StoryEditor

Mečiar jediným mužom v strane?

12.04.2007, 00:00

Strana jedného muža. Takto doteraz pôsobila a pravdepodobne aj bude pôsobiť Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara. Aj prípadná zmena predsedu bude závisieť len od vôle tohto muža. O tom, že by na čele HZDS po dlhých 16 rokoch už viac nebol Mečiar, rozhodne len on sám. Jediná šanca totiž je, že by po jeho zdravotných problémoch opäť nekandidoval. Alebo by dovolil, že s ním môže o post predsedu súperiť aj súčasný podpredseda Viliam Veteška. Toho už navrhujú niektoré okresy, ale aj poslanec ľudovcov a Veteškov dlhoročný stúpenec Tibor Mikuš. Mečiarov vplyv v strane potvrdzuje váhanie Vetešku z minulosti - pri pokusoch, aby kandidoval, sa nakoniec vždy stiahol a pôsobil v strane ako dvojka. A aj dnes si dáva čas na rozmyslenie a je stále otázne, či návrhy okresov prijme.
HZDS sa iným politickým stranám nepodobá - priam ako kontrast vyznieva spôsob, akým sa na post predsedu SMK dostal Pál Csáky. Aj ten síce dlho váhal, či sa postaví proti dnes už bývalému lídrovi Bélovi Bugárovi. Kým sa však nerozhodol, potichučky si preveroval situáciu v regiónoch a sondoval, či je vôľa na zmenu vedenia. Členovia SMK sa údajne sťažovali na pokles priazne voličov, ale boli sklamaní aj stratou miest po páde bývalej vlády. Kým samotný Bugár sa tešil, že bude mať konkurenta vo voľbách, Csáky pustil do éteru fámu o jeho prepojení s podnikateľskými skupinami a víťazstvo mal isté. Tomu sa hovorí boj o kreslo lídra!
Mečiarovi však ani po historickej strate voličov pri minuloročných parlamentných voľbách (360-tisíc hlasov menej oproti posledným voľbám je naozaj dosť) nenapadlo vzdať sa stoličky predsedu. Okamžite zareagoval, že neodstúpi a je pripravený rokovať s potenciálnymi koaličnými partnermi. A práve toto politické víťazstvo mu v rámci strany opäť pridalo na sympatiách, keď po dlhých rokoch v opozícii dostal stranu späť do vlády. Za akú cenu, to je už druhá vec.
Isté však je, že vstupom HZDS do vlády sa Mečiarova pozícia v strane len posilnila. A mnoho členov ĽS-HZDS pravdepodobne priviera oči nad dlhodobým poklesom voličov. No mali by si uvedomiť, že novú voličskú krv, aká každým dňom pribúda napríklad predsedovi Smeru Robertovi Ficovi, o niekoľko rokov starší ale hlavne v politike sa zubami-nechtami držiaci Mečiar neosloví. Ak to totiž takto pôjde ďalej, môže skončiť ako jediný muž v strane.

Slávka Habrmanová, redaktorka domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 05:18