Béla BugárTASR
StoryEditor

Most žiada okamžité kroky v prípade únosu Vietnamca, chce špeciálnu komisiu

02.08.2018, 21:29
Autor:
TASRTASR
Strana chce, aby do ukončenia vyšetrovania bol mimo služby postavený riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Prípad únosu vietnamského podnikateľa považuje vládna strana Most-Híd za bezprecedentný a vyžaduje okamžité rázne kroky.

V reakcii na vo štvrtok medializované informácie o únose Trinh Xuan Thanha to povedala hovorkyňa strany Klára Debnár. Most-Híd žiada zriadiť špeciálnu vyšetrovaciu komisiu aj vyvodenie personálnej zodpovednosti.

"Vo svetle závažných informácií, ktoré uviedol Denník N na základe výpovedí policajtov, je dôvodné podozrenie, že čelíme veľmi vážnemu problému, ktorý presahuje hranice našej krajiny. Takýmto konaním sa vážne poškodilo medzinárodné renomé Slovenskej republiky. Členská krajina EÚ sa podieľala na únose cudzieho štátneho občana, ktorý je trestne stíhaný v ďalšej krajine nášho spoločenstva," uviedla Debnár.

Most-Híd žiada okamžité uskutočnenie takých právnych úkonov, vrátane zriadenia špeciálnej vyšetrovacej komisie, ktoré preveria všetky zverejnené skutočnosti. Rovnako hovorí o potrebe vyvodenia okamžitej osobnej zodpovednosti.

Do ukončenia vyšetrovania chce, aby bol mimo služby postavený riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčirovič. Chce aj ochranu policajtov, ktorí o okolnostiach únosu prehovorili.

Vládna strana rovnako navrhuje zvolanie parlamentného branno-bezpečnostného výrobu, ako aj výboru na kontrolu SIS. Žiada, aby tam prišli kompetentní predstavitelia Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Ministerstva vnútra z času údajného skutku aj tí súčasní.

Unesený vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh bol v slovenskom vládnom špeciáli. Na bratislavskom letisku mal do neho nastupovať zbitý a zdrogovaný. Vo štvrtok o tom s odvolaním na policajtov, ktorí sprevádzali vietnamskú delegáciu, informoval Denník N.

Ministerstvo vnútra reagovalo, že slovenské orgány sa úmyselne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia. Popis únosu podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a použitia vládneho špeciálu označilo ministerstvo za úplný nezmysel s tým, že obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi denníka.

Generálna prokuratúra SR v stredu (1.8.) uviedla, že v predmetnej trestnej veci majú právomoc vykonávať úkony trestného konania zatiaľ len nemecké justičné orgány.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2023-02-02 14:15:33 - Feat.: - Title: Žilinka odmieta, že by sa v kauze únosu Vietnamca nekonalo 03 - Modified: 2023-02-02 13:20:17 - Feat.: - Title: Výbor k únosu Vietnamca má byť v stredu, pozvaný je Žilinka 04 - Modified: 2022-11-30 12:59:00 - Feat.: - Title: NAKA začala trestné stíhanie v kauze únosu Vietnamca, potvrdil Hamran 05 - Modified: 2022-11-30 13:59:41 - Feat.: - Title: Začali trestné stíhanie v kauze únosu Vietnamca
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:04