StoryEditor

Trnka: "Majský je grázel, ktorý niečo spáchal"

20.12.2006, 23:00
"Žiadne zametanie, žiadne tlaky, nemusí sa nikto ničoho obávať. Ani pani Hedviga M," hovorí v rozhovore HN Generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka.
Meno Jozefa Majského sa od roku 2004, keď ste ho prepustili z väzby, automaticky vždy spája aj s vaším menom. Ako ste vnímali jeho zatknutie v uplynulých dňoch?
- Ja som o kauze Majský rozhodoval v čase, keď bol vo väzbe. Vtedy dôvody väzby pominuli. Vyšetrovanie bolo ukončené, nemohol pokračovať v trestnej činnosti. A úteková väzba... Vidíte sama. Utiekol niekam za tie roky, čo som ho - teda akože ja - prepustil z väzby? Myslíte si, že by sme sa nemali zaoberať otázkou, čo prebiehalo pred tým?
A čo bolo pred tým?
- Nebolo to náhodou tesne pred voľbami v roku 2002, keď bol zobratý do väzby? Pamätáte si, že dovtedy kauzy BMG a Horizont bežali tiež? Keď si zoberiete rešerše všetkých novín, označoval niekto týchto teraz poškodených za poškodených? Neoznačoval, však. A viete, kto to potom spravil, že povedal - vy ste teraz poškodení? Ja mám v spise celé zadokumentovanie veci, kde hovoria všetky právne špičky. Hovoria jednoznačne: žiadni poškodení neexistujú. Zrazu tri týždne pred voľbami povieme 240-tisícom občanov - vy ste asi poškodení. Aký efekt asi nastane? Ten, kto nám to povie, tým asi niečo sleduje. Že by sme ho mali voliť? Na dôvažok zavrieme Majského do väzby, aby sme dokázali, že to myslíme úplne vážne.
Ako vlastne vnímate celú kauzu Majský?
- Musíme si odpovedať aj na otázku, či sme zobrali do väzby obvineného, alebo svedka. Pozrime si trestný zákon a poriadok, ktorý vtedy platil. On, keď v tom kufri ležal, bol obvinený? Nebol! A dôvody väzby platia len na obvineného. Majský je grázel, ktorý niečo spáchal. Musíme sa však zaoberať aj tým, či môžeme nezákonnosť naprávať ešte väčšou nezákonnosťou. Ja mám absolútne čisté svedomie. Rozhodoval som podľa zákona a legitímne. Čo sa momentálne s Majským deje, je problém Špeciálneho súdu a pána Majského. Ja som si splnil svoje zákonné povinnosti a všetko, čo som dovtedy predpovedal, sa stalo. Dokonca aj, že bude odsúdený, čo by som nemal, lebo nie som sudca.
Zaujíma ma však, ako ste zareagovali, keď ste sa dozvedeli, že Majský zmizol a bol na neho vydaný zatykač?
- Pozrel som si to v televízii a nezareagoval som nijako. Nie je tu žiadny dôvod, prečo by som za to mal byť zodpovedný. Reagoval som na to absolútne neutrálne, ani ma to nezodvihlo zo stoličky. Ja mám oveľa vážnejšie problémy, ktoré musím každý deň riešiť. Nie Majského.


Už dávnejšie sa hovorilo o Mečiarovom "cédečku", na ktorom majú byť mená ústavných činiteľov a orgánov, ktoré mali peniaze v nebankách a každý rok si vyberali svojich 30 percent zisku. Čo je s ním?
