StoryEditor

O Košice sa pobije pravica a vládna trojka

05.11.2006, 23:00
Parlamentná opozícia verzus vládna koalícia. Súboj týchto dvoch blokov sa črtá aj v decembrových komunálnych voľbách v boji o Košice - druhé najväčšie slovenské mesto.

Parlamentná opozícia verzus vládna koalícia. Súboj týchto dvoch blokov sa črtá aj v decembrových komunálnych voľbách v boji o Košice - druhé najväčšie slovenské mesto.
Kto má väčšie šance, je v tejto chvíli otázne. Na čele Košíc sa totiž v končiacom sa volebnom období vystriedali hneď dvaja primátori
a každý s iným politickým krytím. Pred štyrmi rokmi si Košičania zvolili za primátora Zdenka Trebuľu, nominanta Smeru, ANO, SDA a SMK. Ten sa však koncom minulého roka stal košickým županom. Odvtedy na čele Košíc stojí nominant pravicového KDH František Knapík. Najskôr Trebuľu zastupoval ako viceprimátor, v doplňovacích voľbách však Košičania z neho "urobili" primátora.
Vláda pravice
Knapík sa môže v mestskom zastupiteľstve oprieť o väčšinu. Dva koaličné kluby - KDH a SDKÚ-DS, OKS, SMK - majú spolu v 80-člennom zastupiteľstve 44 poslancov. "Niekedy sa môžeme spoľahnúť aj na poslancov ĽS-HZDS a niektorých nezávislých. Tam tá spolupráca pri konkrétnych hlasovaniach funguje celkom dobre," hovorí predseda klubu KDH Martin Boritáš.
Pravica mala v košickom zastupiteľstve väčšinu celé volebné obdobie, aj keď na čele radnice stál primátor s ľavicovým politickým krytím. Po viacerých preskupeniach je dnes najsilnejším opozičným klubom Spoločný poslanecký klub (15 poslancov), kde je zastúpený Smer, SDA, HZD či SDĽ. Samostatný klub má aj Slobodné fórum (9 členov), ktorý je podľa Boritáša tvrdým oponentom súčasného primátora.
Ako v parlamente
Knapík sa o stoličku primátora uchádza opäť. Jeho najväčším súperom je nominant Smeru-SD Boris Farkašovský, terajší mestský poslanec. Politická podpora obidvoch kandidátov kopíruje rozloženie politických síl na najvyššej úrovni - Knapíka podporuje koalícia KDH, SDKÚ-DS a SMK, Farkašovského Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS a koalíciu dotvára aj Slobodné fórum. Okrem nich sa o primátorský post uchádza ďalších sedem kandidátov.
Najznámejší viceprimátor
Košická samospráva sa dostala do povedomia celého Slovenska aj "vďaka" viceprimátorovi Eugenovi Čuňovi (SDKÚ-DS), ktorý je obžalovaný z korupcie. Pred zhruba dva a pol rokom bol prichytený pri preberaní miliónového úplatku. Celkovo si mal od šéfa stavebnej firmy Kame Maroša Merjavého pýtať 18 miliónov za vybavenie lukratívnej zákazky na výstavbu nájomných bytov. V júni tohto roka sa začalo na Špeciálnom súde pojednávanie. Merjavý minulý mesiac vypovedal, že časť úplatku mala ísť pre poslanca NR SR za SMK Lászlóa Nagya a časť pre exministra vnútra Vladimíra Palka. Obidvaja tieto tvrdenia odmietajú.

Kandidáti na primátora Košíc
František Knapík, primátor, KDH, SDKÚ-DS, SMK
Boris Farkašovský, elektroinžinier, Smer-SD, SF, ĽS-HZDS, SNS
Milan Krendželák, stavebný inžinier, Agrárna strana vidieka
Dušan Cais, banský inžinier, nezávislý kandidát
Vladimír Gürtler, advokát, nezávislý kandidát
Andrej Hrico, právnik, novinár, nezávislý kandidát
Róbert Jano, právnik, nezávislý kandidát
Peter Sinai, obchodný manážér, nezávislý kandidát
Alexander Šamo, dôchodca, nezávislý kandidát

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 18:17