StoryEditor

Minimálna mzda sa môže líšiť

Vyššia minimálna mzda v chudobnejších regiónoch, nižšia zase v bohatších. Takto si predstavuje vyrovnávanie regionálnych rozdielov v praxi nová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová.

Vyššia minimálna mzda v chudobnejších regiónoch, nižšia zase v bohatších. Takto si predstavuje vyrovnávanie regionálnych rozdielov v praxi nová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová. Svoj zámer síce HN potvrdila, no predbežne ho nechcela konkretizovať. "Zatiaľ je to skutočne iba v rovine úvah," doplnil poradca ministerky a poslanec Národnej rady SR Robert Madej. Dnes má minimálna mzda jednotnú hranicu, predstavuje 6 900 korún mesačne.
Ak sa minimálna mzda v chudobnejších regiónoch naozaj zvýši, poteší to len tých, čo ju dostávajú. Tvrdí to šéf Nadácie F. A. Hayeka Martin Chren, podľa neho sa však okamžite znížia šance pre súčasných nezamestnaných. "Napríklad v Prešove, kde je priemerná mzda 12-tisíc korún, by to znamenalo rapídne zvýšenie mzdových nákladov a negatívne by sa to odrazilo na zamestnanosti," vysvetľuje Chren.
Väčšiu logiku vidí Chren v opačnom postupe: Výška minimálnej mzdy by sa mala stanoviť ako príslušné percento z priemernej mzdy v regióne - v zaostalejších regiónoch by bola tým pádom jej hodnota nižšia. Práve v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou by potom mohol podnikateľ ponúknuť prácu väčšiemu počtu ľudí, hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. "Ak by bola v chudobnejších regiónoch vyššia minimálna mzda a v bohatších nižšia, dosiahne sa presne opačný efekt."
Ľuďom z najchudobnejších regiónov sa však Tomanovej zámer pozdáva. "Som za vyššiu minimálnu mzdu v slabších regiónoch. Prepúšťania ľudí z tohto dôvodu by som sa neobával," povedal pre HN riaditeľ Úradu Prešovského samosprávneho kraja Stanislav Kubánek.
Podnikatelia pred takýmito krokmi varujú. "Je to nesystémové riešenie a prekvapivá informácia pre podnikateľov a zamestnávateľov, ako chce niekto z verejnej správy riešiť regionálne problémy," vyhlásil prezident Podnikateľskej aliancie Slovenska Martin Krekáč. Zamestnávatelia dokonca volajú po tom, aby bola minimálna mzda úplne zrušená. "Robí totiž trh práce menej flexibilným a zamestnancom, ktorých práca má nižšiu hodnotu, znemožňuje nájsť si zamestnanie," dodáva Chren.
Ministerkin nápad nie je úplnou novinkou. Hlavný vyjednávač Zväzu strojárskeho priemyslu Juraj Borgula už pred dvoma rokmi pre HN vyhlásil, že minimálnu mzdu treba jednoznačne diferencovať. Regionálne rozdiely sú u nás podľa neho také veľké, že sa nedá spravodlivo nastaviť celoštátne platná minimálna mzda.
Hoci ide o rovnakú sumu, v jednotlivých regiónoch jej skutočná hodnota kolíše - vzhľadom na rozdielne ceny a kúpyschopnosť je iná v hlavnom meste a iná na východe Slovenska.

Koľko ľudí poberá minimálnu mzdu (v %)
Luxembursko 18
Francúzsko 15,6
Slovensko 1,9
Španielsko 0,8
Zdroj: Eurostat

Minimálna mzda v krajinách EÚ (v eurách mesačne)
Luxembursko 1 503
Slovensko 183
Litva 159
Lotyšsko 129
Zdroj: Eurostat 

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z vojnových línií 02 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diplomatický front
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 15:16