Sieť nemocníc Svet zdravia plánuje finančná skupina rozšíriť.PENTA
StoryEditor

Hrozil kolaps, sieť nemocníc Svet zdravia prijala v dvoch prípadoch výnimočné opatrenia

30.06.2018, 18:35
Autor:
TASRTASR
Systém fungovania lekárskej služby prvej pomoci sa mení od júla.

V súvislosti s novým systémom ambulantnej pohotovostnej starostlivosti (APS) bola sieť nemocníc Svet zdravia nútená v dvoch prípadoch prijať výnimočné opatrenia. Ako ďalej informoval hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ, v Trebišove bolo jasné už v stredu (27.6.), že pohotovostnú službu nebude mať kto pre pacientov tohto okresu zabezpečiť.

Keďže by pravdepodobne podľa neho nastal kolaps na urgentnom príjme, nemocnica z vlastnej iniciatívy od nedele rána (1.7.) posilňuje službu o dve ambulancie, jednu pre dospelých a jednu pre deti a dorast. Tie budú dočasne suplovať chýbajúcu pohotovosť APS. Ako vysvetlil, obidve budú plne funkčné v predpísaných časoch, počas pracovných dní od 16.00 h do 22.00 h a cez víkendy od 7.00 h do 22.00 h. Nachádzajú sa v priestoroch nemocnice.

"Podarilo sa nám takmer nemožné. Za štyri dni sme v spolupráci so všeobecnými lekármi zabezpečili funkčné provizórne riešenie. Našich pacientov sme nechceli nechať napospas osudu a ohroziť kapacitu nášho urgentného príjmu pre neodkladné prípady," zdôraznil riaditeľ nemocnice Svet zdravia Trebišov Juraj Bazár.

V Topoľčanoch je situácia v prípade pohotovosti pre dospelých zložitejšia, poznamenal Kráľ. Nemocnica dostala informáciu o nezabezpečení tejto ambulancie v piatok (29.6.) pred obedom. Ako pokračoval, okamžite začala pripravovať opatrenia na posilnenie svojho urgentného príjmu, aby dokázala zvládnuť oveľa väčší nápor ako doteraz.

"Posilnili sme personálne zabezpečenie, zásoby liekov a zdravotníckeho materiálu. Veríme, že napriek nepredvídateľnej situácii nemocnica obstojí a pacienti nebudú ohrození," doplnil riaditeľ nemocnice Svet zdravia Topoľčany Viktor Dudáš s tým, že nová ambulancia APS pre deti a dorast je plnohodnotne zabezpečená nemocnicou.

Doterajšia ambulancia lekárskej služby prvej pomoci pre dospelých v priestoroch mestskej polikliniky nepokračuje v obnovenej prevádzke. Nemocnica preto odporúča pacientom s neodkladnými zdravotnými problémami ísť priamo na urgentný príjem, ktorý funguje nepretržite.

"Nie sme spokojní s tým, že niektoré z našich nemocníc neboli zo strany ministerstva zdravotníctva do poslednej chvíle dostatočne oboznámené s aktuálnou situáciou ohľadom zabezpečenia nových pohotovostí. Keďže cítime za pacientov zodpovednosť, spravili sme maximum, aby bola v našich regiónoch akútna zdravotná starostlivosť aj po 1. júli dostupná. Vážim si prístup spolupracujúcich lekárov a sestier, ktorí vnímali vážnosť situácie a v našej snahe nás podporili,” zhrnul generálny riaditeľ siete ProCare a Svet zdravia. Vladimír Dvorový.

Systém fungovania lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) sa mení od júla. Po novom pôjde o ambulantnú pohotovostnú službu. Zmeny v jej fungovaní boli podľa rezortu nevyhnutné, dlhodobo ich žiadali aj lekári. Celkovo má byť 75 ambulantných pohotovostí pre dospelých a 61 ambulantných pohotovostí pre deti a dorast v pevnej sieti. V prvom kole výberového konania na organizátorov sa ich podarilo vybrať pre 40 percent siete, do konca júla trvá druhé kolo. Dovtedy niektorých organizátorov ministerstvo prevádzkovaním bodov poverilo.

01 - Modified: 2023-10-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Konferencia: Poskytovanie zdravotnej starostlivosti je zložitý systém náchylný na výskyt nežiadúcich udalostí a chýb 02 - Modified: 2023-10-01 06:59:19 - Feat.: - Title: Detské ambulantné pohotovosti bez prevádzkovateľa končia, ide o začiatok zmien 03 - Modified: 2023-09-21 05:00:00 - Feat.: - Title: Nitriansky kraj dofinancuje mzdy lekárov a sestier na pohotovostiach 04 - Modified: 2023-09-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Zmeny na pohotovostiach zatiaľ neschválili. Čo teda ostáva v platnosti a za aké lieky si nemusíte doplácať? 05 - Modified: 2023-08-30 11:38:56 - Feat.: - Title: Situácia je kritická. Pediatri stále trvajú na výpovediach z pohotovostí, poslancov žiadajú o zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:08