StoryEditor

Riaditeľ nemocnice prenajal priestory sám sebe

09.03.2006, 23:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Ministerstvo zdravotníctva pošle do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave kontrolu. Dôvodom je list, ktorý ministrovi Rudolfovi Zajacovi napísal riaditeľ sekcie zdravotnej starostlivosti ministerstva Róbert Vetrák.

Ministerstvo zdravotníctva pošle do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave kontrolu. Dôvodom je list, ktorý ministrovi Rudolfovi Zajacovi napísal riaditeľ sekcie zdravotnej starostlivosti ministerstva Róbert Vetrák. Ten vyjadril sklamanie z personálnej politiky Rudolfa Zajaca - ako príklad uviedol riaditeľa detskej fakultnej nemocnice Daniela Žitňana. Ten už niekoľko rokov prenajíma vlastnej lekárni priestory nemocnice, v ktorej šéfuje. Okrem konfliktu ho Vetrák obvinil aj zo styku s mafiánmi. Potvrdil to Rudolf Zajac, ktorý dal podnet preveriť útvaru kontroly.
"Ja som nepísal nič o mafii. Len som upozornil na to, že riaditeľ má blízke kontakty s podozrivými ľuďmi. Priatelil sa s takými podnikateľmi, ako je Jozef Svoboda či bratia Diničovci," povedal pre HN Róbert Vetrák, ktorý na vlastnú žiadosť k prvému marcu z ministerstva odišiel.

Riaditeľ obvinenia odmieta
Ministerstvo preverí, či bol prenájom priestrorov výhodný. Podľa Vetráka to tak určite nebolo. "Lekáreň istý čas nájomné neplatila vôbec. Len tým vznikla škoda 370-tisíc až 400-tisíc korún." Riaditeľ Žitňan považuje všetky obvinenia za vykonštruované. "Prenikli k vám informácie, ktoré nie sú pravdivé. Prenájom bol štandardný. Zákon neporušujem." Šéf nemocnice odišiel počas kontroly na dovolenku. "Na budúci týždeň všetko vysvetlím. Sám som dal podnet na Najvyšší kontrolný úrad," doplnil Žitňan pre HN.

Z firmy do nemocnice
Lekáreň Limba sídli v nemocnici od roku 1996. Žitňan bol jej riaditeľom od októbra 1995 do októbra 1998. Potom ho odvolal vtedajší minister Tibor Šagát a nahradil ho práve Róbertom Vetrákom. Odvolaného Žitňana zamestnal vo svojej firme Tatra-Alpine Rudolf Zajac. V roku 2003 Zajac už ako minister vymenoval Žitňana za šéfa Fakultnej nemocnice s poliklinikou akademika Dérera. Od februára 2006 ho opäť dosadil za riaditeľa detskej fakultnej nemocnice, hoci Žitňan je stále spolumajiteľom lekárne Limba a konateľkou je jeho manželka. Minister tvrdí, že nie je lustračným oddelením a prípadný konflikt záujmov musí vyšetriť osobný úrad ministerstva.
Ruth Geržová z tlačového oddelenia ministerstva zdôrazňuje, že zo zákona môže byť riaditeľ vlastníkom, nie však konateľom súkromnej firmy. "To on nie je, čiže zákon neporušuje." Iný názor má Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play: "Bez ohľadu na zákon, vždy, keď niekto hospodári s verejnými prostriedkami a na druhej strane má rozhodovať o svojom osobnom záujme, tak je to vždy konflikt záujmov."

Svoboda ako sponzor
Informácie o styku s podsvetím označil Daniel Žitňan za pritiahnuté za vlasy. Faktom je, že sa v roku 2004 zúčastnil na pohrebe zastreleného Jozefa Svobodu. "Mám sa tváriť, že som ho nepoznal? V roku 1998 darovala jeho spoločnosť Casíno Fórum nemocnici sanitku za 2,8 milióna korún," vysvetľuje Žitňan.
Exriaditeľ Slovenskej televízie Igor Kubiš vtedy poslal do hotela Fórum spravodajský štáb, pred ktorým Žitňan Svobodovi priamo v kasíne potriasol rukou.

Žitňan sa Zajacovi odmenil
Po nástupe do funkcie šéfa Dérerovej fakultnej nemocnice, Žitňan v roku 2003 zastavil súd s firmou Tatra-Alpine. Nemocnica sa s touto spoločnosťou súdila o vyše tri milióny korún, ktoré jej mala Tatra-Alpine dlhovať. "V roku 1992 Zajacova firma sprostredkovala dodanie prístroja, za ktorý jej mala nemocnica zaplatiť v troch splátkach. Po prvej splátke vedenie zistilo, že Tatra-Alpine je len sprostredkovateľ a nie dodávateľ. Žiadalo preto firmu, aby peniaze vrátila. Keď odmietla, nemocnica dala žalobu na súd. Pán Žitňan potom žalobu stiahol," potvrdili nám nezávisle od seba viaceré dôveryhodné zdroje.
Tri milióny je dlh aj s penále a nemocnica ho vymáhala ako neoprávnený majetkový prospech. HN požiadali o stanovisko aj samotného ministra Zajaca. Dostali sme len vyjadrenie, že "ministerstvo zdravotníctva nemá informácie o záväzkoch súkromných spoločností voči nemocniciam. Ak nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona, ministerstvo nie je oprávnené zasahovať do fungovania nemocnice".

Čo vieme o Danielovi Žitňanovi
- od októbra 1995 riaditeľ DFNsP
- v roku 1998 ho odvolal exminister Šagát
- po odvolaní pôsobil v Zajacovej firme Tatra-Alpine
- v roku 2003 ho minister Zajac vymenoval za šéfa FNsP Dérera
- ako riaditeľ FNsP stiahol žalobu voči firme Tatra-Alpine
- od 1.2.2006 vymenoval Zajac Žitňana za riaditeľa DFNsP
- od roku 1994 spoločníkom v eseročke Becomed (tejto firme patrí lekáreň Limba, ktorá od roku 1996 sídli v DFNsP)
- od novembra 1995 do februára 2000 vo firme Becomed oficiálne nefiguruje
- od roku 2002 opäť spoločníkom firmy Becomed
- od júla 2003 je konateľkou firmy Becomed Dana Žitňanová
- marec 2006 - rezort preveruje obvinenie z konfliktu záujmov

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:06