TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Generálna prokuratúra odmieta návrh obrannej dohody s USA, podala 35 zásadných pripomienok

04.01.2022, 17:39
Autor:
TASRTASR
Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskom s USA by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory.

Generálna prokuratúra uplatnila v medzirezortnom pripomienkovom konaní 35 zásadných pripomienok k návrhu dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA, pre ktoré návrh odmieta ako celok. Generálny prokurátor Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.

Ministerstvo obrany uviedlo, že pripomienky generálnej prokuratúry eviduje. "Budeme sa nimi zaoberať, rovnako ako pripomienkami od ďalších pripomienkujúcich subjektov," skonštatovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Mimoparlamentná SNS ocenila stanovisko generálnej prokuratúry. V minulom volebnom období podpisu takejto zmluvy zabránila. Verí, že materiál bude stiahnutý.

"Táto zmluva je protiústavná, v rozpore s medzinárodnými predpismi a nie je na jej podpis žiaden dôvod. Slovensko má historickú skúsenosť s prítomnosťou cudzích ozbrojených síl, preto nikdy nemôžu byť na našom území dlhodobo cudzie ozbrojené sily, ktoré budú mať svoju jurisdikciu a budú si tu robiť, čo chcú," uviedla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR s USA (DCA) by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Dohoda má tiež umožniť čerpať finančné prostriedky v prospech Ozbrojených síl SR. Akákoľvek infraštruktúra, ktorú postavia zo zdrojov USA, bude majetkom SR. Americké ozbrojené sily ju môžu využívať, dokedy budú potrebovať. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) deklaroval, že dokument plne rešpektuje suverenitu SR. Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu dohody sa končí v utorok.

Rokovania o dohode o obrannej spolupráci s USA začala ešte predchádzajúca vláda. Rezort obrany na čele s Petrom Gajdošom (SNS) vtedy rozhodol, že sa na nich nebude zúčastňovať. Tvrdil, že prijatie dohody by ohrozilo suverenitu Slovenska. Pokračovať v rokovaniach malo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na úrovni rámcovej dohody.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 03 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:17