StoryEditor

Automobilky sa Poľsku vyhýbajú

06.02.2003, 23:00

Obyvatelia neveľkého poľského mesta Radomsko si až donedávna robili veľké nádeje. Šepkalo sa, že nová automobilka skupiny PSA (Peugeot -- Citroën) by mohla vyrásť práve tu. To by bolo znamenalo viac ako 700 mil. eur priamych zahraničných investícií a takmer 3 500 nových pracovných miest. Nové autá však napokon nebudú schádzať z výrobných pásov v Radomsku, ale v slovenskej Trnave -- ročne tristotisíc kusov modelov Citroën C3 a Peugeot 107, určených na predaj po celej Európe. Dobré logistické zázemie, ako aj existencia kvalifikovaných, a pritom nie drahých pracovných síl je výhodou Slovenska, povedal na túto tému jeden zo zástupcov investora. V Poľsku je navyše pracovná sila v porovnaní so Slovenskom drahšia o 30 %.
Pre západných výrobcov automobilov je Poľsko v čoraz väčšej miere neatraktívne. Aj britský koncern MG Rover, ktorý už niekoľko mesiacov uvažuje o vstupe do varšavskej automobilky Daewoo-FSO, hrozí teraz ukončením rozhovorov -- s tým, že pre ďalšiu investíciu uprednostní pravdepodobne inú stredoeurópsku krajinu.
MG Rover prejavuje už niekoľko mesiacov vážny záujem o kúpu bývalého závodu koncernu Daewoo. "Stále by sme tento závod radi prevzali," tvrdí hovorca tohto podniku Steward McKee. "Ale všetko trvá pre nás príliš dlho." Briti sú pod tlakom. V Poľsku zamýšľali vyrábať vozidlo strednej triedy Rover M45, ktorého produkcia v Británii sa má zastaviť. Daewoo-FSO patrilo až doteraz z 88,7 % kórejskej automobilke Daewoo a z 9,2 % poľskému štátu. Po konkurze materskej juhokórejskej firmy jej nový majiteľ -- americký koncern General Motors -- už o poľský závod nemá záujem. O dlhy vo výške jednej miliardy eur vedú spory banky a rôzni veritelia. MG Rover najnovšie stanovil hranicu na 14. február,dokedy by sa malo rozhodnúť. Ak sa dovtedy nenájde riešenie, chce sa podnik podľa poľskej tlače presunúť takisto na Slovensko, prípadne do Maďarska. "Pre prípad, že by náš zámer v Poľsku nevyšiel, uvažujeme aj o inom riešení," hovorí už citovaný S. McKee. (gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:40