Rusovce nechal zdevastovat štát, hoci s ním vláda mala velké plány.TASR
StoryEditor

Pochybnosti okolo kaštieľa v Rusovciach, architekti napadli plány vlády

13.06.2018, 16:04
Autor:
mahomaho
Slovenská komora architektov vyjadrila znepokojenie nad absenciou transparentnej verejnej architektonickej súťaže návrhov.

Do roku 2023 by mal byť kompletne zrekonštruovaný kaštieľ v Rusovciach, vrátane objektu čeľadníka a historického parku. Projekt rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky (NKP), s odhadovanými nákladmi vo výške viac ako 75 miliónov eur bez DPH, v pondelok predstavil Úrad vlády SR spolu so zástupcami Združenia NKP Rusovce, víťaza verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie.

Slovenská komora architektov (SKA) vydala vyhlásenie, v ktorom vyjadrila vážne znepokojenie nad kvalitou prezentovaného návrhu rekonštrukcie kaštieľa a tiež nad absenciou transparentnej verejnej architektonickej súťaže návrhov. 

Vláda sa rozhodla pre obchodnú súťaž

SKA už v roku 2015 upozornila otvoreným listom Úrad vlády SR, aby na výber dodávateľa projektu obnovy použil osvedčenú metódu architektonickej súťaže návrhov. 

"Úrad vlády sa aj napriek poukázaniu na nesporné výhody súťaže návrhov rozhodol postupovať cestou obchodnej súťaže, na list SKA podpísaný jej predsedom vecne nereagoval a po dvoch mesiacoch na miesto odpovede zaslal absurdný podnet na disciplinárne konanie voči jej predsedovi," píše vo vyhlásení Slovenská komora architektov. 

Nie je s čím porovnávať

„Kvalita prezentovaného projektu je tak dôsledkom spôsobu jeho obstarávania. Nemáme ho s čím porovnať, iné možné riešenia nepoznáme. Architektonická súťaž návrhov hodnotená odbornou porotou je vo vyspelých kultúrach štandardným nástrojom hľadania podoby verejných investícií. Neprekvapí, že aktuálna situácia v Rusovciach je ďalším v poradí podobných zlyhaní, kedy sa inštitút verejnej architektonickej súťaže nevyužil a tým pádom premrhal potenciál investície,“ skonštatoval predseda SKA Imrich Pleidel.

Architekti tvrdia, že súťaž návrhov je optimálny nástroj na dosiahnutie najvyššej kvality. Podľa nich je tiež zárukou transparentnosti voči verejnosti, čerpaniu verejných financií a odborným kritériám.

O stanovisko sme požiadali Úrad vlády Slovenskej republiky. 

Kaštieľ v Rusovciach s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Je v správe Úradu vlády SR. Zámer pokračovať v jeho obnove schválil kabinet v auguste 2012. 

01 - Modified: 2021-10-14 08:08:55 - Feat.: - Title: Starostka Rusoviec: Ľudia sú zhrození, ako nechala vláda svojim ľahostajným prístupom kaštieľ padnúť 02 - Modified: 2018-06-22 12:22:38 - Feat.: - Title: Rozhovor: Architekt Matej Grébert o dôsledkoch, keď sa vyberá cez obchodnú súťaž 03 - Modified: 2018-06-22 12:22:42 - Feat.: - Title: Čo si myslia architekti? 04 - Modified: 2018-06-22 12:22:45 - Feat.: - Title: Bude k dispozícii aj pre bežných návštevníkov? 05 - Modified: 2018-06-22 12:22:50 - Feat.: - Title: Do kedy by sa mala najnovšie stihnúť rekonštrukcia?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:41