TASR
StoryEditor

Končiaci riaditeľ SND: S ministerkou sme mali riešiť budúcnosť, miesto toho ma odvolala

01.08.2018, 11:34
Autor:
TASRTASRredred
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa rozhodla odvolať riaditeľa Slovenského národného divadla po kritike zamestnancov.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského. Odvolanie potvrdilo tlačové oddelenie rezortu po stredajšom stretnutí Laššákovej s Chudovským.

"Presvedčili ma o tom predstavy pána Chudovského a hlavne jeho dlhodobá pasivita ako manažéra racionálne riešiť finančnú situáciu SND,“ odôvodnila v mediálnom vyhlásení ministerka. Divadlo má finančné problémy a zamestnanci v posledných dňoch hrozili štrajkom.

Verí, že nepochybil

Stretnutie s ministerkou malo byť o možnom riešení súčasnej situácie v SND i financovaní kultúrnej inštitúcie, namiesto dialógu o budúcnosti prišiel odvolací dekrét, reagoval na odvolanie Chudovský.

"Veril som, že sa aspoň porozprávame o možných riešeniach, ktoré som mal pripravené smerom do budúcnosti a že počkáme minimálne na výsledok auditu, ktorý nariadil rezort kultúry v SND," povedal pre TASR Chudovský. "Moja snaha však stroskotala, dostal som odvolací dekrét," dodal končiaci generálny riaditeľ SND o pracovnom stretnutí s ministerkou, ktoré bolo vôbec prvé po nástupe Laššákovej do funkcie v druhej polovici marca 2018.

Chudovský je presvedčený, že vo svojom pôsobení na čele SND nepochybil. "Som hrdý na to, že sme vytvorili koncepčný program, domáce i zahraničné ocenenie sa premietlo do rekordných tržieb. Mali sme pripravené aj projekty do budúcnosti, ktoré mohli budovať dlhodobé renomé a prestíž SND, to sa asi teraz trochu preruší," uviedol.

Zopakoval, že ak si má SND udržať vysokú umeleckú kvalitu i konkurencieschopnosť so špičkovými kultúrnymi scénami v Európe, potrebuje vyššie dotácie. "Stále hovorím, že SND, ako aj celá kultúra na Slovensku sú poddimenzované," upozornil. O svojej budúcnosti ešte nerozmýšľa, je však presvedčený, že sa bude venovať divadelnej réžii.

Boli oklamaní, tvrdí Magálová

Podľa členky Činohry SND Kamily Magálovej sú technické zložky v divadle slabo platené už dlhodobejšie.

"Ku koncu sezóny boli veľmi náročné predstavenia, kde od rána do večera a makali," približuje Magálová pre HN s tým, že im za to boli prisľúbené odmeny, ktoré však nedostali a boli podľa nej oklamaní.

"Títo ľudia majú rodiny a za 500 eur v hrubom je nemožné, aby tam niekto takto robil," myslí si. "Dúfam, že sa v tomto zlepší situácia a myslím si, že toto má na rováši aj pán generálny riaditeľ. Ja toto rozhodnutie ministerky v podstate schvaľujem.“

Zlá finančná situácia

Podľa správy o činnosti za prvý polrok 2018 vykázalo divadlo stratu 1 036 957,85 eura. Rezort kultúry upozorňuje, že nejde o prvý prípad, keď je SND v červených číslach, pripomína výsledok hospodárenia za rok 2015, keď inštitúcia vykázala stratu 656 857 eur.

Ministerka Laššáková v divadle nariadila audit a už skôr hovorila aj o tom, že je pripravená prijať aj personálnu zodpovednosť. "Nesmieme pripustiť, aby sa z našej erbovej inštitúcie stal pomaly ekonomicky krachujúci podnik," povedala ministerka. 

Na situáciu v divadle upozornili jeho technickí zamestnanci, ktorí pre nevyplatené výkonnostné odmeny zvažujú štrajk.

Podporu im vyjadrili aj viacerí herci. "Stojím za nimi, pretože bez nich večer nehráme, a ak pristúpime k radikálnemu riešeniu, som s nimi a verím, že aj moji kolegovia. Ak ideme do štrajku, som s nimi,“ povedala pre Nový Čas herečka Gabriela Dzuríková a podporu technickým zložkám potvrdil tiež riaditeľ Činohry SND Michal Vajdička. 

Chudovský sa však bránil a tvrdil, že sa rozhodli odmeny za mesiac jún plošne nevyplácať pre nízky rozpočet. Zároveň tvrdil, že neevidoval ani žiadne požiadavky podmieňované štrajkom. "Preto informácie o ohrození 99. divadelnej sezóny považujeme v túto chvíľu za úplne irelevantné," zdôraznil. 

Ministerka dočasným vedením SND poverila riaditeľa ekonomického a technicko-prevádzkového úseku SND Vladimíra Antalu.

01 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort 02 - Modified: 2024-04-04 14:59:58 - Feat.: - Title: Aký bude ďalší osud bývalého Hotela Kyjev? Developer kritizuje Šimkovičovej rezort za nečinnosť (rozhovor) 03 - Modified: 2024-03-27 18:22:36 - Feat.: - Title: Nová riaditeľka Bibiany Flach spĺňa všetky kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie, tvrdí rezort kultúry 04 - Modified: 2024-03-27 11:34:34 - Feat.: - Title: Zamestnanci RTVS zriadili výbor za verejnoprávnosť a nezávislosť. Odmietajú spolitizovanie inštitúcie 05 - Modified: 2024-03-22 19:16:26 - Feat.: - Title: Rezort kultúry predloží návrh zákona meniaci RTVS na vládu aj s rozpormi. Nebola na ne vôľa, vraví Dostál
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 17:11