ilustračná snímka: TASR
StoryEditor

Príslušníka NAKA obvinili. Dôvod má súvisieť s nelegálnou skládkou odpadu

13.06.2018, 11:40
Autor:
redredTASRTASR
Ide o skládku na Lieskovskej ceste, ktorej nelegálnosť potvrdil ešte vo februári Okresný úrad Bratislava.

Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala v stredu príslušníka Národnej protikorupčnej jednotky Prezídia Policajného zboru (PZ), príslušníka PZ z Okresného riaditeľstva PZ Bratislava II a dve civilné osoby. Dôvodom je korupčná trestná činnosť.

"Vyšetrovateľ inšpekčnej služby zadržal štyri osoby pre korupčnú trestnú činnosť. Príslušníkovi z národnej protikorupčnej jednotky vzniesol obvinenie za pokračovací zločin prijímania úplatku, príslušníkovi z okresného riaditeľstva za pokračovací zločin prijímania úplatku a za prečin ohrozovania dôvernej skutočnosti v súbehu s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa, dvom civilným osobám za pokračovací prečin podplácania. Dotknuté osoby sú stále zadržané. Vzhľadom na to, že v súčasnej dobe stále pokračujú procesné úkony, nemôžeme poskytnúť ďalšie informácie," uviedol ďalej tlačový odbor rezortu vnútra.

Nelegálna skládka

Podľa informácií, ktoré získal portál Aktuality.sk má zadržanie súvisieť s nelegálnou skládkou v Podunajských Biskupiciach, ktorá sa nachádza práve v druhom bratislavskom okrese. 

Nelegálna skládka v Podunajských Biskupiciach: 

​Ide o skládku na Lieskovskej ceste, ktorej nelegálnosť potvrdil ešte vo februári Okresný úrad Bratislava. Skládku má prevádzkovať spoločnosť Vassal EKO. Tá tvrdí, že na jeho pozemkoch nie je žiadna skládka a rozhodne nie čierna. "Kopec, o ktorom hovoríte, je tam minimálne 30 - 40 rokov. Ten pozemok nám nepatrí, je len priamo vedľa nášho. 

Naša firma robí na recyklačnom dvore dotriedenie a zhodnotenie," povedal pre TASR riaditeľ spoločnosti Martin Andrejčák. Odpad sa na recyklačný dvor podľa neho nezváža „navždy“, ale len na spracovanie.

Kopec zlikvidujú

Kopec s odpadom sa zaviazala firma odstrániť, aj keď jej, ako tvrdí, nepatrí. "Na kopec sa už dlho nič nevyváža," uviedol riaditeľ.

Okresný úrad však v liste adresovanom mestskej časti píše, že zo zloženia odpadu na vrchu kopca je zrejmé, že ide o nový komunálny odpad navozený po roku 2008, a teda nejde o starú environmentálnu záťaž.

Fotky z dovolenky

"Skutočnosť, že skládka vznikla až po začatí činnosti spoločnosti Vassal EKO v danej lokalite, preukazujú aj satelitné snímky Google a ortofotomapy," uviedol úrad. 

V súvislosti so skládkou upozorňoval týždenník Plus 7 dní na fotografie z jachty v Chorvátsku. Podľa nich mali byť spolu na dovolenke predstavitelia Vassal EKO, človek z úradu životného prostredia a dvaja policajti, z ktorých mal byť jeden príslušníkom NAKA. Na ďalších fotografiách je spolu s predstaviteľmi Vassal EKO aj zástupca bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), s ktorou má Vassal EKO uzavretú zmluvu. 

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:21