StoryEditor

Štát prilepší rodičom prvého dieťaťa

21.09.2006, 00:00
Rodičom, ktorí priviedli na svet prvé dieťa, štát prilepší. Od budúceho roka dostane rodina prvorodenca príspevok 11-tisíc korún. Rozhodla o tom včera vláda.

Rodičom, ktorí priviedli na svet prvé dieťa, štát prilepší. Od budúceho roka dostane rodina prvorodenca príspevok 11-tisíc korún. Rozhodla o tom včera vláda.
Nárok na príplatok bude mať matka, ktorá porodila prvé dieťa a ktoré sa dožilo minimálne 28 dní, alebo v určitých prípadoch aj otec dieťaťa. Nedostane ho však maloletá matka, ktorá nemá priznané rodičovské zákonné práva a povinnosti. "Náš návrh nemá pôsobiť motivačne na reprodukčné správanie maloletých prvorodičiek, ktoré sú mladšie ako 16 rokov," vysvetlila ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová. Na nový príplatok bude musieť budúci rok štát nájsť 288 miliónov korún, v roku 2008 približne 294 miliónov a v roku 2009 asi 300 miliónov.

Komu zoberú?
S dosahmi na rozpočet má však problém ministerstvo financií, ktoré s návrhom rezortu práce zásadne nesúhlasilo. "Vláda však návrh schválila a my sa s tým musíme vyrovnať," reagoval minister financií Ján Počiatek. Zdôraznil, že teraz budú musieť siahnuť na peniaze určené na priority a ubrať inde. Kde - zatiaľ konkretizovať nechcel. "Bude to vecou politickej arbitráže," podotkol minister. Pri odhade čerpania finančných prostriedkov sa vychádzalo z údaju Štatistického úradu - vlani sa na Slovensku narodilo 25 250 prvonarodených detí.

(Ne)motivácia matiek
Nový princíp sociálnej pomoci je podľa exministra práce Ľudovíta Kaníka diskriminačný. Predchádzajúca vláda mala ambíciu pomáhať rodinám predovšetkým cestou daňových úľav a vytvárania podmienok pre hľadanie a udržanie si zamestnania. "Nová vláda sa však rozhodla hlboko načrieť do vreciek práve týchto rodín, aby mohla zaplátať veľké diery v štátnom rozpočte," tvrdí Kaník. Rodinné príspevky ako motivačný nástroj pre založenie rodiny sú podľa neho veľkým omylom tejto vlády. Potešia vraj len tých, ktorí systém zneužívajú.

Podporujú viacdetnosť
Ministerka Tomanová sa, naopak, nazdáva, že príplatok k prvorodenému dieťaťu bude mladé matky motivovať k plánovanému rodičovstvu a v konečnom dôsledku prispeje k zvýšeniu pôrodnosti na Slovensku. Zatiaľ čo u nás motivujeme najmä prvorodičky, v susednom Česku je systém nastavený inak. Takzvané pôrodné sa zvyšuje úmerne s počtom detí v rodine. V tomto roku sa zvýšilo z 8 750 na 17 500 českých korún. V prípade narodenia dvojčiat dostanú rodičia dvakrát 26 250 Kč, (t. j. 52 500 Kč) a v prípade trojčiat dokonca 78 750 českých korún.
ANDREA DEVÁNOVÁ

01 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mrakodrapový rekord
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:26