúsku neostanú opomenuté

06.06.2018, 11:25
Autor:
TASRTASR
Predsedovia rakúskeho a slovenského parlamentu diskutovali aj o nedávnej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Rakúsku, ktorú Danko západným susedom "ticho závidel".

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) verí, že problémy, ktoré majú Slováci v Rakúsku, neostanú opomenuté, pretože SR a Rakúsko majú jeden spoločný cieľ a tým je silná Európska únia. Uviedol to po stredajšom stretnutí so svojím rakúskym kolegom Wolfgangom Sobotkom na Bratislavskom hrade.

Podľa Dankových slov ho šéf rakúskeho parlamentu ubezpečil, že zníženie rodinných prídavkov na deti žijúce v zahraničí podlieha v Rakúsku "dôkladnej diskusii". "Je to pre nás Slovákov strategická téma," upozornil Danko. Rakúsky predseda parlamentu zdôraznil, že indexácia prídavkov sa týka "všetkých občanov EÚ" i Rakúšanov žijúcich v zahraničí.

Predsedovia rakúskeho a slovenského parlamentu diskutovali aj o nedávnej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Rakúsku, ktorú Danko západným susedom "ticho závidel". "Slovensko túži mať dobré vzťahy na východ i na západ," povedal na margo návštevy šéf slovenského parlamentu. Sobotka v tejto súvislosti uviedol, že "nielen Rusko sa musí pohybovať smerom k Európe, ale aj Európa k Rusku".

Ďalej vysvetlil, že ruský prezident si vybral Rakúsko za prvú krajinu EÚ, ktorú navštívil po svojom znovuzvolení aj preto, lebo krajiny oslavujú 50. výročie podpisu zmluvy s ruským Gaspromom. "Rusko je pre nás veľmi dôležitý hospodársky partner... a keď sa hovorí o stabilite v Európe, tak je Rusko partnerom, ktorého nemožno opomenúť," uviedol Sobotka.

Otvorili i tému ochrany pred falošnými správami. Tie v súčasnosti podľa Danka spôsobujú lokálne i geopolitické napätie. Podľa šéfa NR SR by sa Európska únia mala na túto oblasť dôslednejšie zamerať. "Nestačí len návšteva šéfa Facebooku v Bruseli," zdôraznil. Sobotka v tejto súvislosti upozornil, že takzvané falošné správy podkopávajú demokratické zásady, ktoré si oba štáty veľmi cenia.

Predsedovia slovenského i rakúskeho parlamentu sa zhodli, že medzi krajinami sú veľmi dobré vzťahy, ktoré chcú naďalej rozvíjať. Spoluprácu chcú zintenzívniť v témach, ktoré sa týkajú nielen SR a Rakúska, ale aj v otázkach zahraničnej politiky.

01 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 03 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach 04 - Modified: 2024-04-09 13:34:34 - Feat.: - Title: Verdikt nad Dankovou nehodou. Šéf SNS dostane nanajvýš pokutu, rozhodla prokuratúra 05 - Modified: 2024-04-08 14:51:22 - Feat.: - Title: PS presadzuje efektívny manažment medveďa, ktorý nebude ohrozovať ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 21:35