Prezident Andrej KiskaTASR/M. Baumann
StoryEditor

Kiska vetoval novelu zákona o súdoch. Podľa neho je v rozpore s princípmi právneho štátu

06.07.2018, 11:19
Autor:
TASRTASR
Podľa prezidenta významne obmedzuje verejnú kontrolu súdnych rozhodnutí a neprimerane zasahuje do podstaty základného práva na informácie chráneného ústavou.

Prezident SR Andrej Kiska vetoval novelu zákona o súdoch, ktorá podľa neho významne obmedzuje verejnú kontrolu súdnych rozhodnutí a neprimerane zasahuje do podstaty základného práva na informácie chráneného ústavou.

Poslancom parlamentu navrhol, aby zákon neprijali ako celok, keďže jeho obsah je v rozpore s princípmi právneho štátu.

TASR o tom informoval Martin Lipták z Kancelárie prezidenta SR.

Schválený zákon rozširuje okruh výnimiek zo sprístupňovania súdnych rozhodnutí. Ide napríklad o súhlas súdu s poskytnutím údajov tvoriacich predmet telekomunikačného tajomstva, súhlas na odpočúvanie a podobne. Podľa Kisku tým zaniká možnosť verejnej kontroly obzvlášť citlivých rozhodnutí súdov, ktoré výrazne zasahujú do viacerých základných práv a slobôd jednotlivcov.

"Odstránenie takejto verejnej kontroly musí byť vždy odôvodnené objektívnymi a dokázateľnými skutočnosťami," zdôraznil prezident. Upozornil, že vláda ani NR SR existenciu mimoriadnych okolností, ani ohrozenie bezpečnosti, ktoré mali viesť k schváleniu zákona, nijako nezdôvodnili. Ako poznamenal, novela nebola ani predmetom pripomienkového konania.

Prezident tvrdí, že doterajšie viac ako šesťročné skúsenosti s uplatňovaním slobodného prístupu k informáciám v prípade dotknutých súdnych rozhodnutí nenaznačujú žiadne ohrozenie bezpečnosti.

Zákon podľa neho naopak prispieva k transparentnosti a predvídateľnosti súdnych rozhodnutí a ich účinnej kontrole. Spôsob navrhnutia a schválenia zákona podľa hlavy štátu vedie k záveru, že "jeho zamlčaným účelom je snaha obmedziť verejnú kontrolu závažnej rozhodovacej činnosti súdov SR".

Kiska preto novelu považuje za neprimeraný zásah do zmyslu a podstaty základného práva na informácie chráneného ústavou SR.

Novelu zákona o súdoch 99 hlasmi odobrili parlamentní poslanci 20. júna a zaviesť mala výnimku z plošného sprístupňovania všetkých súdnych rozhodnutí, a to práve vo vzťahu k súhlasom súdu s poskytnutím údajov tvoriacich predmet telekomunikačného tajomstva, súhlasom na použitie informačno-technických prostriedkov a príkazov súdu vydávaných podľa Trestného poriadku.

Novelu pripravilo narýchlo ministerstvo spravodlivosti a nebola ani v medzirezortnom pripomienkovaní. Minister Gábor Gál (Most-Híd) to vysvetľoval tým, že ide o mimoriadnu okolnosť a bola ohrozená bezpečnosť krajiny.

"Aplikačná prax sa zmenila narýchlo, vytvoril sa precedens, na ktorý sme museli reagovať. Ide o bezpečnosť krajiny," uviedol ešte v apríli Gál.

Súčasná právna úprava hovorí, že niet zákonnej možnosti nesprístupniť rozhodnutia súdov o odposluchoch. "Tento stav je z hľadiska potreby chrániť bezpečnostné záujmy Slovenskej republiky a riadny priebeh trestného konania neprijateľný," konštatuje ministerstvo v materiáli.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 03 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 04 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 05 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 18:54