- Prokuratúra v tomto koná už rok aj pol veľmi intenzívne v súčinnosti so zložkami, ktoré sú schopné tento disk odkódovať. Je to zašifrované PGP šifrou, ktorú je ťažké prelomiť. Môžem garantovať, že Ladislav Pittner ako bývalý šéf SIS zabezpečil také množstvo techniky a také postupy, ktoré zodpovedajú svetovým štandardom. Tieto počítače bežia a snažia sa odkódovať tento disk. Som presvedčený, že sa nám to podarí. Niekedy to môže ísť zo sekundy na sekundu, niekedy to môže trvať roky. Keď sa to stane, budeme poznať nielen kvázi poškodených, ale aj tých, ktorí boli v tej pyramíde úspešní. Neviem, či to boli politici, či sú tam ich staré mamy alebo svokry. Ale keď to budem vedieť, tak vám garantujem, že si to budeme vedieť vylustrovať. Keď my žalujeme v BMG a Horizonte, že spreneverili a vybrali 64 miliárd, a ako poškodených žalujeme 14 miliárd, musíme sa pýtať, kde je ten zvyšok - a ten je tam.
Nová vláda plánuje čiastočne odškodniť klientov nebankových subjektov. Čo vy na to?
- Sú to len kvázi poškodení. Každý, kto uzavrie zmluvu o tichom spoločenstve, nesie riziko výhry aj prehry. Sú to klasické občianskoprávne veci, ale to je môj osobný názor. Vláda, ktorá bude chcieť odškodňovať týchto kvázi poškodených, neuspeje. Bude to musieť urobiť na základe zákonného rámca - a ten momentálne neexistuje. A ak by sa aj chcel nejakým novým zákonom vytvoriť, tak ja ako generálny prokurátor som povinný asi zákon v takomto znení napadnúť na Ústavnom súde SR. Čo, samozrejme, ak k tomu príde, spravím.
Minister spravodlivosti predložil zákon, ktorým sa má zrušiť Špeciálny súd a Úrad špeciálnej prokuratúry. Súhlasíte?
- Pred štyrmi mesiacmi sme sa s pánom ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom dohodli, že realizácia postavenia Špeciálneho súdu a špeciálnej prokuratúry bude v kontexte novelizácie Trestného zákona a trestného poriadku. Vzhľadom na to, že sa to nestalo a legislatívne návrhy, ktoré prebehli, nie sú kompatibilné s mojimi názormi, tak som sa odmietol podieľať na akejkoľvek politickej mediácii o tomto probléme. Ak tu budeme nastoľovať otázku, či je tento úrad ústavný alebo protiústavný, tak si myslím, že o tomto môže rozhodnúť iba Ústavný súd. Takže takto znela aj moja odpoveď.
Hovorilo sa o tom, že ste odporcom Špeciálneho súdu a prokuratúry...
- Nie je to pravda. Podporoval som jeho vznik a v čase, keď Špeciálny súd nefungoval, zabezpečil som, aby sa sfunkčnil. Keďže vtedy som nebol s nikým s prepáčením po..., tak teraz nemusím byť s nikým hrdinom. To je všetko, čo môžem k Špeciálnemu súdu povedať. Treba zmeniť jeho náplň činnosti, ale mne nejde ani tak o súd, ale o prokuratúru. A tá zostane zachovaná.
Ako by sa mal Špeciálny súd zmeniť?
- Mal by sa zaoberať takými kauzami, ktoré zodpovedajú jeho názvu aj platovým podmienkam. Kauzy a´la Černák by nemali riešiť okresné a krajské súdy a prokuratúry, ale Špeciálny súd a prokuratúra.
Sám ste v minulosti spomínali prípad, keď sa špeciálny prokurátor odmietol zaoberať závažnou kauzou.
- Asi máte na mysli kauzu Yegorov a spol. Došla táto kauza a my sme mali problém s prokurátorom v Banskej Bystrici, ktorý naozaj zaznamenal útok na svoju osobu. Keď som rozhodol, že o tom bude rozhodovať nemenovaný špeciálny prokurátor, ten sa postavil na zadné. Nepotreboval som sa hádať so špeciálnym prokurátorom, ale mať vyriešenú kauzu. Túto kauzu dokončil krajský prokurátor v Bratislave bez najmenších problémov, bez ochrany a finančných prostriedkov, aké majú na špeciálnej prokuratúre.
