TASR/Marko Erd
StoryEditor

Pellegriniho odkaz farmárom: Nikto nám nebude dávať ultimáta

23.06.2018, 13:11
Autor:
klkl
Premiér povedal, že farmári mali pristúpiť na podmienky ministerstva, ak chceli riešiť problémy.

Premiér Peter Pellegrini stojí za ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou v tom, že sa odmietla stretnúť s farmármi na základe ich požiadavok. Pellegrini to uviedol v relácii Sobotné dialógy, ktorú vysiela RTVS.

Podľa Pellegriniho nie sú farmári v pozícii, aby dávali vláde ultimáta. "Nám nikto nebude dávať ultimáta, že sa chce stretnúť a že ak to nebude, tak bude robiť neviem čo," povedal Pellegrini.

Okrúhly stôl farmárov:

Mali prísť za ministerkou

Ako uviedol, ak chcú farmári reálne riešiť problémy a nie politiku, tak mali pristúpiť na podmienky ministerky a prísť za ňou na stretnutie. "Prečo by mala ministerka chodiť medzi nich?" spýtal sa premiér a dodal, že také masové stretnutie by podľa neho aj tak nič nevyriešilo.

Situácia v poľnohospodárstve podľa neho nie je natoľko vážna, aby museli chodiť poľnohospodári do ulíc. "Tých poľnohospodárov sú tu desiatky tisíc a väčšina z nich odmietla ísť," doplnil.

Nebudú sa zúčastňovať teatrálnych stretnutí

Pellegrini sa vyjadril aj k stretnutiu "za okrúhlym stolom", ktorého sa vládne strany odmietli zúčastniť. To nazval teatrálnym. "My sa nebudeme zúčastňovať nejakých teatrálnych stretnutí, že pôjdeme za nejaké balíky slamy na Tyršovo nábrežie," povedal premiér a dodal, že nevie, čo také dokázali vyriešiť v prezidentskom paláci. 

Šéf vlády ďalej dodal, že dodrží svoj sľub a navštívi farmárov priamo na východe. "Pôjdem priamo na východ slovenska a navštívim niektorých farmárov a priamo tam mi tí ľudia môžu povedať, kde im je bránené," prisľúbil.

"Nič dramatické sa nestalo"

Pellegrini sa v súvislosti s farmármi vyjadril aj k piatkovému protestu Za slušné Slovensko, ktorého sa zúčastnili aj nespokojní poľnohospodári.

"Nevidím dôvod, prečo opäť organizátori Za slušné slovensko opäť volajú ľudí do ulíc, lebo sa nič také dramatické nestalo," povedal a dodal, že tieto aktivity chápe ako súčasť predvolebnej kampane, keďže sa niektorí z regionálnych organizátorov rozhodli kandidovať v komunálnych voľbách.

Odkiaľ vzali peniaze?

Pellegrini v Sobotných dialóg nepriamo spochybnil organizátorov aj tým, že povedal, ako ho prekvapuje, ako rýchlo dokázali prvé zhromaždenia po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zorganizovať.

"Tá rýchlosť a kvalita zorganizovaných protestov ma naozaj veľmi prekvapila," povedal premiér. Podľa neho sú názory, ktoré hovoria o tom, že na to bol niekto pripravený, legitímne. 

01 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 02 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 03 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-26 15:41:30 - Feat.: - Title: Farmárom majú s problémami pomôcť bezúročné pôžičky od štátnej banky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:31