StoryEditor

NAKA zatkla Mariana Kočnera, na políciu prišiel aj Rusko

20.06.2018, 17:50
Autor:
TASRTASRredred
Kontroverzný podnikateľ Kočner je podozrivý z falšovania zmeniek.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) dnes na základe príkazu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zatkla Mariana Kočnera. Kontroverzný podnikateľ je podozrivý z falšovania zmeniek voči televízii Markíza. Ako prvý o tom informoval Denník N. Informáciu potvrdila aj polícia. 

"Na základe vydaného pokynu dozorovým prokurátorom bola policajtmi NAKA zadržaná osoba M. K. V súčasnosti sú s ňou vykonávané procesné úkony a o ďalšom postupe rozhodne vyšetrovateľ v zmysle Trestného poriadku," povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil, že Kočnera v stredu zadržali vo veci týkajúcej sa zmeniek. "V súčasnosti sa realizujú úkony, preto sa nebudeme k veci vyjadrovať," uviedla ďalej pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Obvinený je aj Rusko

Na policajné prezídium sa dostavil aj Pavol Rusko, ktorého mali telefonicky upovedomiť, že je tiež obvinený. Rusko zrejme podľa jeho obhajcu podá proti obvineniu sťažnosť, ktorú by mal odôvodniť v najbližších dňoch. „Klient sa považuje za nevinného,“ tvrdí obhajca Marek Para.

Ruskov obhajca sa obáva, že konanie polície voči jeho klientovi mohlo byť účelové a mohlo súvisieť so snahou prekryť protest farmárov.

"Považujem za možné sa domnievať, že načasovanie dnešnej akcie Prezídia Policajného zboru SR, NAKA v predmetnom prípade môjho mandanta navodzuje dojem potreby zakryť protesty farmárov, kde vedomosti časti novinárskej obce o okolnostiach prípadu vopred tento dojem politického prekrývania káuz len umocňuje," doplnil Para.

Pavol Rusko a jeho advokát  Marek Para prevzali uznesenie o vznesení obvinenia:

Vyšetrovateľ po prvotných úkonoch bude rozhodovať, či podá návrh na vzatie Kočnera do väzby. Ak s tým bude prokuratúra súhlasiť, o jeho umiestnení do väzby bude rozhodovať súd.

Kočnerov obhajca Martin Pohovej, vysvetlil, že v tomto štádiu konania sa oboznamujú s dôvodmi vznesenia obvinenia, ktoré napadli sťažnosťou. Stanovisko obhajca poskytne podľa jeho písomného vyjadrenia až potom, ako sa oboznámi so spisovým materiálom.

Kauza zmenky

Bývalý riaditeľ televízie Markíza mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Kočnera a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Kočnera žiada od Ruska a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.

Podľa informácií medializovaných v máji Marian Kočner zobral zo súdu zmenky, odôvodnil to tým, že ich chce expertízne preskúmať. Pojednávanie v zmenkovom spore, ktoré sa malo uskutočniť v stredu bolo zrušené, a to z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov vzhľadom na účelnosť konania.

Televízia podala trestné oznámenie na Mariana Kočnera a Pavla Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá NAKA. Vysielateľ tiež požiadal Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti.

01 - Modified: 2022-02-28 07:25:27 - Feat.: - Title: Vražda Kuciaka: Na súd privážajú obvinených 02 - Modified: 2022-02-27 08:15:52 - Feat.: - Title: Kočner a Zsuzsová sa znova postavia pred súd. Opätovne sa začne proces v kauze Kuciakovej vraždy 03 - Modified: 2021-06-21 08:52:03 - Feat.: - Title: Advokát Kušnírovej o prípade Kuciak: pôsobí to tak, ako by najprv rozhodli a potom hľadali dôkazy 04 - Modified: 2021-06-16 19:12:46 - Feat.: - Title: Advokát Kušnírovej o rozhodnutí súdu v prípade Kuciak: pôsobí to tak, ako by najprv rozhodli a potom hľadali dôkazy 05 - Modified: 2021-01-15 18:11:36 - Feat.: - Title: Najväčší problém bol odstránený. Toto je moja posledná životná šanca, tvrdí Šanta o svojej kandidatúre
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:22