Nedávno ste avizovali, že už čoskoro budete mať na stole žiadosti o zbavenie imunity niektorých poslancov. O čo ide?
- Týkalo sa to dopravnej nehody poslanca Martina Pada, kde som vec vrátil na došetrenie. Máme tu otvorenú aj kauzu štátneho tajomníka Dušana Muňka - s jeho neuveriteľnými papagájmi - a to som tiež vrátil na došetrenie. Ja som jediný, kto môže ísť do parlamentu s návrhom na zbavenie imunity. Urobím to však len vtedy, keď budem osobne presvedčený, že to tak je.
Polícia začala trestné stíhanie za krivú výpoveď v kauze Hedviga. Vy ste takýto postup avizovali, už keď polícia zistila, že sa útok na študentku nestal...
- Opätovne sa napĺňajú moje slová. Začali stíhanie vo veci a ja vôbec nevylučujem, že tam bude vznesené obvinenie. Naozaj ho tam predpokladám, a ono tam aj objektívne asi bude. Keď sa tam nájde penzum dôkazov, aby sme vzniesli proti pani Hedvige M. obvinenie, tak ho vznesieme. Ale nemôžeme to robiť takým systémom, ako si to želajú novinári alebo politici. Môžem garantovať, že tá kauza bude doriešená čisto. Žiadne zametanie, žiadne tlaky, nemusí sa nikto ničoho obávať. Ani pani Hedviga M.
Premiér Robert Fico čelí trestnému oznámeniu za to, že neoznámil údajný pokus o korupciu pri Transpetrole, o ktorom verejne rozprával. Kedy ho vypočujete?
- Je to práca pre špeciálneho prokurátora. Odkonzultovali sme si to. Bol tu aj šéf Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar. Sme pripravení kedykoľvek a za akýchkoľvek podmienok vypočuť pána premiéra. Problém nás oboch je, že nemáme čas. A nebudeme to znásilňovať a mediálne zneužívať. Dohodneme si termín, možnože ho už máme dohodnutý, a potom ho vypočujeme.
Veľa sa hovorí o korupcii v slovenskom futbale, objavili sa aj konkrétne podnety. Čo ste zatiaľ zistili?
- Korupcia vo futbale asi je a asi ju chceme odhaliť. Ak to vyriešime, tak to potom všetkým povieme.
Ale robí sa na tom?
- Samozrejme, veľmi intenzívne.
Je to jediný šport, v ktorom je podozrenie z korupcie?
- Môže sa to týkať každého kolektívneho športu.
Avizovali ste, že kauzu veľkopodnikateľa Ladislava Reháka a advokáta Ernesta Valka v súvislosti s výkupom pozemkov bude pravdepodobne riešiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Prečo?
- K takémuto rozhodnutiu môžem dospieť iba ja, pretože mám takéto oprávnenie. Je to jedna z alternatív v rámci vyšetrovania. Nie som pevne rozhodnutý, že tak spravím.
Ernest Valko je známy bratislavský právnik. Prišli ste s ním niekedy do kontaktu?
- Áno, veľmi často. Okrem iného má podania aj tu na generálnej prokuratúre, kde zastupuje štátne inštitúcie aj súkromné osoby. Má tendenciu so mnou komunikovať. Poznám ho celkom normálne a prirodzene.
Sudkyňa krajského súdu, ktorá v tomto prípade zamietla vyšetrovaciu väzbu, povedala, že prípad nemusí skončiť tak, ako voči všetkým obvineným začal ...
- To je možné. Opýtajte sa však pani sudkyne, prečo rozhodovala bez znalosti celého spisu.
01 - Modified: 2003-04-17 08:59:33 - Feat.: 0 - Title: Rozhodnú necenové faktory konkurencie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:56