StoryEditor

Záchranky: Boj o licencie ide do finále

06.07.2005, 00:00
Vyše 300 záujemcov v rámci 128 verejných súťaží. Taký je momentálny stav tendra na licencie záchrannej služby. Záujemcovia o prevádzkovanie záchranných staníc mali svoje žiadosti predložiť do konca júna. Licencie sa nebudú vydávať na firmy, ale na jednotlivé záchranné stanice.

Vyše 300 záujemcov v rámci 128 verejných súťaží. Taký je momentálny stav tendra na licencie záchrannej služby. Záujemcovia o prevádzkovanie záchranných staníc mali svoje žiadosti predložiť do konca júna. Licencie sa nebudú vydávať na firmy, ale na jednotlivé záchranné stanice. "Komisia bude žiadosti postupne vyhodnocovať," uviedol minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Termín rozhodnutia komisie nie je stanovený. O tom, či sa vypíše aj ďalšie kolo výberových konaní, sa rozhodne až po skončení prvého. V internetovej diskusii však minister už avizoval tender na ďalších 76 staníc.
Menia podmienky
Niektorí záchranári sú nespokojní s tým, že v priebehu súťaže došlo k zmierňovaniu súťažných podmienok. Záchranár Karol Jarábek tvrdí: ministerstvo nedodržiava zákon. "Pravidlá si upravili svojvoľne, bez platného nariadenia." Ako dodal, podľa zákona môže dostať povolenie len ten, kto má licenciu na výkon zdravotníckeho povolania. Ministerstvo zdravotníctva však vo svojich komentároch uvádza, že rozhodnutie o licencii je možné následne doložiť. Na rozdiel od pôvodných pravidiel nemusia záujemcovia predložiť ani viaceré doklady. Kým na začiatku by ich takýto krok z tendra vyradil, dnes stačí, ak absenciu dokladov "pádne zdôvodnia". Jarábek upozorňuje, že podobných úprav zjednodušujúcich účasť na tendri je takmer dvadsať. "Ironicky povedané, na Slovensku na prevádzkovanie záchrannej služby stačí mať prísľub, že budete mať rebrinák, ktorý bude poháňať človek, ktorý vyhlási, že je pohonič." HN v tejto súvislosti požiadali o stanovisko ministerstvo zdravotníctva, až do našej uzávierky sme však odpoveď nedostali.
Štvrťhodina maximum
Ak by vyšlo všetko podľa predstáv ministerstva, sanitka vyštartuje k pacientovi do jednej minúty a už začiatkom budúceho roka bude do pätnásť minút pri pacientovi. V susednej Českej republike záchranka k pacientovi vyštartuje cez deň do dvoch, v noci do troch minút. U nás za nedodržanie minútového limitu vyštartovania hrozí záchranke pokuta až do výšky pol milióna korún. Dojazd do 15 minút je v krajinách EÚ hraničný, v Nemecku to je desať až dvanásť minút. Záchranár Jarábek upozorňuje: ak sa čas dojazdu dodrží, dá sa zachrániť viac ako 80 percent pacientov. Celoslovenský priemer je teraz šesť výjazdov na jednu posádku za 24 hodín. Ak sa zvýši počet staníc, zrejme sa zníži počet výjazdov pripadajúcich na každú z nich. Záchranári odhadujú, že bude treba prijať ďalších asi 1 500 zamestnancov. Rezort preto vypracoval vyhlášku, podľa ktorej môžu byť záchranármi za určitých podmienok aj zdravotné sestry, medici a lekári bez atestácie, pod dohľadom skúseného anestéziológa alebo urgentného lekára. Na Slovensku školy totiž ročne produkujú asi 80 mladých záchranárov.

Zajac: Za úmrtie pacienta dostane záchranka vysokú pokutu
Až 324 hodín odpracoval podľa rozpisu za mesiac jún jeden zo záchranárov rýchlej záchrannej pomoci v Senci, ktorú prevádzkuje súkromná spoločnosť International Rescue System. Mesačná norma je pritom 160 až 170 hodín mesačne. Spomínaný rozpis dostala redakcia HN spolu s listom od bratislavských štátnych záchranárov. Obvineniam sa šéf IRS Ivo Baláži bráni. "Ide o jednu súkromnú osobu, ktorá má na šírení takýchto informácií osobný záujem." Minister Zajac tvrdí: Požiadal som Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o kontrolu - žiadna zo záchraniek, ani súkromná, ani štátna, zákon neporušila. Záchranári kritizovali aj systém, že telefonáty pacientov preberá štátna záchranka, ktorá ich posúva dispečingu súkromnej. A tá začiatkom júna fatálne zlyhala. K pacientovi neprišla, takže zomrel. "V tejto kauze má firma IRS vážny problém a budeme to riešiť vysokou pokutou," povedal minister Zajac. Zrejme aj preto, je IRS od 1. júla podriadená štátnej záchranke, ktorej dispečing je spoločný pre obe firmy.

01 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Firmy v USA vykážu horšie výsledky ako predpokladali 02 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americké akcie už tretí rok v stratách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:33