TASR/Branislav Račko
StoryEditor

Slovenská správa ciest musí vrátiť vylúčeného uchádzača do tendra za vyše 12 miliónov eur, rozhodol ÚVO

29.07.2018, 11:13
Autor:
TASRTASR
Uchádzač bol z tendra vylúčený pre mimoriadne nízku ponuku.

Slovenská správa ciest (SSC) musí vrátiť do súťaže na rekonštrukcie mostov na cestách prvej triedy v Nitrianskom a Trnavskom kraji ponuku vylúčeného uchádzača, ktorým je združenie firiem. Rozhodol tak Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý o tom informoval na svojej internetovej stránke.

Súťaž na tieto práce vyhlásila SSC v máji minulého roka a cenu za zákazku odhaduje na 12,172 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). V januári 2018 sa však jeden z uchádzačov o tender obrátil na ÚVO s námietkami proti jeho vylúčeniu zo súťaže.

SSC ho z tendra vylúčila pre mimoriadne nízku ponuku. Pred samotným vylúčením ho ešte dvakrát požiadala o vysvetlenie tejto nízkej ponuky.

ÚVO však vo svojom rozhodnutí okrem iného konštatuje, že "vylúčenie z tendra musí byť založené na základe riadne preskúmaného skutkového stavu, za použitia nesporných dôkazných prostriedkov a takýto postup obstarávateľa nemôže vzbudzovať žiadne pochybnosti o jeho správnosti".

Úrad pripomenul, že vysvetlenia mimoriadne nízkej ponuky môže obstarávateľ, teda v tomto prípade SSC, uplatniť aj opakovane, a to až do okamihu, kedy má jednoznačne preukázané, že predložené vysvetlenie mimoriadne nízkej ponuky a dôkazy dostatočne neodôvodňujú nízku úroveň cien alebo nákladov.

"Úrad má za to, že v predmetnej verejnej súťaži to nie je jednoznačne preukázané," zhodnotil ÚVO. Na základe jeho rozhodnutia tak musí SSC vrátiť do tendra vylúčeného uchádzača do 30 dní od nadobudnutia právoplatnosti tohto rozhodnutia.

Čo sa týka samotnej súťaže na rekonštrukcie mostov na cestách prvej triedy v Nitrianskom a Trnavskom kraji, cestári chcú celkovo zrekonštruovať päť mostov, a to v Holíči, Leviciach, Nitre, Nových Zámkoch a v Slatine.

Rekonštrukčné práce na mostoch majú spočívať najmä v kompletnej výmene mostného zvršku, teda vozovky, a tiež izolácie, odvodnenia, chodníkov, ríms, zábradlia a mostných záverov. Zároveň sa má zosilniť horná stavba vybudovaním spriahajúcej dosky a opraviť a zosilniť sa má spodná stavba mosta. Zákazka má byť spolufinancovaná z eurofondov.

Predseda ÚVO Miroslav Hlivák oznámil spoluprácu so ZMOS:

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-03-22 07:02:46 - Feat.: - Title: Prvý pokus sa skončil fiaskom, teraz má mesto na západe druhú šancu. Kľúčový obchvat majú postaviť Nemci 03 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 04 - Modified: 2024-03-15 15:07:06 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské kanóny Zuzany sú vo finále tendra v Brazílii. V hre je obrovská zmluva 05 - Modified: 2024-03-14 15:42:02 - Feat.: - Title: Mosty sú časovanou bombou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:06