StoryEditor

Korupcia na univerzite

13.03.2007, 23:00
"Zamestnankyňa Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Ľudmila K. si dala sľúbiť 10-tisíc korún za to, že zabezpečí prijatie Boženy I. na externé štúdium." Pre HN to potvrdil šéf Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar.

Polícia odhalila korupciu na vysokej škole. Pre HN to potvrdil šéf Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar.
"Zamestnankyňa Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Ľudmila K. si dala sľúbiť 10-tisíc korún za to, že zabezpečí prijatie Boženy I. na externé štúdium." Peniaze napokon skutočne prijala a zariadila aj prijatie študentky - hoci už bolo po termíne podávania prihlášok aj zápise na školu. Obvinená 51-ročná Ľudmila K. pracuje podľa polície na študijnom oddelení ako referentka. HN sa skontaktovali so ženou s rovnakým menom a pracovným zaradením. Tá však tvrdí, že o žiadnom vyšetrovaní nevie a že jej nikto nikdy žiadny úplatok neponúkal. "Na to som veľmi malý človek." Polícia obvinila aj 52-ročného podnikateľa Jána B. z Tvrdošína, ktorý v kauze vystupoval ako sprostredkovateľ.
Ojedinelý prípad?
Vyšetrovanie prekvapilo aj rektora univerzity Libora Vozára. "Zhruba pred týždňom ma vyšetrovatelia informovali o istých podozreniach. Pred tým, než mi to oznámili, som však o týchto skutočnostiach nemal žiadne informácie ani náznaky, ani nič podobné." Vozár tvrdí, že sa dosiaľ sa s korupciou na školách nestretol a tento prípad je podľa neho skôr ojedinelý. Na škole chcú však napriek tomu prijať isté opatrenia. "Rozhodne si preveríme, či systémy, ktoré máme, či už v prípade prijímacích skúšok alebo udeľovania diplomov, sú natoľko spoľahlivé, že sa nemôže nič stať, alebo sú tu nejaké cesty úniku." Rektor je stále presvedčený, že procesy sú nastavené tak, že je to v poriadku. "Hoci stať sa môže všeličo."
Riešenie: externá maturita
O ďalších podozreniach z korupcie na vysokých školách nemá informácie ani rezort školstva. "Vysoké školy majú prijaté protikorupčné opatrenia," vyhlásila hovorkyňa ministerstva Viera Trpišová. Rektor Univerzity Komenského v Bratislave František Gahér pripúšťa, že v minulosti boli časy, keď korupcia zrejme nebola celkom ojedinelá. Teraz je však podľa neho všetko inak. "Napríklad u nás sa priestor pre takéto skutky tak zmenšil, že sme v posledných rokoch vôbec nemali námietky tohto typu." Podľa exministra školstva Martina Fronca nemožno vylúčiť, že takýchto prípadov bude viac. "Na ministerstvo prichádzali určite aj podnety týkajúce sa korupcie." Problém je podľa neho systémový a vyriešiť by ho mala externá maturita. "Odbúrala by tieto možnosti pre úplatkárstvo."

Sankcie? Rektor si počká
Rektor Vozár zdôraznil, že o obvinení zamestnankyne univerzity zatiaľ oficiálne nevie. "Ja by som si rád počkal na výsledky vyšetrovania. V súčasnosti sa na tú dámu musím dívať ako na osobu, ktorá skutok neurobila, pokiaľ to nie je preukázané." Tvrdí, že do ukončenia prípadu nemôže voči pracovníčke vyvodiť ani žiadne sankcie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. jún 2024 05:19