StoryEditor

Poplatkov je menej, ľudí viac

02.11.2006, 23:00
Čakárne plné pacientov. To nie je v týchto dňoch žiaden výnimočný jav. "Toľko ľudí je to aj preto, že cez leto nechodili a čakali na avizované zrušenie poplatkov," hovorí lekár z Bratislavy. Prvú vlnu zapĺňania čakární zažili lekári v septembri -- nárast počtu pacientov vtedy pripisovali lekári zrušeniu poplatkov za návštevu ambulancií, či sezóne. Druhá vlna prišla v októbri.

Čakárne plné pacientov. To nie je v týchto dňoch žiaden výnimočný jav. "Toľko ľudí je to aj preto, že cez leto nechodili a čakali na avizované zrušenie poplatkov," hovorí lekár z Bratislavy. Prvú vlnu zapĺňania čakární zažili lekári v septembri -- nárast počtu pacientov vtedy pripisovali lekári zrušeniu poplatkov za návštevu ambulancií či sezóne. Druhá vlna prišla v októbri. "U nás bol po lete nárast pacientov minimálny, minulý mesiac však ich počet vzrástol o 20 až 40 percent," uviedol praktický lekár pre dospelých Peter Marko z Kežmarku. Dôvod? Zníženie poplatku za recept z dvadsať na päť korún.
Zmenil sa najmä prístup
Aj lekári z ďalších regiónov hlásia nárast počtu pacientov v ambulanciách. Množia sa aj prípady neodôvodnených návštev, čomu malo práve zavedenie poplatkov zabrániť. "Pribudlo nám okolo desať až pätnásť ľudí denne," hovorí všeobecná lekárka Jana Zatvarnická z Trhovišťa v okrese Michalovce. Súhlasí s ňou aj kolegyňa Ľudmila Kačicová z Košíc: "Cítime veľký rozdiel. Možno ani nie tak v počtoch pacientov, ako v ich prístupe." Zdôraznila, že pacienti navštevujú lekárov aj s malichernosťami, ktoré by inak riešili sami. "Teraz si však povedia, mám to zadarmo, tak prečo nie," poznamenala Kačicová.
Niečo mi predpíšte
Na Slovensku totiž až deväť z desiatich návštev u praktických lekárov sa končí predpísaním lieku. Len vlani sme spotrebovali 85 miliónov balení liekov. Podľa odborníkov pritom upozorňujú -- desať percent liekov pacienti vôbec nepoužijú alebo skončia v koši. Ministerstvo zdravotníctva však zatiaľ žiadne opatrenia na to, aby sa tento stav zmenil, nepripravuje. "Lekári sú povinní podľa zákona postupovať účelovo a hospodárne a predpisovať lieky v odôvodnených prípadoch," vysvetlila Eva Slováková z tlačového oddelenia ministerstva.
Je to len počasím
Ministerstvo zdravotníctva oficiálne informácie o zvyšovaní počtu neopodstatnených návštev u lekárov nemá. "Takýto stav nehlásia lekári, nemáme žiadne signály ani zo Slovenskej lekárskej komory," uviedla Slováková. Preto podľa nej nie je žiaden dôvod na to, aby prijímali akékoľvek opatrenia. Zvýšený počet pacientov v čakárňach pripisuje rezort sezónnosti -- každoročne sa zvyšuje v začínajúcom zimnom období, ktoré sprevádzajú respiračné a chrípkové ochorenia. Takúto skúsenosť má aj praktický lekár pre dospelých Peter Lipták z Bratislavy. "Počet pacientov nijako dramaticky nenarástol." Navyše žiadnu z návštev pacienta nepovažuje za zbytočnú. Ani keď sa chcú často len porozprávať. "Patrí to k liečbe, niekedy to pomôže v diagnostike a odhaľovaní choroby. Sme lekármi prvého kontaktu, takže by mali k nám mať pacienti zabezpečený prístup bež akýchkoľvek prekážok."


Poplatky v zdravotníctve
doteraz od septembra
50 Sk za deň pobytu v nemocnici 0 Sk
20 Sk za návštevu ambulancie 0 Sk
doteraz od októbra
20 Sk za recept 5 Sk
60 Sk za návštevu pohotovosti zostáva
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:15