„Prihriaty Plavčan je na dovolenke…“HN/Peter Mayer
StoryEditor

Opozícia reaguje na únos Vietnamca: chce zvolať mimoriadny výbor

31.07.2018, 15:25
Autor:
TASRTASR
Podľa liberálov sa črtá otázka, či bol do únosu zapletený exminister vnútra Robert Kaliňák.

Vlažná reakcia slovenskej vlády, ktorá v záležitosti uneseného vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha zaujala pozíciu mŕtveho chrobáka, je podozrivá. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko (SaS).

Podľa liberálov sú medializované závery Krajinského kriminálneho úradu v Berlíne, podľa ktorých únoscovia Vietnamca prepravili späť do vlasti práve v slovenskom vládnom lietadle, vážne a je potrebné ich riadne vyšetriť.

"Rovnako za mimoriadne vážne považujeme aj to, za akých podivuhodných okolností poskytlo ministerstvo vnútra slovenský vládny špeciál vietnamskej delegácii," uviedla SaS.

Podľa liberálov sa črtá aj otázka, či bol do únosu zapletený exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a "za akú protihodnotu poskytol pomoc Vietnamcom a kto ďalší sa za slovenskú stranu podieľal na tomto štátom organizovanom únose."

Zarážajúca je podľa SaS aj "nečinnosť" rezortu diplomacie. "Ministerstvo zahraničných vecí malo v snahe o očistenie zlého mena Slovenska a pod hrozbou vážnejších diplomatických krokov už dávnejšie žiadať od vietnamskej vlády presné informácie, ako sa jej občan, žiadateľ o politický azyl v Nemecku, dostal pravdepodobne proti svojej vôli do Vietnamu. A to vrátane presného spôsobu dopravy či čísiel letov," poznamenal poslanec NR SR Martin Klus (SaS).

Hnutie OĽaNO žiada premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby v kauze únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha vyvodil dôsledky. Chce tiež zvolať mimoriadny parlamentný brannobezpečnostný výbor.

"Nemecká polícia už nemá pochybnosti o tom, že pri únose Vietnamca Trinh Xuan Thanha bolo použité aj slovenské vládne lietadlo. A že krátke stretnutie vietnamskej delegácie s ministrom vnútra Kaliňákom bolo iba divadlom na zakrytie únosu," uviedla šéfka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Podľa Remišovej sú dve možnosti únosu. "Buď o tom slovenská strana vedela, a v tom prípade ministerstvo vnútra a vládna koalícia klame svojich vlastných občanov. A ak vládna koalícia o zneužití Slovenskej republiky na únos nevedela, je trestuhodné, že sa nechala dobehnúť a zneužiť tajnou službou rozvojovej krajiny."

Slovenská informačná služba a Vojenské spravodajstvo uviedli, že nemali informácie o tom, že Slovensko poskytovalo akúkoľvek súčinnosť pri únose vietnamského podnikateľa. V máji 2018 to povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že ho o tom informovali predstavitelia spravodajských služieb. Pripomenul, že ak by nemecká strana okamžite po únose, ktorý bol zachytený na kamery, informovala medzinárodné inštitúcie, Slovensko mohlo byť obozretnejšie.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 02 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 04 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 05 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:33