StoryEditor

Zápisy prvákov: školy bojujú o každého žiaka

Už o pár dní sa začnú zápisy prvákov, a keďže školy dostávajú financie na žiaka, v budúcom školskom roku ich chcú mať čo najviac. Pri výbere správnej školy by sa rodičia mali zamerať na vybavenie školy, kvalitu učiteľov a ich prístup k žiakom.

Medzi základnými školami prebieha tvrdý boj o žiaka. Už o pár dní sa začnú zápisy prvákov, a keďže školy dostávajú financie na žiaka, v budúcom školskom roku ich chcú mať čo najviac. Konkurenčné súperenie vníma aj rezort školstva. "Analýza, ktorú vypracovala Nadácia F. A. Hayeka nasvedčuje, že až 45 percent riaditeľov škôl si konkurenciu uvedomuje a snaží sa skvalitniť služby," upozornila hovorkyňa rezortu Monika Murová. V novom školskom roku by malo nastúpiť približne 55-tisíc prvákov.
Zbrane konkurencie
Riaditeľka ZŠ v Huli Emília Lokšová tvrdí, že pre rodičov je stále najdôležitejším faktorom vzdialenosť školy od miesta bydliska. "Z okolitých škôl však cítime konkurenčný tlak." Škola ponúka budúcim prvákom výučbu cudzích jazykov, tvorivé dielne aj internet. "Učiteľky z niektorých škôl chodia priamo do škôlok a presviedčajú deti, aby išli k nim. Lákajú ich napríklad na počítačové učebne," tvrdí riaditeľka Školy sv. Vincenta de Paul, Mária Švantnerová. Súkromná škola v Novej Dubnici pripravuje v škôlkach semináre pre rodičov budúcich prvákov. Núdzu o žiakov nemá Spojená základná škola na Košickej ulici v Bratislave. "Vlani sme mali zapísaných dvakrát viac žiakov, ako sme skutočne mohli prijať," tvrdí riaditeľka Zuzana Munková. Škola rozširuje vzdelávanie o triedy s medzinárodným programom, kde majú chodiť aj deti diplomatov či manažérov kórejskej automobilky Kia.
(Ne)závislé hodnotenie
Pri výbere správnej školy by sa rodičia podľa štátnej tajomníčky rezortu školstva Anny Dorotey Mikulovej mali zamerať na vybavenie školy, kvalitu učiteľov a ich prístup k žiakom. "Rodič má dnes problém takéto informácie získať." Pomôcť by im mali už po skončení tohto školského roka sebahodnotiace správy, ktoré bude musieť zverejniť každá škola. Objektivitu správy by mala zaručiť kontrola radou školy a zriaďovateľom. Mikulová chce ísť ešte ďalej. "Budem sa usilovať, aby hodnotenie robila aj nejaká nezávislá organizácia, ktorá bude školy certifikovať."
Rušenie škôl sa neskončilo
Počet žiakov základných a stredných škôl sa neustále znižuje. Najmä z toho dôvodu oproti roku 2003 zanikla necelá stovka základných škôl. Prognózy Ústavu informácií a prognóz školstva naznačujú, že by mal tento trend do roka 2025 pokračovať. Počet žiakov na prvom stupni ZŠ by mal klesnúť o 22 percent. "Samospráva bude musieť pokračovať v racionalizácii," zdôraznila Murová. Rušenie pravdepodobne postihne najmä malotriedky, ktorých je na Slovensku približne 800.
Sedemroční prváci
Čoraz viac detí ide do prvej triedy o rok neskôr. Zatiaľ čo v školskom roku 2004/2005 to bolo len 3 700 detí, v tomto školskom roku ich bolo už takmer päťtisíc. Podľa psychologičky Jany Sirotovej z petržalskej pedagogicko-psychologickej poradne sú na vine sociálne pomery, stres a menej času, ktorý s deťmi trávia rodičia. "Veľmi veľa detí má len jedného rodiča. Rozvody môžu deťom v tomto veku spôsobiť emocionálne traumy," doplnila psychologička Marcela Gáliková z poradne v Senci. Zdôraznila, že deti, ktoré idú do školy priskoro, majú často problém so začlenením sa do kolektívu a s vytváraním vzťahov k ostatným deťom. Na hodine majú navyše problémy so sústredením, vyrušujú a ťažšie sa učia. "Práve takýmto deťom môžu pomôcť prípravné - nulté ročníky," tvrdí Dagmar Kopčanová z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

Čo treba vedieť pred zápisom:
- Zápisy sú od 15. januára do 15. februára 2006
- Zapísané môže byť dieťa, ktoré v čase nástupu do školy dovŕši 6 rokov
- Na zápis musí rodič priniesť občiansky preukaz, rodný list dieťaťa
- Ak sa rozhodnete pre ZŠ v mieste svojho bydliska (príslušný školský obvod), je táto škola povinná dieťa zapísať
- Na ZŠ mimo školského obvodu bude dieťa zapísané po dohode s riaditeľom školy
- O odklad môže rodič požiadať priamo na zápise, podmienkou je písomná žiadosť rodiča doložená potvrdením od detského lekára alebo psychológa
- Podľa poradenskej psychologičky Jindry Remiašovej musia prváci zvládnuť sebaobsluhu, rozoznávať farby a tvary, ovládať základné počty, rátať na prstoch a mať primeranú slovnú zásobu
- Dôležité sú aj schopnosť komunikovať, spolupráca v kolektíve a návyk na samostatnosť
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Automobilky sa Poľsku vyhýbajú 02 - Modified: 2003-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MMF za pravidlá pre finančný bankrot štátov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:32